Deși comunicarea la distanță e mai simplă azi ca oricând, riscurile asociate cu ea au crescut în același ritm. Unele dintre cele mai folosite platforme sunt atacate aproape constant de malware sau noi înșelătorii.
Meta confirmă un atac WhatsApp. Ce poți face pe aplicație pentru a te proteja
Meta confirmă un atac WhatsApp, care poate pune în pericol datele mai multor utilizatori dacă nu iau măsurile de precauție necesare.
În plus, atacurile au început să folosească și inteligența artificială, ceea ce le face și mai periculoase.
Acum, Meta a confirmat un atac zero-clic, ce nu necesită interacțiunea utilizatorului pentru a funcționa. Atacul a fost identificat pe WhatsApp, scrie Forbes.
Meta confirmă un atac WhatsApp
Utilizatorii WhatsApp au fost vizați de un atac spyware sofisticat, ce nu necesită interacțiunea lor. În acest moment, WhatsApp are peste 2 miliarde de utilizatori.
Meta confirmă un atac WhatsApp și susține că utilizatorii care deja au avut de-a face cu acest spyware probabil au fost compromiși.
În acest moment, compania nu a oferit mai multe informații despre atac, cât timp caută metode pentru a soluționa problema. Meta a confirmat că atacul a „vizat un număr de utilizatori, inclusiv jurnaliști și membri ai societății civile”. În acest moment, compania îi anunță pe cei vizați că ar fi putut fi victimele unor atacatori care nu au fost numiți.
„Aceasta e cea mai recentă dovadă că firmele de spyware trebuie să fie trase la răspundere pentru acțiunile ilegale. WhatsApp continuă să protejeze abilitatea oamenilor de a comunica în privat,” a declarat un reprezentant Meta.
În acest moment, un grup de 90 de utilizatori WhatsApp ar fi fost vizat. Meta nu a confirmat unde se află din punct de vedere geografic. Zvonurile susțin că acești utilizatori s-ar afla în peste 20 de țări.
Se știe, însă, că utilizatorii au fost vizați cu un spyware creat de compania Paragon Solutions, din Israel. Se pare că Meta a emis o scrisoare de încetare și desistare către Paragon. Se pare că firma ia în considerare și alte metode legale pentru a opri Paragon, după ce Meta confirmă un atac WhatsApp.
Cum funcționează spyware-ul care afectează WhatsApp
„Spyware-ul Paragon e cunoscut drept Graphite. Are capacități care sunt comparabile cu spyware-ul NSO Group, numit Pegasus,” a declarat Stephanie Kirchgaessner, directoarea departamentului de investigații The Guardian.
„După ce un telefon e infectat cu Graphite, operatorul spyware-ului are acces total la telefon. Poate inclusiv să citească mesaje care sunt trimise prin aplicații cu criptare end-to-end, precum WhatsApp și Signal,” a continuat Kirchgaessner după ce Meta confirmă un atac WhatsApp.
„E important de reținut că spyware încă e rar pentru utilizatorul de rând,” a declarat Adam Boynton, expert de securitate în cadrul Jamf.
Chiar și așa, riscul nu e 0. Numărul înșelătoriilor online e în continuă creștere. Ca urmare, experții recomandă câțiva pași pe care îi poate face oricine pentru a se proteja. Boynton recomandă utilizatorilor să „activeze funcții de securitate preventive, precum Lockdown Mode pentru utilizatorii iPhone. Și să își actualizeze telefoanele și aplicațiile, precum WhatsApp, la cea mai recentă versiune a sistemului de operare.”
„Meta trebuie lăudată pentru că a emis un avertisment proactiv despre atac,” a continuat Boynton. „Ceea ce încurajează transparență și transmiterea sigură a detaliilor breșelor, extrem de importante pentru a gestiona corespunzător riscul spyware.”