Trent Innes, director în cadrul SiteMinder, a vorbit recent în cadrul podcast-ului The Ventures despre un detaliu la care e atent la fiecare interviu de angajare. Tehnica poate să pară simplă, dar Innes crede că spune multe despre candidați.
Cum funcționează „testul cafelei” pe care îl folosește un manager la fiecare interviu de angajare. Candidații trebuie să fie atenți
Un manager a dezvăluit cum funcționează „testul cafelei” pe care îl folosește la absolut fiecare interviu de angajare, pentru a-și da seama dacă acei canditați sunt potriviți pentru job.
„Testul cafelei” e menit să verifice dacă potențialul angajat se potrivește în firma sa, scrie Metro News.
Așa cum indică și denumirea, testul e legat de o ceașcă de cafea.
Cum funcționează „testul cafelei” pe care îl folosește un manager la fiecare interviu de angajare
La începutul acestei tehnici, Innes oferă un tur al biroului candidatului. În cadrul turului, se oprește la bucătărie și întreabă candidatul dacă vrea o cafea sau ceva de băut.
Un factor important care explică exact cum funcționează „testul cafelei” e ce face candidatul cu acea ceașcă de cafea.
„După aia, luăm cafeaua și mergem la interviu,” a declarat Innes. „Și unul dintre lucrurile la care sunt foarte atent la finalul interviului e dacă acea persoană vrea să ducă ceașca goală înapoi în bucătărie.”
Potrivit managerului, dacă un candidat nu prezintă intenția de a duce ceașca înapoi în bucătărie, în mașina de spălat vase, sau chiar să o spele, atunci nu va fi un angajat bun.
„Poți dezvolta abilități. Poți învăța lucruri noi, poți acumula experiență. Dar totul se rezumă la atitudine. Și acea atitudine despre care vorbim foarte mult e conceput de „spală-ți ceașca de cafea”,” a continuat Innes.
După ce a explicat cum funcționează „testul cafelei”, Innes a vorbit și despre cultura organizațională. Și abilitatea angajaților de a-și asuma răspunderea pentru mediul lor.
„Nu îi pun întotdeauna să o ducă înapoi. Și de cele mai multe ori, o duc înapoi pentru ei. E vorba doar de momentul în care ei se oferă să facă acest lucru,” a continuat managerul.
10% dintre candidați nu trec de acest test
Innes a început să folosească această tehnică atunci când era director în cadrul Xero Australia. Potrivit lui, 10% dintre candidați nu trec de acest test. Deși managerul susține că e un mod de a testa dacă un candidat are mentalitatea de „asumare”, tehnica nu e atât de sigură.
Află și care sunt cele mai mari greșeli de interviu pe care le poți face, potrivit unui director Google.
„Deși sunt de acord că e important să găsești persoana potrivită care să se alăture echipei tale și să aducă noi calități, experiențe și perspective în acest rol, e vital să ne amintim că în timpul interviului, e probabil ca acel candidat să aibă emoții, în ciuda încrederii în abilitatea sa,” a declarat Neil Finegan, expert HR, care a aflat cum funcționează „testul cafelei” și nu crede 100% în eficiența sa.
„În aceste cazuri, pare puțin nedrept să judeci pe cineva doar pornind de la abilitatea lor de a duce înapoi ceașca de cafea în bucătărie după interviu,” a continuat Finegan. „Când mintea lor probabil e ocupată cu alte lucruri.”
În plus, Finegan a scos în evidență că acest comportament nu ar fi potrivit în anumite industrii.