Google a fost de acord să șteargă miliarde de date și să introducă mai multe restricții atunci când vine vorba de urmărirea utilizatorilor, în urma înțelegerii dintr-un proces intentat în SUA în 2020, care erau cerute daune de 5 miliarde de dolari.
Google va șterge istoricul din Incognito. Utilizatorii nu știau ce face gigantul tech cu datele lor când foloseau acest mod
Google va șterge istoricul din Incognito în urma unui proces de 5 miliarde de dolari, în care gigantul tech a fost acuzat că a folosit datele utilizatorilor fără consimțământul lor.
În proces, gigantul tech a fost acuzat de invadarea intimității utilizatorilor prin colectarea datelor, chiar și atunci când aceștia folosesc „modul privat”, scrie BBC News.
Deși Google a negat acuzațiile, a schimbat anumite reguli în urma procesului. Ștergerea datelor va fi aplicată și în teritoriile din afara SUA.
Google va șterge istoricul din Incognito
În ianuarie 2024, ambele părți din proces au fost de acord să rezolve amiabil cazul. Compania și-a actualizat regulile, pentru ca utilizatorii să înțeleagă clar că datele lor sunt urmărite în continuate chiar și atunci când folosesc modul Incognito sau privat.
Teoretic, modul nu salvează istoricul căutărilor pe dispozitivul folosit. Dar cum Google nu a anunțat utilizatorii că urmărește totuși aceste date, acum va șterge istoricul din Incognito înregistrat până acum.
Tot în ianuarie, compania a declarat că va începe să testeze o opțiune care ar bloca automat cookies de la terți. Funcția e acum disponibilă pentru toți utilizatorii Google Chrome.
Google a automatizat această blocare pentru utilizatorii Incognito la scurt timp după ce procesul a fost intentat în 2020. Gigantul tech a fost de acord să asigure limita timp de 5 ani, potrivit termenilor înțelegerii.
Recent, Google a anunțat și că va șterge istoricul din Incognito. Adică sute de miliarde de date pe care le-a adunat până acum, potrivit documentelor oficiale.
„Suntem încântați că am soluționat procesul, pe care l-am considerat întotdeauna fără merit,” a declarat Jorge Castaneda, reprezentant Google. Potrivit lui, compania nu va plăti daune.
„Vom șterge toate datele tehnice vechi. Care nu au fost asociate niciodată cu un individ. Și nu au fost folosite niciodată pentru nicio formă de personalizare,” a continuat Castaneda.
Google e acuzat că a urmărit datele utilizatorilor în modul Incognito
Google mai are de-a face cu numeroase procese din cauza încălcării regulilor, ceea ce ar putea duce la penalizări financiare. Avocatul David Boies a reprezentat utilizatorii în acest proces. A numit înțelegerea „un pas istoric în cererea onestității și responsabilității din partea companiilor tehnologice dominante”.
Potrivit procesului, deși a sugerat invers, Google a urmărit activitatea utilizatorilor atunci când foloseau modul Incognito, așa că acum va șterge istoricul din el.
În proces au fost dezvăluite documente interne. În acestea, angajații Google descriau modul Incognito drept „efectiv o minciună” și „o mizerie confuză”.
Marii giganți tech au început să fie investigați din cauza practicilor din SUA și alte teritorii. În SUA, Google are 2 procese separate intentate de guvern, în care e acuzat de monopolizare.
Recent, a plătit 400 de milioane de dolari în 2022. În acel proces, Google era acuzat că a urmărit locația utilizatorilor care nu și-au dat consimțământul.