Cele mai bune țări în care să trăiești. Ce loc a ocupat România în 2022

Cele mai bune țări în care să trăiești au fost decise în urma mai multor variabile, ce au calculat calitatea vieții în aceste state. 

Publicat: 2 februarie 2023, 12:07
Reclamă

Pentru a determina ce țări trebuie să fie incluse în top 10, raportul a inclus mai mulți factori care pot determina calitatea vieții. Printre acestea se numără accesul la hrană, calitatea educației, sistemul de sănătate, rata șomajului, siguranța jobului, stabilitatea politică, libertatea individuală și calitatea mediului. 

Raportul a fost creat de US News, ce a făcut un top și pentru cele mai bune țări din lume. 

Au fost luate în considerare 85 de țări, din întreaga lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai bune țări în care să trăiești

Țările care au ajuns în top 10 au stabilitate economică, o piață a muncii dezvoltată și servicii care favorizează creșterea unei familii. 

În plus, sunt stabile din punct de vedere politic și au un sistem de educație dezvoltat, precum și un sistem de sănătate stabil. 

Reclamă
Reclamă

Iată top 10 cele mai bune țări în care să trăiești, potrivit US News: 

1. Suedia

Cu un PIB de 627 de miliarde de dolari (și PIB pe cap de locuitor de 59.324 de dolari), Suedia se situează pe primul loc în acest top. Dincolo de stabilitatea politică și economică, statul european are și un sistem de educație renumit la nivel mondial. 

2. Danemarca

Un alt stat european care oferă o calitate a vieții peste media. Danemarca are un PIB de 397 de miliarde de dolari (64.651 de dolari PIB/cap de locuitor) și oferă servicii eficiente pentru cetățenii săi. La fel ca în cazul Suediei, Danemarca are un sistem de educație bun, la care se adaugă stabilitatea economică și o piață a muncii dezvoltată. În Europa se află și cea mai pașnică țară din lume.

3. Canada

Cu un PIB de 1.99 de trilioane de dolari, Canada are una dintre cele mai mari economii din lume. Chiar și așa, PIB-ul pe cap de locuitor e de 52.085 de dolari. Cetățenii acestei țări se bucură de un sistem de sănătate eficient, mai ales comparat cu vecinii din SUA.

4. Elveția

Elveția ocupă locul 4 în topul cu cele mai bune țări în care să trăiești, din punct de vedere al calității vieții. Statul ocupă prima poziție în topul celor mai bune țări din lume, însă. Calitatea vieții din Elveția e peste medie, cu o putere economică renumită la nivel mondial.

5. Norvegia

O altă țară europeană nordică a fost inclusă în topul realizat de US News. Stabilitatea politică și dezvoltarea economică din această țară duce la o calitate a vieții peste medie. Norvegia are un PIB de 482 de miliarde de dolari și o populație de 5.41 de milioane. 

6. Finlanda

Finlanda are o populație similară cu cea a Norvegiei (5.54 de milioane de cetățeni), dar un PIB de 299 de miliarde de dolari. Calitatea mediului reprezintă un factor important în calitatea vieții și Finlanda se numără printre țările cu peisaje spectaculoase și protejate.

7. Germania

Una dintre cele mai mari economii din lume are un PIB de 4.22 de trilioane de dolari, la o populație de aproximativ 83 de milioane. Germania are una dintre cele mai dezvoltate infrastructuri din Europa, cu o piață a muncii dezvoltată și servicii eficiente, motiv pentru care e inclusă în top 10 cele mai bune țări în care să trăiești.

8. Olanda

Cei care au vizitat Olanda probabil au observat numărul ridicat al persoanelor care preferă să meargă pe bicicletă, în loc să apeleze la mașină. Olanda are un PIB de 1.02 trilioane de dolari și o populație de 17.5 milioane, care pune accentul pe sănătate și educație.

9. Australia

Australia e una dintre cele mai mari țări, din punct de vedere al întinderii, incluse în top. Economia țării e în continuă dezvoltare (PIB de 1.54 trilioane de dolari) și sunt luate măsuri severe pentru protejarea mediului. Australienii au parte și de servicii eficiente și de stabilitate politică. 

10. Noua Zeelandă

Vecina Australiei încheie top 10 cele mai bune țări în care să trăiești. Mediul din Noua Zeelandă e renumit la nivel mondial, alături de stabilitatea politică și măsurile care sunt luate pentru protejarea populației. 

În topul celor mai bune țări în care să trăiești, România ocupă locul 43. Înainte ei se află Estonia, pe când Israel ocupă poziția 44. În topul celor mai bune țări din lume, care ia în considerare și alți factori dincolo de calitatea vieții (precum influența culturală, puterea la nivel mondial etc.), România ocupă locul 54.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Calendar cu data de 28 februarie scoasă în evidență, pentru a ilustra ce e un an bisect
Fun
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Ce e un an bisect. Tot ce nu știai despre 29 februarie
Femeie care stă la birou, vorbește la telefon, cu un card roșu, pentru a ilustra joburile cel mai bine plătite din viitor
Fun
Joburile cel mai bine plătite din viitor. Ce meserii vor fi la mare căutare în doar câțiva ani
Joburile cel mai bine plătite din viitor. Ce meserii vor fi la mare căutare în doar câțiva ani
Soldați americani printre dărâmături în Afganistan, una dintre cele mai nefericite țări din lume
Fun
Cele mai nefericite țări din lume. Ce state se află în top 10
Cele mai nefericite țări din lume. Ce state se află în top 10
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână care trage oblonul unui geam de avion, pentru a ilustra de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare
Fun
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Te-ai întrebat de ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare? Există o explicație simplă pentru regulă. Numeroase companii aeriene cer pasagerilor să ridice obloanele la decolare și aterizare. Deși e...
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
2
Elon Musk, la o conferință din Washignton, SpaceX, 2020. În 2022, Elon Musk a pierdut peste 100 de miliarde de dolari
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum a avut o reușită notabilă recentă, potrivit miliardarului. După ce a fost implicat în revoluția mașinilor electrice și în transportul spațial, acum Elon...
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
3
Creier cu un cip în el, similar cu cipul de creier Neuralink, care îngrijorează experții, pe un fundal negru cu albastru
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
Te-ai întrebat cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla? Câteva trucuri simple te pot ajuta, fără să fie nevoie de un efort suplimentar extraordinar. Atunci când vine vorba de antrenarea creierului,...
Cum să îți antrenezi creierul ca directorii Google și Tesla. Trucul simplu pe care îl poți folosi înainte de culcare
4
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×