Compania Symantec, specializată în securitatea cibernetică, a întocmit un raport potrivit căruia un nou atac are ca țintă utilizatorii iPhone. Hackerii vor să fure informațiile personale prin intermediul unei campanii de phishing.
Un nou atac cibernetic vizează Apple ID. Cum îți poți proteja iPhone-ul
Un nou atac cibernetic vizează Apple ID și utilizatorii iPhone, de la care hackerii vor să fure datele personale printr-o campanie de phishing, potrivit unui raport recent.
Criminalii cibernetici trimit mesaje SMS la utilizatorii iPhone. Fenomenul a fost descoperit momentan în SUA, scrie CBS News.
Aceste mesaje par să vină din partea Apple, dar sunt, de fapt, încercări de a fura datele de logare și datele personale ale utilizatorilor.
Un nou atac cibernetic vizează Apple ID
„Criminalii cibernetici axați pe phishing continuă să vizeze Apple ID din cauza faptului că sistemul e atât de folosit. Ceea ce oferă acces la o mulțime de potențiale victime,” susține raportul Symantec. „Aceste date sunt extrem de valoroase. Pentru că oferă control asupra dispozitivelor, acces la informații personale și financiare. Și un venit potențial prin cumpărăturile care nu au fost autorizate.”
Un nou atac cibernetic ce vizează Apple ID e posibil pentru că utilizatorii au tendința să aibă o încredere mai mare în comunicații ce par să vină de la un brand de încredere. Precum Apple, avertizează Symantec, ce e deținut de Broadcom, o companie de produce semiconductoare și software pentru infrastructură.
Mesajele SMS periculoase par să vină de la Apple. Încurajează utilizatorii să apese pe link-ul din interior și să se conecteze la conturile iCloud. De exemplu, un mesaj de phishing poate spune: „Rugăminte importantă Apple legată de iCloud. Accesează (link) pentru a putea folosi în continuare serviciul”.
Acest nou atac cibernetic ce vizează Apple ID roagă utilizatorii să completeze și un element CAPTCHA. Hackerii fac acest lucru pentru ca atacul să pară mai legitim. Dar utilizatorii ajung pe o pagină de logare iCloud falsă.
Astfel de atacuri cibernetice se mai numesc și scheme de smishing. În acestea, criminalii folosesc mesaje false, ce par să provină din surse de încredere. Astfel, păcălesc oamenii să le ofere date personale, precum parole sau informații financiare.
Cum te poți proteja împotriva atacurilor de phishing/smishing
În ultimii ani, atacurile de smishing au devenit mai frecvente. Un factor important e faptul că reprezintă o înșelătorie simplă. Un hacker are nevoie doar de numărul de telefon și de un mod de a convinge oamenii să răspundă la mesaje sau să acceseze link-urile din mesaje. Astfel, poate fura informațiile personale.
În plus, oamenii trimit numeroase mesaje. Aproximativ 95% dintre acestea sunt deschise și primesc răspuns în mai puțin de 3 minute. În comparație, doar 20% dintre email-uri sunt deschise. E important să te protejezi de astfel de înșelătorii, mai ales că un nou atac cibernetic vizează Apple ID.
Ca urmare, experții sfătuiesc utilizatorii să afle ce e smishing și cum funcționează, pentru a se putea proteja.
Experții sfătuiesc utilizatorii să bage filtre pentru SMS-urile pe care le primesc. Astfel, unele dintre mesajele de smishing nu vor mai ajunge în inbox. Cei care au primit un mesaj de smishing nu trebuie să răspundă la el. În plus, nici nu trebuie să acceseze vreun link în mesaje.