Programul Google News nu a mai fost disponibil în Spania, din anul 2014, după autoritățile locale au introdus o lege prin care gigantul tech Google, deținut de compania Alphabet, ar fi fost nevoit să plătească o taxă lunară publicațiilor locale pentru știrile pe care le indexa.
Google News revine în Spania. Când va fi disponibil din nou
Google News revine în Spania după o absență de 7 ani. Decizia a venit în urma schimbării legislației naționale privind drepturile de autor.
Spania a schimbat recent legislația privind drepturile de autor online, pentru ca aceasta să se conformeze regulilor Uniunii Europene, scrie The Verge.
Ca urmare, Google News a anunțat că revine în Spania în curând.
Google News revine în Spania după ce guvernul a schimbat legislația
Potrivit reprezentanților Google, serviciul va reveni în Spania „la începutul anului următor”. Ca urmare a schimbării, potrivit The Verge, Google nu va mai fi nevoit să plătească o taxă lunară industriei media locale, ci va putea negocia taxele cu fiecare publicație în parte.
Unele dintre ele ar putea dori să taxeze Google pentru introducerea știrilor în Google News. Google ar putea accepta condițiile publicațiilor. În același timp, le-ar putea exclude acea publicație din serviciu, în funcție de preferințele companiei, scrie The Verge.
Unele publicații ar putea renunța la taxe, dat fiind faptul că Google News e considerat o unealtă importantă de trafic.
Reprezentanții Google susțin că gigantul tech va colabora cu publicațiile în următoarele luni. Google News revine în Spania și scopul gigantului tech e „să ajungem la înțelegeri care protejează drepturile în noua legislație”.
„De la începutul anului următor, Google News va oferi link-uri către știri folositoare și relevante,” a scris Fuencisla Clemares, din cadrul Google Spania, într-un mesaj publicat pe blog, scrie Reuters.
În următoarele luni, vom lucra alături de publicații pentru a ajunge la înțelegeri ce le protejează drepturile cu noua legislație.
– Fuencisla Clemares
Google News a revenit în Spania ca urmare a noii legislații. Astfel, publicațiile vor putea negocia direct cu Google. Ele au șansa să obțină taxe și plăți pentru știrile generate și indexate în Google News.
Uniunea Europeană a creat Copyright Directive
În ultimii ani, industria media din Uniunea Europeană a avut neînțelegeri cu giganții tech din mediul online.
Chiar dacă Google News revine în Spania, industria media din Europa a avut de suferit de pe urma schimbării modului în care e consumat conținutul online. Mulți critici susțin că majoritatea profitului generat de schimbarea industriei a revenit unor companii precum Google.
Pentru a remedia situația, țări precum Spania, Germania și Belgia au introdus legi prin care au încercat să protejeze drepturile de autor. În 2019, aceste eforturi au dus la introducerea unei Directive menite să protejeze drepturile de autor online, numită Copyright Directive.
Printre regulile incluse în ea, se numără și modul în care vor fi plătite companiile media pentru conținutul lor. Această porțiune a legislației, adoptată recent de Spania în legile naționale, a dus la faptul că Google News revine în această țară.
Nu e prima încercare a unei țări de a susține industria media. În 2020, Google a anunțat că va plăti publicațiile din Germania, Australia și Brazilia. La începutul acestui an, gigantul tech a semnat o înțelegere similară cu publicațiile din Franța.