Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale. Ce planuri îngrijorătoare are pentru tehnologie

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale, în ciuda faptului că numeroși experți în domeniu – și susținătorul său numărul 1, Elon Musk – au avertizat că tehnologia poate fi extrem de periculoasă.

Publicat: 8 noiembrie 2024, 14:06 / Actualizat: 8 noiembrie 2024, 15:06
Reclamă

După ce numeroși experți din domeniul AI au tras mai multe semnale de alarmă despre impactul negativ pe care îl poate avea tehnologia asupra societății, Donald Trump a declarat că vrea să înlăture restricțiile asupra inteligenței artificiale.

Trump vrea să facă acest lucru în ciuda faptului că nașii AI și-au exprimat îngrijorarea legată de tehnologie. Și Elon Musk, unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai fostei vedete de reality show, a semnat o scrisoare deschisă prin care a cerut limite de siguranță pentru inteligența artificială, scrie BBC News.

Dar ultimele declarații ale lui Trump dau de înțeles că viitorul președinte SUA nu ia în considerare acești factori, scrie Futurism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale

Trump a promis să înlăture restricțiile actuale impuse asupra AI, ce au fost implementate în timpul mandatului președintelui Joe Biden. 

Cum Donald Trump vrea să revoce restricțiile actuale, care oricum erau considerate limitate, atunci e posibil ca dezvoltarea AI să atingă o cotă îngrijorătoare. 

Reclamă
Reclamă

„Vom abroga ordinul executiv periculos al lui Joe Biden care restricționează inovația AI și care impune idei radicale de stânga asupra dezvoltării acestei tehnologii,” a declarat Trump în campania sa. „În locul său, republicanii vor susține dezvoltarea AI cu o bază în libertatea de exprimare și prosperitatea umană.” 

Prin ordinul executiv, administrația lui Biden a impus unele restrictții în octombrie 2023. Ordinul s-a bazat pe o lege de apărare națională din anul 1950. Dar Trump poate să emită un alt ordin executiv care să îl anuleze pe cel al lui Biden. 

În ordinul executiv al lui Biden, companiile tech trebuie să testeze și să estimeze critic riscul modelelor AI. Ca urmare, companiile care dezvoltă AI trebuie să facă publice rezultatele acestor teste pentru guvern. Ulterior, acestea sunt analizate, pentru a determina cât de vulnerabile sunt aceste modele la hacking. 

Unii critici – de obicei companiile care pot profita de pe urma tehnologiei – susțin că astfel de teste pot încetini dezvoltarea AI. Mai susțin și că aceste teste ar forța companiile să facă publice secretele corporatiste, deși nu există dovezi care să susțină acest argument. 

Cealaltă clauză importantă cere intervenția National Institute of Standards and Technology, pentru a asigura o dezvoltare corectă a modelelor, pentru a preveni discriminarea asupra unor minorități. Aceasta e clauza pe care Trump a folosit-o pentru a susține că ordinul e plin de „idei radicale de stânga”. 

Elon Musk a criticat dezvoltarea AI

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse, teoretic, pentru a permite dezvoltarea tehnologiei. Dar această dezvoltare era posibilă și cu ordinul lui Biden. Doar că era făcută în limite mai sigure. 

În această conversație e importantă și poziția lui Musk față de AI. Miliardarul a criticat ChatGPT și OpenAI (companie pe care a confondat-o). În același timp, și-a lansat propria companie AI și propriul chatbot. Musk a și dat în judecată OpenAI. 

Dar Musk a fost unul dintre cei mai darnici susținători ai lui Trump. Ca urmare, a câștigat un loc în cercul interior al viitorului președinte. Rămâne de văzut dacă va beneficia de pe urma acestei susțineri pe viitor. Din moment ce Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale. 

Și Tesla folosește inteligența artificială. Nu doar pentru mașini, ci și pentru roboții Optimus, care ar ajunge pe piață în următorii ani. Musk a declarat că vor exista peste 10 miliarde de astfel de roboți pe piață până în 2040. Așa că o dezvoltare a inteligenței artificiale e esențială pentru acest plan ambițios. În ciuda faptului că Musk a criticat AI și potențialul impact pe care îl poate avea asupra societății.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Jared Isaacman, primul astronaut civil care a pșit în spațiu, îmbrăcat în costum SpaceX
Fun
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald Trump
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald Trump
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au emis avertismente urgente pentru utilizatorii WhatsApp
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
Cercul albastru pe WhatsApp: ce înseamnă și de ce nu poți dezactiva noul simbol
Un robot alb care vorbește cu un adolescent care își face temele, amândoi pe canapea, pentru a ilustra ce e efectul Eliza
Un model AI a trecut de testul Turing, în premieră mondială. Cum a reușit
Un model AI a trecut de testul Turing, în premieră mondială. Cum a reușit
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×