Microsoft a anunțat Majorana 1, un succes descris drept „un pas important în sistemul computațional cuantic”. Sistemul a fost creat cu ajutorul unei noi clase de materiale, ce fac parte dintr-o stare a materiei inedită.
Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei pentru computerele cuantice. Cum ar funcționa Majorana 1
Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei pentru computerele cuantice, pe care mulți le consideră viitorul tehnologiei.
Computerele cuantice au potențialul de a transforma tehnologie, știința și societatea. Dar e drum lung până în acel punct, scrie The New York Times.
Un mare obstacol e faptul că astfel de computere au nevoie de un nivel de energie și spațiu pe care puțini îl anticipează.
Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei pentru computerele cuantice
Majorana 1 e prezentată drept prima unitate de procesare cuantică (QPU), ce are la bază Topological Core. Sistemul a fost creat pentru a include 1 milion de qubiți pe un singur cip. Un studiu a fost publicat pe acest sistem în jurnalul Nature.
Pentru această unitate de procesare, Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei. Astfel, compania a obținut un tip diferit de qubit, care e mai rapid, mai mic și controlat digital.
Microsoft vrea să construiască primul prototip bazat pe qubiți topologici (FTP) în câțiva ani. Nu decenii, așa cum estimau experții înainte de această inovație.
Acest computer ar face parte din programul Underexplored Systems for Utility-Scale Quantum Computing (US2QC), organizat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA).
Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei pentru computerele cuantice, aadică primul topoconductor din lume. Aceasta e o nouă clasă de materiale folosite pentru a crea superconductivitate topologică. E o nouă stare a materiei care, până acum, exista doar din punct de vedere teoretic.
O astfel de inovație poate grăbi semnificativ revoluția cuantică, ce poate schimba societatea.
Cum funcționează sistemul Majorana 1
Microsoft a combinat arsenaniura de indiu (InAs) și aluminiul pentru a crea acest sistem. Atunci când sunt răcite aproape de 0 și transformate în câmpuri magnetice, aceste dispozitive formează fire minuscule superconductoare topologice cu Majorana Zero Modes (MZMs) la capătul lor.
Timp de aproape 1 secol, aceste cvasi-particule au existat doar teoretic. Dar, acum, Microsoft susține că a inventat o nouă stare a materiei pentru computerele cuantice și că aceste particule pot fi controlate.
MZM reprezintă baza qubiților din acest sistem. Pe ele e stocată informația cuantică. Gigantul tech susține că acest sistem e neașteptat de stabil. Microsoft a dezvăluit că acest proiect a pornit în urmă cu 18 luni, în încercarea de a crea un supercomputer cuantic. Acesta e un pas important în acel program, ce ar putea aduce, pe viitor, computerele cuantice în casele tuturor.
Microsoft nu e singurul gigant tech care aduce inovații în sectorul cuantic. Google a anunţat că a depăşit o provocare-cheie în calculul cuantic cu o nouă generaţie de cipuri, rezolvând în cinci minute o problemă de calcul care i-ar lua unui computer clasic mai mult timp decât istoria universului.
Cu acest cip cuantic, Google a avut o reușită istorică. Ca şi alţi giganţi tehnologici precum Microsoft şi IBM, compania Google, divizie a grupului american Alphabet, este interesată de calculul cuantic. Deoarece acesta promite viteze de calcul mult mai mari comparativ cu cele mai rapide sisteme actuale.