În ultimul deceniu, înșelăciunile pe bază de email au crescut la un nivel și mai îngrijorător. Hackerii folosesc diferite strategii pentru a convinge utilizatorii să le ofere date personale sau să descarce programe periculoase, ce le pot fura.
Pericolul din inbox care îți poate goli contul bancar. La ce email trebuie să fii atent, potrivit experților
Experții au vorbit recent despre pericolul din inbox care îți poate goli contul bancar, uneori în doar câteva secunde.
Există mai multe semne la care trebuie să fii atent atunci când primești email-uri, scrie The Sun.
Astfel, îți poți proteja datele personale și contul bancar.
Pericolul din inbox care îți poate goli contul bancar
Utilizatorii care au adresă de email trebuie să fie atenți la mesaje periculoase care s-ar putea ascunde în inbox-urile lor. Există câteva semne care pot indica un email periculos, potrivit lui Jamie Akhtar, CEO-ul Cybersmart.
Pericolul din inbox care îți poate goli contul poate să aibă mai multe forme în email. Astfel de înșelăciuni pot avea loc oricând, chiar dacă folosești o platformă de încredere, precum Gmail sau Outlook.
Dacă nu ești atent, dispozitivul tău poate fi infectat cu malware și informațiile tale pot fi furate și vândute pe piața neagră. Unii hackeri pot să golească un cont bancar în doar câteva secunde.
Iată unele dintre cele mai comune strategii de înșelare prin email:
Înșelătoria cu factură
„Acest tip de înșelătorie e creată să îți fure detaliile bancare,” a declarat Jamie. „E trimis un email care spune că un obiect pe care l-ai cumpărat online nu poate fi livrat pentru că ți-a expirat cardul.”
„Link-ul din email te va duce către un site fals, unde vei fi rugat să introduci datele cardului și informațiile personale,” a continuat Jamie.
Află și care sunt aplicațiile ce „îți fură tăcut banii”.
Trebuie să fii atent când primești astfel de mesaje și să nu accesezi link-uri suspecte, indiferent ce scrie în email. Pericolul din inbox care îți poate goli contul bancar uneori pare că a venit de la o companie reală, dar sunt mici detalii care îl pot da de gol. De exemplu, adresa de email de pe care a fost trimis mesajul.
„Câștigarea” unui premiu
„Toți le-am văzut pe acestea până acum,” a declarat Jamie. „Email-uri false despre competiții care promit că ai câștigat cel mai nou gadget sau bani. De exemplu „Ai câștigat un iPhone 14!!!”.
Află și care e aplicația periculoasă care a furat 71.000 de dolari în doar 2 ore.
„De obicei, aceste înșelătorii se bazează pe crearea unui sentiment de urgență, pentru a te convinge să apeși pe un link periculos sau să îți introduci datele personale,” a continuat Jamie. „Nu sunt sofisticate și sunt ușor de depistat, dar an după an, există victime.”
Mesajul fals de la bancă
„Această înșelătorie are mai multe forme,” a continuat Jamie, ce a vorbit despre pericolul din inbox care îți poate goli contul bancar. „De obicei, e un email care susține că vine din partea băncii tale, cu o formă de informație urgentă, precum faptul că ai trecut de limita de credit, sau a fost extrasă o sumă sau a expirat un card.”
„Vei fi rugat să apeși pe un link pentru a te conecta sau „plăti în bani” pentru a rezolva situația. Întotdeauna să suni la bancă în astfel de situații. În 99% din cazuri, e o înșelătorie,” a continuat Jamie.