În martie 2020, a fost creat un experiment științific legat de filantropie, în urma unui apel telefonic care a durat doar 5 minute. Acesta a avut loc între Patrick Collison, un miliardar de 34 de ani și CEO-ul companiei de plăți online Stripe, și expertul în economie Tyler Cowen.
Apelul de 5 minute care a dus la crearea unui program capabil să schimbe lumea. Ce s-a decis în timpul discuției rapide
Apelul de 5 minute a dus la crearea unui program care oferă burse pentru proiecte inovative, capabile să schimbe lumea.
Cei 2 erau îngrijorați de faptul că progresul tehnologic părea să încetinească, scrie Fortune.
Collison și Cowen au decis să fondeze Fast Grants, un program de burse destinate, în acea perioadă, experților în coronavirus.
Apelul de 5 minute care a dus la crearea unui program capabil să schimbe lumea
„Ne-am gândit „Hai să facem asta”,” a declarat Cowen. „Eram într-o situație în care ori făceam ceva, ori tăceam din gură.”
După apelul de 5 minute, Collison și fratele său John au contribuit financiar la proiect. Alături de Cowen, au reușit să strânge peste 50 de milioane de dolari. Printre investitori se numără unii dintre cei mai cunoscuți miliardari din industria tech. Printre aceștia se numără Jack Dorsey, Elon Musk și Peter Thiel. Mark Zuckerberg, soția sa Priscilla Chan, și fostul CEO Google Eric Schmidt au donat și ei.
Prima rundă de burse a fost distribuită în 48 de ore. Următoarele runde au ajuns la cercetători în următoarele 2 săptămâni. Aceasta e o diferență semnificativă față de sutele de zile pe care le așteaptă cercetătorii, în medie, pentru a primi resurse financiare pentru studiile lor.
Bursele aveau valori de 10.000- 500.000 de dolari. La început, bursele erau destinate studierii coronavirusului și descoperirii unui tratament. Până în ianuarie 2022, cele 50 de milioane au fost împărțite între 260 de proiecte științifice.
Fast Grants e unul dintre proiectele destinate îmbunătățirii cercetării susținute de miliardari de la începutul pandemiei. Donatorii au oferit sute de milioane de dolari laboratoarelor științifice și organizațiilor non-profit. Un motiv principal e frustrarea legată de modul în care guvernul și alte organizații finanțează cercetările științifice. Apelul de 5 minute a vrut să schimbe acest lucru.
Potrivit acestora, cercetătorii sunt forțați să petreacă prea mult timp căutând finanțare, în loc să se axeze pe studii.
Există numeroase programe destinate finanțării studiilor
Nu e prima dată când oamenii bogați donează o parte din averea lor pentru a ajuta la avansul științific. Milionari precum Andrew Carnegie și John D. Rockefeller au finanțat instituții științifice la începutul secolului trecut, în SUA. În Europa, numeroși nobili finanțau artiști, scriitori, filosofi și cercetători.
Guvernul a devenit finanțatorul principal al cercetătorilor științifice de bază după Al Doilea Război Mondial. Apelul de 5 minute a vrut să schimbe acest lucru și să ofere resurse în plus cercetătorilor.
Recent, și Bill Gates a donat o sumă importantă fundației sale.
Impactul pe care îl au donatorii privați în domeniul științific a crescut treptat încă din anul 1990. În acel an, suma se ridica la aproximativ 1.5 miliarde de dolari. În 2020, a atins pragul de 9.8 miliarde de dolari.
În aceeași perioadă, sumele donate universităților au crescut de la 1.9 miliarde de dolari la 14 miliarde.