Elon Musk și echipa sa legală trebuie să apare în fața judecătorilor decizia care l-a îmbogățit cu zeci de miliarde de dolari. În 2018, miliardarul ar fi primit din partea Tesla un pachet compensatoriu.
Elon Musk ajunge în fața judecătorilor din cauza deciziei care l-a făcut cel mai bogat om din lume. De ce e acuzat miliardarul
Elon Musk ajunge în fața judecătorilor din cauza deciziei care l-a făcut cel mai bogat om din lume, într-un proces intentat în anul 2018.
Pachetul a fost creat de consiliul de administrație al Tesla, scrie CNN. În 2018, consiliul susținea că acest pachet ar putea avea o valoare de 56 de miliarde de dolari.
Acesta e cel mai mare pachet compensatoriu primit vreodată de la o companie publică. Azi, valoarea pachetului e de 50.9 miliarde de dolari.
Elon Musk ajunge în fața judecătorilor din cauza deciziei care l-a făcut cel mai bogat om din lume
Judecătorii vor analiza planul compensatoriu, creat în anul 2018. Nu e anormal ca un CEO să obțină beneficii financiare importante, dar acesta e cel mai mare astfel de pachet din lume. Potrivit CNN, pachetul era condiționat de atingerea țelurilor de performanță.
Elon Musk ajunge acum în fața judecătorilor din cauza acestui plan. La fel ca alte astfel de pachete, cel primit de Musk era format din acțiuni Tesla. Dacă acțiunile Tesla creșteau, atunci creșterea și valoarea pachetului.
Pe măsură ce aceste acțiuni au crescut, averea lui Musk a ajuns și la 300 de miliarde de dolari la un moment dat. Miliardarul nu e singurul care a profitat de pe urma acestei creșteri, ci și acționarii. Valoarea acțiunilor Tesla a crescut cu peste 1.000% de când au aprobat pachetul pentru Musk.
Potrivit experților, procesul ar putea fi semnificativ pentru Tesla. Există mai multe întrebări legate de modul în care directorii companiei primesc plăți compensatorii. Tesla nu e singura companie care folosește acest sistem. În 2021, planul compensatoriu mediu pentru CEO din cadrul companiilor S&P 500 a fost de 18.3 milioane de dolari. Această sumă e de 324 de ori mai mare decât salariul mediu în cadrul acestor companii.
Acum, Elon Musk ajunge în fața judecătorilor din cauza unui plan compensatoriu de zeci de miliarde de dolari.
În 2021, CEO-ul Amazon, Andy Jassy, a primit o plată compensatorie de 212.7 milioane de dolari. Tim Cook, CEO-ul Apple, a primit 100 de milioane de dolari. Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a primit 50 de milioane de dolari, pentru aceeași perioadă.
Elon Musk a fost dat în judecată în 2018
Procesul a fost intentat de acționarul Tesla Richard J. Tornetta, în 2018. El susține că Musk și-ar fi folosit controlul pe care îl are asupra companiei și consiliului administrativ pentru a-și asigura un pachet compensatoriu menit să „finanțeze ambiția sa personală de a coloniza Marte”.
În momentul în care a fost acuzat pachetul, Tesla tocmai pierduse 2 miliarde de dolari. În plus, compania s-ar fi confruntat și cu probleme de producție pentru Model 3. În acea perioadă, mulți experți se întrebau dacă Tesla va putea supraviețui sau dacă va intra în faliment.
Elon Musk ajunge acum în fața judecătorilor din cauza acelui plan compensatoriu. Potrivit termenilor, Musk urma să primească acțiuni în 12 runde, dacă țelurile de producție ale companiei erau atinse.
Inițial, pachetul urma să fie plătit de-a lungul unui deceniu. Până acum, Musk a atins numeroase țeluri care ar duce la primirea acțiunilor. Experții se așteaptă ca miliardarul să primească ultima rundă de acțiuni la începutul anului următor.
Pachetul l-a ajutat pe Musk să devină cel mai bogat om din lume. În acest moment, Bloomberg Billionaire Index estimează că CEO-ul Tesla are o avere de 184 de miliarde de dolari.
Tornetta susține că Musk și consiliul de administrație ar fi încălcat responsabilitățile fiduciare. Potrivit acestuia, planul nu era necesar pentru a-l îndemna pe Musk să acționeze, pentru că deja deținea numeroase acțiuni Tesla. În 2021, procesul a devenit un caz de acțiune colectivă, în numele mai multor acționari. Recent, Musk a fost criticat și pentru modul în care gestionează Twitter.