Facebook împlinește 20 de ani. Cât de mult s-a schimbat rețeaua de socializare în 2 decenii

Facebook împlinește 20 de ani pe 4 februarie 2024, după 2 decenii în care a schimbat peisajul online și a ajutat la o revoluție a platformelor de socializare. 

Publicat: 3 februarie 2024, 7:23
Reclamă

În 2013, Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei Meta, l-a angajat pe Yann LeCun în poziția de conducere pentru noul departament de inteligență artificială a grupului. De atunci, nu au fost oferite foarte multe informații despre proiectele AI ale companiei, dar acesta lucru s-ar putea schimba în 2024. 

Potrivit mai multor rapoarte, Meta se îndepărtează de ideea metaversului, pentru a merge pe direcția AI, scrie Bloomberg.

Decizia pare una logică, dat fiind succesul pe care l-a avut AI în ultimii ani. Dar, în urmă cu 20 de ani, Facebook era o platformă complet diferită față de cea pe care o știm azi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Facebook împlinește 20 de ani

La vârsta de 23 de ani, Mark Zuckerberg a fondat Facebook în timp ce studia psihologia în cadrul Universității Harvard. Cum Zuckerberg putea scrie cod, el începuse deja să construiască site-uri similare cu rețelele de socializare pentru diferiți studenți. Printre acestea se numără Coursematch, ce permitea utilizatorilor să găsească studenți de la aceeași facultate. Și Facemash, în care utilizatorii puteau acorda note celorlalți în funcție de cât de atractivi păreau.

Facebook împlinește 20 de ani pe 4 februarie 2024, după ce a fost lansat în februarie 2004. Atunci, Zuckerberg a lansat The facebook, numele inițial al rețelei de socializare. Inițial, pe platformă aveau acces doar studenții de la Harvard.

Reclamă
Reclamă

În mai puțin de 24 de ore de la lansare, peste 1.200 de studenți deja s-au înscris pe platformă. După 1 lună, numărul a crescut la aproximativ 50% din toți studenții Harvard. 

În curând, rețeaua a devenit disponibilă și pentru alte universități din Boston. Au urmat și celelalte universități din SUA. În august 2005, site-ul a devenit Facebook.com, denumire pe care o păstrează și astăzi. Noua adresă a fost cumpărată pentru 200.000 de dolari. 

Din septembrie 2005, și elevii de liceu se puteau înscrie pe site. În curând, site-ul a devenit disponibil la nivel mondial și pentru alte universități. 

Din septembrie 2006, Facebook putea fi accesat și de persoane care nu se aflau în instituții de învățământ. Platforma a crescut considerabil și, în 2024, Facebook împlinește 20 de ani. 

Platforma a continuat să fie gratuită, dar generează un profit uriaș prin publicitate. Până în 2007, Yahoo și Google au încercat să cumpere Facebook. Companiile au oferit sume de până la 2 miliarde de dolari. Dar Zuckerberg a refuzat să vândă firma. În 2024, compania Meta are o valoare de peste 150 de miliarde de dolari.

Facebook a fost implicat în numeroase scandaluri

În ultimul deceniu, Facebook s-a aflat la mijlocul numeroaselor controverse. Dincolo de acuzațiile de propagandă, venite chiar de la angajați din interiorul companiei, rețeaua de socializare a fost aspru criticată pentru modul în care gestionează informațiile false care circulă pe ea.

În 2014, Facebook a fost criticată pentru că a realizat teste psihologice pe 70.000 de utilizatori, fără permisiunea lor. Facebook îndepărta anumite cuvinte din feed-ul acelor utilizatori, pentru a vedea cum reacționează la anumite mesaje. 

Facebook împlinește 20 de ani în februarie 2024, dar ultimul deceniu a fost marcat de scandaluri și amenzi notabile. Cel mai mare dintre ele a fost legat de alegerile prezidențiale din SUA, 2016. Mai multe rapoarte au demonstrat că știrile false promovate pe Facebook ajungeau la mai mulți oameni decât cele reale.

În 2018, a devenit cunoscut scandalul Cambridge Analytica. Firma a folosit datele a zeci de milioane de utilizatori Facebook pentru reclamele folosite în alegerile prezidențiale din 2016. 

