Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale. Ce planuri îngrijorătoare are pentru tehnologie

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale, în ciuda faptului că numeroși experți în domeniu – și susținătorul său numărul 1, Elon Musk – au avertizat că tehnologia poate fi extrem de periculoasă.

Publicat: 8 noiembrie 2024, 14:06 / Actualizat: 8 noiembrie 2024, 15:06
Reclamă

După ce numeroși experți din domeniul AI au tras mai multe semnale de alarmă despre impactul negativ pe care îl poate avea tehnologia asupra societății, Donald Trump a declarat că vrea să înlăture restricțiile asupra inteligenței artificiale.

Trump vrea să facă acest lucru în ciuda faptului că nașii AI și-au exprimat îngrijorarea legată de tehnologie. Și Elon Musk, unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai fostei vedete de reality show, a semnat o scrisoare deschisă prin care a cerut limite de siguranță pentru inteligența artificială, scrie BBC News.

Dar ultimele declarații ale lui Trump dau de înțeles că viitorul președinte SUA nu ia în considerare acești factori, scrie Futurism.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale

Trump a promis să înlăture restricțiile actuale impuse asupra AI, ce au fost implementate în timpul mandatului președintelui Joe Biden. 

Cum Donald Trump vrea să revoce restricțiile actuale, care oricum erau considerate limitate, atunci e posibil ca dezvoltarea AI să atingă o cotă îngrijorătoare. 

Reclamă
Reclamă

„Vom abroga ordinul executiv periculos al lui Joe Biden care restricționează inovația AI și care impune idei radicale de stânga asupra dezvoltării acestei tehnologii,” a declarat Trump în campania sa. „În locul său, republicanii vor susține dezvoltarea AI cu o bază în libertatea de exprimare și prosperitatea umană.” 

Prin ordinul executiv, administrația lui Biden a impus unele restrictții în octombrie 2023. Ordinul s-a bazat pe o lege de apărare națională din anul 1950. Dar Trump poate să emită un alt ordin executiv care să îl anuleze pe cel al lui Biden. 

În ordinul executiv al lui Biden, companiile tech trebuie să testeze și să estimeze critic riscul modelelor AI. Ca urmare, companiile care dezvoltă AI trebuie să facă publice rezultatele acestor teste pentru guvern. Ulterior, acestea sunt analizate, pentru a determina cât de vulnerabile sunt aceste modele la hacking. 

Unii critici – de obicei companiile care pot profita de pe urma tehnologiei – susțin că astfel de teste pot încetini dezvoltarea AI. Mai susțin și că aceste teste ar forța companiile să facă publice secretele corporatiste, deși nu există dovezi care să susțină acest argument. 

Cealaltă clauză importantă cere intervenția National Institute of Standards and Technology, pentru a asigura o dezvoltare corectă a modelelor, pentru a preveni discriminarea asupra unor minorități. Aceasta e clauza pe care Trump a folosit-o pentru a susține că ordinul e plin de „idei radicale de stânga”. 

Elon Musk a criticat dezvoltarea AI

Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse, teoretic, pentru a permite dezvoltarea tehnologiei. Dar această dezvoltare era posibilă și cu ordinul lui Biden. Doar că era făcută în limite mai sigure. 

În această conversație e importantă și poziția lui Musk față de AI. Miliardarul a criticat ChatGPT și OpenAI (companie pe care a confondat-o). În același timp, și-a lansat propria companie AI și propriul chatbot. Musk a și dat în judecată OpenAI. 

Dar Musk a fost unul dintre cei mai darnici susținători ai lui Trump. Ca urmare, a câștigat un loc în cercul interior al viitorului președinte. Rămâne de văzut dacă va beneficia de pe urma acestei susțineri pe viitor. Din moment ce Donald Trump vrea să revoce restricțiile impuse asupra inteligenței artificiale. 

Și Tesla folosește inteligența artificială. Nu doar pentru mașini, ci și pentru roboții Optimus, care ar ajunge pe piață în următorii ani. Musk a declarat că vor exista peste 10 miliarde de astfel de roboți pe piață până în 2040. Așa că o dezvoltare a inteligenței artificiale e esențială pentru acest plan ambițios. În ciuda faptului că Musk a criticat AI și potențialul impact pe care îl poate avea asupra societății.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump, într-o mașină Tesla roșie, în fata Casei Albe
Fun
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Donald Trump nu poate conduce mașina Tesla pe care tocmai a cumpărat-o. Care e motivul surprinzător
Donald Trump alături de Elon Musk, într-o mașină Tesla, acum că a transformat Casa Albă într-un showroom
Fun
Donald Trump transformă Casa Albă într-un showroom Tesla. Cum a apărut președintele SUA
Donald Trump transformă Casa Albă într-un showroom Tesla. Cum a apărut președintele SUA
Hacker care lucrează pe un laptop, într-o cameră de circuite. Există numeroase secrete de securitate cibernetică ale hackerilor
Ce e GhostGPT. Hackeri din întreaga lume vor să îl folosească
Ce e GhostGPT. Hackeri din întreaga lume vor să îl folosească
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
2
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va produce o Lună Sângerie. În ce seara va avea loc fenomenul inedit
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va aduce pe cer și un fenomen numit Luna Sângerie, care va putea fi admirat în cele mai multe locuri de pe Pământ.  Aceasta e prima eclipsă lunară...
Eclipsa lunară totală din martie 2025 va produce o Lună Sângerie. În ce seara va avea loc fenomenul inedit
3
Cutie Motorola One, albastră, pe fundal negru. Motorola Moto X40 devine primul smartphone care va folosi noul procesor Snapdragon
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil. Ce preț accesibil are Moto G Power 2025
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil, ce are și un preț accesibil, cu noul Moto G Power 2025, dezvăluit alături de Moto G 2025.  Motorola începe anul 2025 cu o nouă serie de smartphone-uri,...
Motorola lansează un telefon aproape indestructibil. Ce preț accesibil are Moto G Power 2025
4
Imagine cu un om cu creier în roșu și albastru pe fundal. Experții au descoperit tunelurile care conectează craniul și creierul
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească. Din acest punct, abilitățile cognitive se deteriorează
Experții au dezvăluit vârsta la care creierul începe să îmbătrânească, moment din care abilitățile cognitive se deteriorează treptat.  Experții au identificat momentul în care celulele creierului încep să arate primele semne de îmbătrânire. Din...
Vârsta la care creierul începe să îmbătrânească. Din acest punct, abilitățile cognitive se deteriorează
5
Telefon iPhone 14, pe mov, ridicat. Cipul A17 Bionic creat de Apple va fi folosit în seria iPhone 15
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet. Ce schimbare surprinzătoare ar fi pregătit Apple
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet și arată o schimbare inedită pentru viitorul smartphone premium creat de Apple.  Seria iPhone 17 e una dintre cele mai așteptate din sectorul tech....
Design-ul iPhone 17 Pro Max a fost scurs pe Internet. Ce schimbare surprinzătoare ar fi pregătit Apple
PARTENERI
×