În cadrul evenimentului Summit for Action on AI, ce a avut loc la Paris, ministrul Aisén Etcheverry și Rodrigo Durán, director general al Centrului Național de Inteligență Artificială, au anunțat că Chile dezvoltă propriul model AI.
America Latină lansează propriul model AI. Când va ajunge pe piață Latam GPT
America Latină lansează propriul model AI și intră în competiția inteligenței artificiale împotriva SUA și China cu Latam GPT.
Numit Latam GPT, modelul va fi public, deschis și va fi lansat în iunie 2025, potrivit Medium.
Chile se alătură unor țări precum SUA și China în cursa inteligenței artificiale.
America Latină lansează propriul model AI
Un model de inteligență artificială (AI) dezvoltat în America Latină urmează să fie lansat la mijlocul anului 2025. Modelul a fost conceput pentru a ține cont de specificitatea culturală a regiunii, informează AFP, scrie AGERPRES.
Proiectul este susținut de circa 30 de instituții din America Latină și Caraibe. Printre acestea se numără universități, fundații și biblioteci. America Latină lansează propriul model AI, ce a fost numit ‘Latam GPT’. Face referire la chatbot-ul ChatGPT al companiei americane OpenAI.
‘Când vorbim despre inteligență artificială, aceasta trebuie să reflecte lumea în care trăim, diversitatea ei. Iar în cazul Americii Latine, nu este vorba doar despre a vorbi spaniolă sau portugheză, ci despre înțelegerea idiosincrasiei (particularității, n.r.) noastre, despre a aduce o contribuție plecând de la cultura și viziunea noastră asupra lumii’, a explicat ministrul pentru Științe din Chile, Aisén Etcheverry, citată în comunicatul centrului.
Spre deosebire de alte modele, LatamGPT va fi deschis, ceea ce înseamnă că va permite mai multor persoane din America Latină și Caraibe să îl studieze, să îl utilizeze și să îl îmbunătățească, a adăugat Cenia.
Peste opt terabiți de date textuale au fost colectate. Adică echivalentul a ‘milioane de cărți’, potrivit comunicatului. Sunt gestionate de un centru al Universității Tarapaca, din nordul statului Chile. America Latină lansează propriul model AI în contextul în care discuțiile despre această tehnologie devin din ce în ce mai controversate.
Modelul AI DeepSeek a ridicat semne de întrebare la nivel mondial
Sectorul inteligenței artificiale a cunoscut o transformare majoră odată cu lansarea, în ianuarie, a chatbot-ului R1 al start-up-ului chinez DeepSeek. Acesta e capabil să concureze cu rivalii săi americani la un cost mai mic.
La încheierea Summitului de la Paris privind inteligența artificială, 58 de țări, printre care China, Franța și India (co-organizatori), s-au pronunțat în favoarea unei mai bune coordonări a guvernanței AI. Au făcut apel la evitarea ‘concentrării pieței’, astfel încât această tehnologie să fie mai accesibilă. În acest context, America Latină lansează propriul model AI.
La doar câteva zile de când modelul DeepSeek a fost anunțat, companiile AI din SUA au suferit pe bursă. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Nvidia, care creează hardware-ul necesar pentru consumul energetic semnificativ de care are nevoie această tehnologie.
Ideea unui model AI la fel de performant, creat la o fracțiune din costurile raportate de companiile din SUA, au atras atenția la nivel mondial.
Dar, în ciuda acestui impact pe bursa de valori, se pare că modelul DeepSeek nu e ceea ce pare. Unii experți susțin că un astfel de sistem ar fi fost imposibil la costurile raportate de companie. Acum s-ar putea să avem și un răspuns pentru această anomalie. OpenAI susține că DeepSeek i-a folosit ilegal modelul pentru a-l crea pe al său.