2018 a reprezentat unul dintre cele mai negre momente din istoria rețelei de socializare. Rapoartele au demonstrat că rețeaua de socializare a fost folosită pentru a incita genocidul minorității Rohingya, din Myanmar, de către oficialii militari ai țării. 

Potrivit directorului de securitate cibernetică din cadrul Facebook, compania a descoperit „încercări clare și intenționate de a răspândi propaganda care era legată direct de armata din Myanmar”.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mark Zuckerberg, pe scena evenimentului f8 Developer Conference, 2010. Poartă un hanorac gri, pe fundal gri. Angajații lui Mark Zuckerberg au o poreclă neașteptată pentru șeful lor
De ce au loc atât de multe concedieri în domeniul tech acum. Mark Zuckerberg a dezvăluit adevărul 
De ce au loc atât de multe concedieri în domeniul tech acum. Mark Zuckerberg a dezvăluit adevărul 
Utilizator care ține în mână un telefon negru cu logo-ul alb threads, pe fundal cu Meta, care a dezvăluit cum funcționează aplicația Threads
Threads lansează o nouă funcție. Care vor fi primii utilizatori care au acces la ea
Threads lansează o nouă funcție. Care vor fi primii utilizatori care au acces la ea
Telefon pe ecranul căruia se află WhatsApp, pe un fundal cu logoul WhatsApp, pe verde. WhatsApp ar putea crește limita de transfer de 20 de ori
Opțiunea care va schimba WhatsApp pentru totdeauna. Utilizatorii așteaptă o astfel de funcție de ani
Opțiunea care va schimba WhatsApp pentru totdeauna. Utilizatorii așteaptă o astfel de funcție de ani
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Utilizator care folosește Gmail, ce se va schimba permanent, pe laptop și pe telefon
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
Google a anunțat că Gmail se schimbă din aprilie 2024, la scurt timp după ce gigantul tech a anunțat că va șterge conturile care nu sunt folosite.  Potrivit anunțului Google, cei care trimite email-uri...
Gmail se schimbă din aprilie 2024. Ce se va întâmpla în contul tău în doar câteva luni
2
Colaj între Samsung Galaxy și OnePlus, similare cu S24 Ultra și 12
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
În discuția despre cel mai bun smartphone Android al anului, subiectul principal pare să fie Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12.  Samsung a lansat noua serie Galaxy S24 în luna ianuarie și a...
Samsung Galaxy S24 Ultra vs OnePlus 12. Care e cel mai bun smartphone Android al anului, potrivit experților
3
Cuplu similar cu cuplul care comunica doar prin AI, femeie și bărbat, care au amândoi telefon mobil
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
Cuplul care comunică doar prin AI s-a logodit recent, deși se bazează pe diferite servicii și aplicații pentru a putea vorbi. Un cuplu s-a cunoscut prin intermediul unui prieten comun. Deși cei 2 nu...
Cuplul care comunică doar prin AI tocmai s-a logodit. De ce nu pot cei 2 îndrăgostiți să vorbească altfel
4
Aplicație de navigare pe telefon, care e ținut în mânî de un șofer aflat în mașină. Aplicațiile de navigare precum Waze și Google nu prezic rute perfecte de fiecare dată
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
Google Maps oferă recomandări AI, într-o schimbare care promite să eficientizeze căutările utilizatorilor și să le ofere o experiență mai satisfăcătoare.  Google a investit numeroase resurse în avansarea eforturile sale AI de anul trecut....
Google Maps oferă recomandări AI. Cum funcționează noua opțiune
5
Un singur lup, la fel ca cel care a fost reintrodus pe Insula Royale, care sare în sălbăticie
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
Experții au fost surprinși să afle că lupii mutanți de la Cernobîl au dezvoltat o abilitate extraordinară, ce ar putea ajuta oamenii pe viitor. Lupii care trăiesc în Zona de excludere de la Cernobîl...
Lupii mutanți de la Cernobîl ar fi dezvoltat o abilitate extraordinară. De ce sunt capabile mamiferele expuse la radiații
PARTENERI
×