Nu e prima dată când Meta se confruntă cu probleme în Uniunea Europeană, legate de gestionarea datelor personale. Se pare că amenda de aceată dată va fi mai mare decât cea de 746 de milioane de euro, pe care a primit-o Amazon.
Meta riscă o amendă record în Europa. Ce a făcut compania condusă de Mark Zuckerberg cu datele utilizatorilor
Meta riscă o amendă record în Europa, din cauza modului în care a gestionat datele personale ale utilizatorilor.
Se pare că Meta ar fi transferat datele utilizatorilor din Uniunea Europeană pe serverele din SUA, scrie Reuters.
Compania ar fi ignorat un avertisment emis de o curte judecătorească din Uniunea Europeană.
Meta riscă o amendă record în Europa
Comisia pentru Protecția Datelor din Irlanda (DPC) e implicată în acest demers. Se pare că autoritățile se pregătesc să finalizeze o interdicție împotriva unui instrument legal folosit de Facebook pentru a transfera datele utilizatorilor europeni. Există temeri că agențiile din SUA ar putea accesa aceste informații.
În urma acestei decizii, Meta riscă o amendă record în Europa. E posibil ca interdicția să intre în vigoare în luna mai. În 2020, s-a stabilit că înțelegerea de transferare a datelor între Uniunea Europeană și SUA nu e validă.
Recent, un fost angajat Meta a dezvăluit ce face Facebook pe telefonul tău, fără să îți dai seama.
Anul trecut, Meta a amenințat că o interdicție a mecanismului folosit pentru transferul datelor din Europa în SUA ar putea însemna suspendarea serviciilor Facebook în Uniunea Europeană.
Recent, Facebook a ajuns la o înțelegere și în cazul scandalului Cambridge Analytica. În disputa Cambridge Analytica, Meta a fost acuzată că a permis terților, inclusiv firmei în cauză, să acceseze datele personale ale utilizatorilor Facebook. Suma propusă de Meta pentru soluționare e cea mai mare dintr-un proces legat de securitatea datelor, din SUA. Acum, Meta riscă și o amendă record în Europa.
Meta va plăti peste 700 de milioane de dolari în procesul Cambridge Analytica
Meta a fost de acord să plătească 725 de milioane de dolari în procesul Cambridge Analytica. Chiar și așa, compania nu și-a recunoscut vina.
În schimb, compania susține că și-a schimbat modul în care gestionează datele utilizatorilor. Reprezentanții companiei au susținut că soluționarea procesului e „în interesul comunității noastre și a acționarilor”. Acum, Meta riscă o amendă record în Europa, tot din cauza modului în care a gestionat datele personale ale utilizatorilor.
Potrivit lui James Ball, expert în tehnologie, decizia Meta „nu e surprinzătoare”. În plus, el susține că suma nu e atât de mare în comparație cu puterea financiară a companiei.
„E mai puțin de o zecime din banii cheltuiți pentru crearea metaversului anul trecut,” a declarat Ball, după ce Meta a dezvăluit că va plăti o sumă imensă în procesul Cambridge Analytica. „Așa că Meta probabil nu va fi foarte fericită cu această înțelegere. Dar e un avertisment pentru companiile rețelelor sociale că greșelile pot fi foarte costisitoare.”
„Soluționarea istorică va asigura o ușurare semnificativă pentru grupul implicat în acest caz complex și inedit, legat de securitatea datelor,” au declarat Derek Loeser și Lesley Weaver, avocați implicați în proces.
Plângerea a fost depusă în numele utilizatorilor Facebook. Datele lor personale de pe rețeaua de socializare au fost accesate de terți fără consimțământul lor.