Un influencer american care are sute de mii de urmăritori pe rețelele de socializare a recunoscut că a primit 100 de dolari pentru a publica un video fals cu imigranți din Haiti care susțineau că votează în alegerile prezidențiale americane.
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus. Ce sumă a primit pentru a publica un video fals online
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus pentru a public video-uri false pe rețelele de socializare înainte de alegerile din SUA.
Plata a fost făcută de un bărbat care e înregistrat oficial drept un agent rus, scrie CNN.
Aceasta nu a fost singura sumă pe care a primit-o bărbatul pentru a publica video-uri cu informații false înainte de alegeri.
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus
Influencerul folosește denumirea de @AlphaFox78 pe X. E, de fapt, un bărbat care locuiește în Massachusetts. El a fost de acord să vorbească despre aceste video-uri false cât timp își poate păstra anonimatul. Pe X, are peste 650.000 de urmăritori.
@AlphaFox78 e un influencer pro-Trump care publică de mai mult timp meme-uri care îl susțin pe fostul președinte și vedetă de reality show. El s-a numărat printre primii care a publicat video-ul fals cu imigranții care susțineau că vor vota de mai multe ori în Georgia, pentru candidata Kamala Harris.
Video-ul a fost dovedit că e fals. A fost produs și transmis de agenți ruși.
„Habar nu am de unde a venit sau orice altceva. Sunt doar tipul care l-a publicat online,” a declarat bărbatul, care nu pare dornic să își asume responsabilitatea pentru impactul pe care astfel de știri false îl pot avea în alegeri prezidențiale.
Află și motivul uimitor pentru care Elon Musk vrea ca Donald Trump să câștige alegerile din SUA.
Agentul rus care i-a dat video-ul și care l-a plătit e Simeon Boikov. Cunoscut online și drept AussieCossack, Boikov l-a plătit pe influencer cu 100 de dolari pentru a publica video-ul. Înn comparație, veitul mediu lunar din Massachusetts, unde locuiește bărbatul, e de 8.875 de dolari pe lună.
Așa că el a fost dispus să publice un video fals care să influențeze alegerile din propria țară pentru o sumă echivalentă cu aproape 1% din venitul mediu lunar.
Documente obținute de CNN au confirmat că Boikov e un agent rus înregistrat oficial. El se află momentan în Australia. Lucrează pentru media de stat din Rusia. Publică știri de propagandă online, în engleză și rusă. Și se pare că a convins și un influencer pro-Trump să publice video-uri false pentru sume modice.
În acest moment, Boikov a cerut azil la consulatul rusesc din Sydney. Are o lungă istorie în publicarea informațiilor false. Inclusiv în campania menită să influențeze alegerile din SUA.
Agenții ruși folosesc influencerii din SUA pentru a răspândi informații false
Înțelegerea dintre Boikov și AlphaFox scoate la iveală un alt mod prin care Rusia încearcă să disemineze informații false.
La fel precum afacerile legitime, această rețea de dezinformare creată de Rusia folosește influencerii pentru a transmite video-uri și informații false.
„Există un motiv pentru care companiile de marketing și campaniile politice ambele folosesc influencerii online pentru a-și promova mesajul. Fac acest lucru pentru că funcționează,” a declarat Darren Linvill, expert în dezinformare. „Lumea digitală a devenit lumea reală. Oamenii au încredere în influencerii de pe rețelele de socializare așa cum au în prietenii din viața reală.”
AlphaFox, un influencer pro-Trump care a fost de acord să participe în această campanie de dezinformare, a dezvăluit că Boikov i-a spus explicit să nu colaboreze cu CNN. Între timp, i-a dat și block pe Telegram, platforma pe care discutau.
AlphaFox a publicat mai multe astfel de video-uri. Pentru fiecare a primit 100 de dolari.
„A început cu meme-uri și părea totul inocent,” a declarat AlphaFox, un adult care a ales să participe în această campanie de dezinformare și să profite de pe urma ei. Atunci când Boikov și-a schimbat strategia înainte de alegeri, AlphaFox susține că „nu m-am gândit că e important”.
AlphaFox a insistat că nu știa că Boikov lucrează cu media de stat din Rusia. După ce a vorbit cu CNN, bărbatul a șters video-ul. Dar deja strânsese 2.6 milioane de vizualizări până în acel moment.