În disputa Cambridge Analytica, Meta a fost acuzată că a permis terților, inclusiv firmei în cauză, să acceseze datele personale ale utilizatorilor Facebook. Suma propusă de Meta pentru soluționare e cea mai mare dintr-un proces legat de securitatea datelor, din SUA.
Meta va plăti o sumă imensă în procesul Cambridge Analytica. Cât a costat scandalul
Meta va plăti o sumă imensă în procesul Cambridge Analytica, pentru soluționarea acțiunii legale pornite în urma scandalului.
În ciuda faptului că a fost de acord cu această sumă, Meta nu și-a recunoscut vina. În schimb, compania susține că și-a schimbat modul în care gestionează datele utilizatorilor, scrie BBC.
Reprezentanții companiei au susținut că soluționarea procesului e „în interesul comunității noastre și a acționarilor”.
Meta va plăti o sumă imensă în procesul Cambridge Analytica
Potrivit lui James Ball, expert în tehnologie, decizia Meta „nu e surprinzătoare”. În plus, el susține că suma nu e atât de mare în comparație cu puterea financiară a companiei.
„E mai puțin de o zecime din banii cheltuiți pentru crearea metaversului anul trecut,” a declarat Ball, după ce Meta a dezvăluit că va plăti o sumă imensă în procesul Cambridge Analytica. „Așa că Meta probabil nu va fi foarte fericită cu această înțelegere. Dar e un avertisment pentru companiile rețelelor sociale că greșelile pot fi foarte costisitoare.”
În total, compania va plăti 725 de milioane de dolari. Suma propusă încă trebuie să fie aprobată de un judecător federal din San Francisco.
„Soluționarea istorică va asigura o ușurare semnificativă pentru grupul implicat în acest caz complex și inedit, legat de securitatea datelor,” au declarat Derek Loeser și Lesley Weaver, avocați implicați în proces.
Plângerea a fost depusă în numele utilizatorilor Facebook. Datele lor personale de pe rețeaua de socializare au fost accesate de terți fără consimțământul lor.
Grupul din proces „include 250-280 de milioane” de oameni, adică toți utilizatorii din SUA în timpul perioadei din proces, adică 24 mai 2007 – 22 decembrie 2022. Încă nu se știe cum vor avea utilizatorii acces la această sumă imensă, pe care Meta o va plăti. Dacă fiecare utilizator va cere partea din sumă, atunci fiecare ar primi doar câțiva dolari.
Meta a propus să plătească 725 de milioane de dolari pentru soluționarea procesului
Scandalul Cambridge Analytica a fost expus în anul 2018. Atunci, utilizatorii Facebook au aflat că datele lor personale erau accesate de terți. Compania Cambridge Analytica a lucrat la campania de succes a lui Donald Trump, din 2016.
Experții au folosit datele personale a milioane de utilizatori Facebook pentru crearea profilurilor pentru transmiterea anumitor mesaje. Firma a obținut aceste date fără consimțământul utilizatorilor, de la un cercetător căruia Facebook i-a permis să folosească o aplicație pe platformă ce a strâns datele a milioane de utilizatori. Meta va plăti o sumă imensă în procesul rezultat din acest scandal.
Facebook crede că datele a până la 87 de milioane de oameni au fost împărtășite cu firma Cambridge Analytica.
În urma scandalului, guverne din întreaga lume au investigat modul în care gestionează Facebook datele utilizatorilor. În plus, a fost creat și un consiliu din Congresul SUA, în fața căruia a fost chestionat și Mark Zuckerberg.
În 2019, Facebook a fost de acord să plătească 5 miliarde de dolari în urma unei investigații Comisiei Federale pentru Comerț. Compania a plătit și 100 de milioane pentru Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare, după ce a fost acuzată că a indus în eroare investitorii.