Luque e un chimist recunoscut la nivel internațional, ce a publicat câte un studiu la fiecare 37 de ore în acest an. El a fost recent sancționat de Universitatea din Cordoba din cauza cercetării realizate pentru alte instituții, din Rusia și Arabia Saudită.
Unul dintre cei mai citați cercetători din lume a fost suspendat fără plată timp de 13 ani. De ce e acuzat Rafael Luque
Rafael Luque e unul dintre cei mai citați cercetători din lume și a fost recent suspendat fără plată timp de 13 ani.
Universitatea l-a suspendat pe Luque timp de 13 ani, fără plată, potrivit El Pais.
Universitatea a decis să apeleze la suspendare după ce Luque a lucrat în postura de cercetător la alte centre, din Universitatea din Riyadh și Moscova. Luque avea, însă, un contract finanțat de universitatea din Spania.
Unul dintre cei mai citați cercetători din lume a fost suspendat fără plată timp de 13 ani
În vârstă de 44 de ani, Luque e unul dintre cei mai prolifici cercetători din Spania. El a publicat aproximativ 700 de studii, mai ales în domeniul chimiei verzi. Scopul acesteia e sinterizarea anumitor combustibili și altor materiale pentru a genera mai puține deșeuri. În 2023, Luque a publicat 58 de studii. Adică un studiu publicat la fiecare 37 de ore.
Luque e unul dintre cei mai citați cercetători din lume. El a apărut pe lista cu cei mai citați experți din lume, realizată de compania Clarivate, în ultimii 5 ani.
Universități din întreaga lume vor să angajeze cercetători precum Luque. Un astfel de nume poate ridica scorul academic internațional al unei instituții cu sute de procente. Ca urmare, astfel de instituții pot atrage mai multă finanțare și mai mulți studenți. Unul dintre aceste clasamente e cel Shanghai.
„Fără mine, Universitatea din Cordoba o să cadă 300 de locuri în clasamentul Shanghai,” a declarat Luque. „S-au împușcat singuri în picior”.
Luque, unul dintre cei mai citați cercetători, susține că suspendarea ta e rezultatul „invidiei pure”. În urmă cu peste 10 ani, universitățile de top din Arabia Saudită au pornit programe agresive pentru a recruta cei mai citați experți din lume. Universitatea Regele Abdulaziz a oferit cercetătorilor în jur de 76.000 de dolari pe an. Singura condiție era ca experții angajați să petreacă o singură săptămână pe an pe campus. În plus, erau nevoiți să adauge numele instituției drept a 2-a afiliere.
În 2019, Luque s-a înscris drept cercetător la Universitatea Regele Saud. În acel timp, era și profesor în cadrul Universității din Cordoba. Chimistul susține că nu a obținut niciodată bani „direct” de la instituțiile din Arabia Saudită sau Rusia, dincolo de finanțarea pentru analizele sale, zboruri business class și șederi la hoteluri de lux.
Sistem științific actual are și efecte adverse
„În contul meu bancar, nu ar fi găsit niciun cent de la Rusia sau Arabia Saudită sau în orice alt loc,” a declarat Luque, unul dintre cei mai citați cercetători din lume.
Sistemul științific actual cere cercetătorilor să publice studii. Experții sunt evaluați în funcție de numărul de studii pe care le publică în jurnale de renume și de numărul de citări de la aceste analize.
Deși sistemul a fost pus la punct cu intenții bune, are și efecte adverse, potrivit lui Nick Wise, cercetător din cadrul Universității din Cambridge. În timpul liber, caută cazuri de fraudă în știință.
Wise a descoperit „fabrici de studii științifice”. Acestea produc cercetători prin copierea altor studii sau prin generatoare de text automate. Acestea sunt vândute cu sute sau mii de dolari, pentru a fi adăugate la CV.
„Am descoperit un studiu de Rafael Luque care fusese scos la licitație în unul dintre grupurile de pe Telegram,” a declarat Wise despre unul dintre cei mai citați cercetători din lume.
Luque a publicat un studiu despre degradarea ibuprofenului în ape uzate, în urmă cu 5 luni. A avut 5 co-autori, de la Universitatea din Bushehr și încă unul de la Universitatea din Tabriz, ambele din Iran.
Luque susține că nu a fost niciodată plătit să adauge numele cuiva la o cercetare. A recunoscut, în schimb, să nu își cunoaște toți co-autorii iranieni trecuți pe studiu. El nu exclude posibilitatea ca unii dintre ei să fi plătit pentru a fi incluși pe cercetare.
Luque a publicat 110 articole științifice anul trecut. În 2023, a publicat 58. În trecut, Luque a recunoscut că folosește ChatGPT pentru a-și „lustrui” textul. Acesta e același program care poate face temele elevilor.