Atunci când vine vorba de măsurarea populației unui oraș, există mai multe metode. Demographia, un site de analiză demografică, a realizat un top cu cele mai mari capitale pornind de la populația din zonele urbane, în loc să analizeze limitele oficiale ale orașului sau zonele metropolitane statistice.
Cele mai mari orașe din lume, în funcție de populație. În ce capitală trăiesc mai mulți oameni decât în întreaga Românie
Cele mai mari orașe din lume, în funcție de populație, includ și numeroase capitale care au zeci de milioane de locuitori.
Potrivit unei definiții date de Alex Blei, în raportul Demographia, zonele urbane sunt arii învecinate, construite, care „funcționează drept o unitate economică integrată, legată de fluxul comunității și de interacțiunile sociale și economice”, scrie Visual Capitalist.
Raportul Demographia s-a concentrat pe populația orașelor, pentru a determina care sunt cele mai mari.
Cele mai mari orașe din lume, în funcție de populație
În ultimul secol, a avut loc un proces intens de urbanizare, la nivel mondial. Acum, aproximativ 4.3 miliarde de oameni trăiesc în medii urbane, adică aproape 55% din populația lumii.
Atunci când vorbim despre cele mai mari orașe din lume, e posibil ca topul să difere în funcție de factorii luați în considerare. Unul dintre cei mai importanți e granița orașului.
Dacă am porni de la populația aflată în limitele administrative ale unui oraș, atunci China domină topul.
Orașul Chongqing se află pe prima poziție, cu o graniță administrativă de mărimea Austriei. În această zonă, trăiesc 32.1 milioane de oameni. Aeroportul Jiangbei din oraș e unul dintre cele mai aglomerate din lume. În acest top, Chongqing e urmat de Shanghai (24.9 milioane de locuitori), Beijing (21.9 milioane de locuitori) și Delhi (16.8 milioane de locuitori).
Potrivit unui proiect recent ONU, până 2050, India va avea 400 de milioane de locuitori urbani în plus. Până în același an, acest număr va crește cu „doar” 250 de milioane în China și 190 de milioane în Nigeria.
Dar nu toți experții sunt de acord cu acest calcul, pornind de la limitele administrative ale unui oraș. Ei preferă să calculeze populația din zona urbană, pornind de la definiția lui Blei. Cele mai multe topuri cu aceste mari orașe din lume sunt realizate pornind de la acest standard.
Află și care sunt țările europene cu cel mai mic cost al vieții.
În acest top, Chongqing nu mai intră în primele 10 poziții. În schimb, prima poziție e ocupată de Tokyo.
Tokyo e orașul cu cea mai mare populație
Dacă e luată în considerare populația din zona urbană, atunci Tokyo e orașul cu cea mai mare populație din lume. În zona urbană a orașului trăiește aproximativ 10% din populația Japoniei.
Dacă sunt luate în considerate și așezările apropiate, precum Kanagawa, Saitama și Chiba, atunci populația orașului atinge 37.7 milioane de oameni. Fără ele, se situează la 37.3 milioane de locuitori, cel mai mare număr înregistrat până acum. În comparație, întreaga populație a României e mai mică de 20 de milioane.
Află și care sunt cele mai sigure țări din lume în 2023.
Iată care sunt cele mai mari orașe din lume, în funcție de populație:
- 1. Tokyo – 37.7
- 2. Jakarta – 33.8 milioane de locuitori
- 3. Delhi – 32.2 milioane de locuitori
- 4. Guangzhou – 26.9 milioane de locuitori
- 5. Mumbai – 25 milioane de locuitori
- 6. Manila – 24.9 milioane de locuitori
- 7. Shanghai – 24.1 milioane de locuitori
- 8. Sao Paulo – 23.1 milioane de locuitori
- 9. Seoul – 23 milioane de locuitori
- 10. Mexico City – 21.8 milioane de locuitori
Tokyo e considerat și cel mai sigur oraș din lume în 2023, cu un scor de 92.0. În acest top, e urmat de Singapore (91.5) și Osaka (90.9).