Dronele schimbă modul în care percepem numeroase industrii. Dar aceste sisteme fără echipaj încă nu se află în stadiul în care pot înlocui avioanele de luptă, potrivit experților. Dar Elon Musk, ca de obicei, nu e de acord cu predicțiile cercetătorilor.
Elon Musk vrea să renunțăm la avioanele de luptă. Cu ce sugerează miliardarul să le înlocuim
Elon Musk vrea să renunțăm la avioanele de luptă, în favoarea dronelor. Deși tehnologia avansează la un ritm fantastic, încă nu e pregătită să înlocuiască avioanele.
Într-o serie de mesaje publicate pe X, Musk (care a primit un nou departament guvernamental din partea lui Trump) a criticat cea mai nouă generație de avioane de luptă F-35 Lightning II Joint Strike Fighter, scrie Business Insider.
El a numit decizia Pentagonului de a produce aceste avioane „idioată”.
Elon Musk vrea să renunțăm la avioanele de luptă
„Avioanele de luptă cu pilot sunt obsolete în epoca dronelor. Singurul lor rezultat este moartea pilotului”, a estimat Elon Musk, magnat în domeniul tehnologiilor. Musk este și proprietarul reţelei de socializare X (fosta Twitter) şi CEO-ul companiilor SpaceX şi Tesla.
El a criticat în mod special avionul invizibil F-35 produs de Lockheed Martin. Din aceste mesaje publicate pe X, reiese că Elon Musk vrea să renunțăm la avioane de luptă în favoarea dronelor.
„Între timp, există idioţi care construiesc încă avioane de luptă cu echipaj, precum F-35”, a comentat Musk duminică. Tot atunci a distribuit un videoclip în care sute de drone zboară în formaţie la câteva zeci de metri înălţime.
Exporturi de avioane F-35 au fost contractate recent către România, Polonia şi Germania, aminteşte AFP. Dezvoltarea acestui avion, intrat în serviciul Forţelor Aeriene americane în anul 2015, a întâmpinat dificultăţi din cauza complexităţii sale. În special în punerea la punct a programelor informatice. Dar criticile faţă de F-35 sunt legate mai ales de costurile sale de operare foarte ridicate.
„Ceea ce face din F-35 un avion costisitor sunt programele sale informatice şi componentele electronice, nu pilotul în sine”, precizează Mauro Gilli, cercetător la Şcoala Politehnică federală din Zurich. „Acest lucru este important, întrucât o dronă reutilizabilă ar avea nevoie de toate componentele electronice performante ale F-35”, remarcă acelaşi interlocutor.
Citește continuarea pe observatornews.ro