Cel mai puternic supercomputer din lume a fost lansat oficial în cadrul Lawrence Livermore National Laboratory (LNNL), din California. Numit El Capitan, supercomputerul a costat 600 de milioane de dolari pentru cercetare și producție.
Cel mai rapid supercomputer din lume a fost activat. Cum va fi folosit El Capitan pentru securitatea națională americană
El Capitan a fost numit cel mai rapid supercomputer din lume, ce tocmai a fost activat pentru a ajuta la securitatea națională americană.
El Capitan va avea numeroase sarcini importante în SUA, scrie Live Science.
Printre acestea se numără protejarea resurselor de arme nucleare ale SUA, potrivit reprezentanților LNNL. Această decizie a fost luată după ce testarea subterană a fost interzisă din anul 1992.
Cel mai rapid supercomputer din lume a fost activat
Cercetarea pe care o va efectua acest supercomputer se va axa, în primul rând, pe securitatea națională. Printre sarcinile sale se numără descoperiri, principii fizice cu o densitate mare a energiei, date nucleare și crearea noilor arme.
În plus, cel mai rapid supercomputer din lume va fi folosit și pentru proiecte clasificate. Experții au început să construiască mașinăria în mai 2023. Inițial, a fost pornit în noiembrie 2024, înainte să fie activat oficial pe 9 ianuarie 2025.
El Capitan a devenit cel mai rapid computer din această categorie după ce a fost pornit inițial în 2024. Atunci, a obținut un scor de 1.742 exaFLOPS în testul High-Performance Linpack (HPL). Acesta e un test care urmărește și compară toate vitezele supercomputerelor din lume. El Capitan a devenit al 3-lea supercomputer care a ajuns la viteze computaționale exaFLOPS. Are o performanță maximă de 2.746 de exaFLOPS.
ȘI Elon Musk vrea să își extindă propriul supercomputer, numit Colossus.
Performanța unor astfel de computere e măsură în operațiuni de calcule matematice pe secundă (FLOPS). Comparațiile directe între astfel de computere sunt dificile. Dar, unele dintre cele mai bune laptopuri de pe piață au putere de câteva sute de gigaFLOPS. Adică 1 trilion de FLOPS. Un exaFLOP e echivalentul a 1 cvintilion de FLOPS.
Ca urmare, El Capitan a fost desemnat cel mai rapid supercomputer din lume. Următorul computer de pe listă e Frontier, care se află la Oak Ridge National Laboratory, în Illinois. Acest supercomputer a stabilit o performanță standard de 1.353 exaFLOPS și un punct maxim de 2.056 exaFLOPS.
Supercomputerul El Capitan are o viteză semnificativă
El Capitan are peste 11 milioane de unități procesare și de grafică, care se află pe 44.544 de unități de procesare accelerate AMD MI300A. Aceste cipuri combină unitățile AMD EPCY Genoa, plăcile grafice AMD CDNA3 și memoria computațională.
Fiecare dintre ele folosește 128 GB de memorie. Aceasta e o memorie computațională specială, care atinge viteze record, cu un consum mai scăzut de energie. Ca urmare, îi permit lui El Capitan să fie cel mai rapid supercomputer din lume.
Acest tip de memorie e folosit de toate unitățile centrale de procesare și plăcile grafice din El Capitan.
Proiectul pentru acest supercomputer a fost cerut de Departamentul de Energie din SUA prin programul CORAL-2. El Capitan va înlocui supercomputerul Sierra, care a fost activat în 2018. Recent, și Google a avut o reușită cu cipul cuantic Willow, care a permis viteze impresionante.
Sierra funcționează în continuare și el al 14-lea cel mai puternic computer în top 500, la nivel global. Astfel de supercomputere sunt esențiale pe măsură ce domeniul tech avansează, mai ales în contextul fizicii cuantice.