Peste 800.000 de oameni din Europa și SUA au fost păcăliți să își transmită datele financiare și alte informații personale. În spatele înșelătoriei se află o rețea extinsă de magazine online ce promit să vândă produse de designer.
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” a afectat sute de mii de victime. Acum, experții au descoperit că înșelătoria provine din China.
The Guardian, Die Zeit și Le Monde au investigat înșelătoria internațională și au descoperit că rețeaua din spatele ei provine din China.
Pentru această înșelătorie au fost create peste 76.000 de site-uri false.
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA
La investigație au participat mai mulți reporteri și experți IT. Potrivit rezultatelor, operațiunea e extrem de organizată și se bazează pe tehnici tehnologice complexe. Mai mult, rețeaua funcționează în continuare.
Peste 800.000 de oameni au fost păcăliți de una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume, așa cum a fost numită strategia periculoasă. Rețeaua a creat zeci de mii de site-uri web. Pe acestea susțineau că oferă produse Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace și Prada, printre altele, la prețuri reduse.
Site-urile erau publicate în numeroase limbi, precum engleza, germana, franceza, spaniola, suedeza și italiana. Acestea au fost create pentru a atrage consumatorii, în scopul de a le fura banii și datele financiare.
Aceste site-uri nu au nicio legătură cu firmele de lux ale căror produse susțin că le vând. În cele mai multe situații, consumatorii nu au primit niciun produs după ce au dat comandă.
Rețeaua de magazine false pare să fi fost creată în 2015. Peste 1 milion de comenzi au fost procesate doar în ultimii 3 ani. Nu toate plățile au fost procesate cu succes. Dar analiștii susțin că una dintre „cele mai mari înșelătorii online” a dus la pierderi de peste 50 de milioane de euro. Multe dintre magazine au fost abandonate. Dar aproximativ 22.500 dintre ele încă funcționează.
Site-urile false au furat datele personale ale cumpărătorilor
Peste 800.000 de oameni din Europa și SUA și-au dezvăluit adresele de email pe site. 476.000 dintre ei și-au introdus și datele financiare pe site-urile periculoase. Inclusiv detaliile de pe carduri. Toți și-au înregistrat și numele, numerele de telefon și adresele fizice.
„De multe ori, acești oameni fac parte din grupuri criminale pentru a colecta date, ce pot fi folosite împotriva oamenilor mai târziu,” a declarat Katherine Hart, directoare în cadrul Chartered Trading Standards Institute. „Consumatorii sunt în pericol să fie victimele tentativelor de phishing.”
„Datale reprezintă noua valută,” a declarat Jake Moore, ce a vorbit despre una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume. Mai mult, Moore e îngrijorat nu doar din cauza hackerilor. „Imaginea de ansamblu pe care trebuie să o presupunem e faptul că și guvernul chinez ar putea avea acces la aceste date.”
Existența rețelei a fost descoperită de Security Research Labs (SR Labs), o firmă de securitate cibernetică din Germania. Experții companiei au făcut rost de câțiva GB de date, pe care le-au trimis la publicația Die Zeit.
Dezvoltatorii din rețea par să fi făcut și un sistem care creează și generează semi-automat aceste site-uri. Se pare că grupul criminal principal a permis și altor hackeri să folosească același sistem. Potrivit datelor, cel puțin 210 entități au accesat sistemul din 2015 până acum.