De ce nu explodează accidental armele nucleare. Strategiile care protejează milioane de oameni

Te-ai întrebat vreodată de ce nu explodează accidental armele nucleare? Un astfel de incident ar putea cauza milioane de victime. 

Publicat: 12 ianuarie 2025, 7:23 / Actualizat: 12 ianuarie 2025, 13:12
Reclamă

Armele nucleare pot ucide milioane de persoane și distruge orașe întregi. În plus, pământul afectat de reziduurile nucleare poate fi neroditor timp de generații întregi. Pentru că sunt atât de periculoase, utilizarea și stocarea armelor nucleare e intens monitorizată. 

În întreaga lume, există 9 state care dețin oficial arme nucleare. Acestea sunt China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Marea Britanie și SUA, scrie Live Science

În total, au peste 10.000 de arme nucleare. Pentru a evita o detonare accidentală, au fost puse la punct mai multe strategii de protecție. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu explodează accidental armele nucleare

Primele arme nucleare erau mai fragile și volatile decât cele moderne, potrivit lui Phillipp C. Bleek, profesor în cadrul Institutului Middlebury. Ca urmare, au un nivel mai mare de protecție, securitate și fiabilitate. 

Ca urmare, există șanse foarte mici să existe o detonare accidentală.

Reclamă
Reclamă

„În mediul normal de stocare, o armp nucleară din SUA nu trebuie să depășească 1 șansă la 1 miliard să se detoneze prematur,” a declarat Bleek. „Într-un mediu anormal, există șanse de 1 la 1 milion.” 

Armele nucleare nu explodează accidental și datorită măsurilor de precauție luate dincolo de modul în care sunt depozitate. 

Un mediu anormal, potrivit lui Bleek, poate include situații precum „incendiu în locul în care e depozitată o armp nucleară sau accidentarea avionului care transportă o armă nucleară”. Potrivit lui Bleek, aceste 2 scenarii au avut loc în trecut și armele nu s-au detonat. 

Pentru a se asigura că armele nucleare au șanse atât de mici să explodeze accidental, Departamentul de Energie din SUA include mai multe reguli pentru depozitarea lor. Printre acestea se numără și regula ca armele să „includă mai multe seturi de legături puternice, legături slabe și bariere introdus una în cealaltă, cu fiecare subsistem de siguranță aproape independent de celelalte.” 

Până acum, au fost folosite doar 2 bombe nucleare în război (dincolo de cele folosite pentru teste, unele dintre cele mai mari explozii): bombardamentele devastatoarea de la Hiroshima și Nagasaki. Pe 6, respectiv 9 august 1945, SUA a bombardat aceste orașe din Japonia cu arme nucleare. În total, au murit 214.000 de oameni, dincolo de bolile și rănile suferite de alte sute de mii de persoane.  

Pentru a preveni o altă distrugere în masă ca cele de la Hiroshima și Nagasaki, există mai multe protocoale care să asigure că armele nucleare nu explodează accidental. Iată unele dintre strategii, potrivit Live Science: 

Monitorizarea atentă a componentelor

Experții trebuie să monitorizeze atent componentele unei arme nucleare și să înlocuiască modulele vechi. 

„Armele nucleare au componente care au o durată de viață limitată. Mai ales gazul care e combustibil pentru fuziune,” a continuat Bleek. Materialul radioactiv din armele nucleare se degradează, așa că trebuie să fie reaprovizionat. 

Jumătate din cantitatea de tritiu, de exemplu, se degradează în 12.33 ani. 

Design sigur

„Armele nucleare moderne au așa-numitele controale de folosire. Acestea previn detonarea nedorită,” a continuat Bleek. „De exemplu, un focos pentru rachetă trebuie să treacă prin mai multe condiții înainte să fie armat ca să nu poată – sau să aibă șanse foarte mici să – explodeze în spațiul de depozitare sau la bordul unui submarin.” 

Design-ul pentru armele nucleare moderne a fost creat pentru a se asigura că acestea nu explodează accidental atunci când nu sunt active. Materialele necesare pentru o explozie nucleară sunt ținute separat. E nevoie de o acțiune intenționată pentru a uni aceste materiale. 

Gestionarea modului în care sunt activate

Dincolo de măsurile folosite de experți pentru a se asigura că armele nucleare nu explodează accidental, mai trebuie luată în considerare și posibilitatea în care acestea pot fi folosite în mod neautorizat. Și în acest caz există un protocol clar.

Sunt luate măsuri specifice pentru a nu permite utilizarea lor neautorizată. 

„Ar fi dificil pentru o persoană obișnuită să detoneze o armă nucleară dacă o găsește pur și simplu,” a declarat Mark Bell, profesor în cadrul Universității din Minnesota. „În SUA, de exemplu, aceste dispozitive numite Permissive Action Links (PAL) sunt incluse în armele nucleare. Așa că e foarte dificil pentru cineva să detoneze o armă nucleară fără autoritatea sau codurile necesare.” 

„Utilizarea accidentală sau neautorizată e mult mai puțin probabilă decât folosirea intențională, dar nesăbuită,” a continuat Bell. „Nu prea există un mod de a preveni președintele SUA; de exemplu, să comande lansarea armelor nucleare. De fapt, întregul sistem e creat în așa fel încât să permită acest lucru. Mă îngrijorează mult mai mult acest gând decât faptul că armele nucleare pot exploda accidental sau spontan.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Doza de suc Coca Cola în nisip, după ce Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Fun
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Un turist a lăsat o doză de suc pe insula celui mai izolat trib din lume. De ce ar fi putut să ucidă toți băștinașii acest „tribut”
Imagine cu o pădure de brazi, surprinsă din aer. Li se văd vârfurile verzi
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Câți copaci există în China. Experții au folosit drone și lasere pentru a afla numărul real
Femeie care bagă în gura 2 tablete de gumă, pentru a ilustra riscul la care te expui când o mesteci
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Elon Musk într-un tricou negru a vorbit despre prototipul robotului umanoid Optimus
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său și ce regrete are legate de ultimele luni din viața sa. În luna februarie a acestui an, au început să fie făcute publice efectele deciziilor departamentului...
Elon Musk își cere scuze pentru comportamentul său. Ce regretă miliardarul
2
Donald Trump, fotografiat în fața Casei Albe, în iulie 2019. Poartă un costum albastru închis, cravată în dungi și arată cu degetul la cameră
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar, o numire considerată o lovitură pentru Elon Musk, fostul său susținător. Deși Elon Musk a fost unul dintre cei mai mari susținători ai lui Donald Trump în...
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
3
Emblema TikTok pe ecranul unui telefon, pe fundal de lemn închis. Compania a declarat recent că angajații TikTok din China pot accesa datele utilizatorilor din Europa
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
Potrivit unor zvonuri care au apărut online, Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025, mai precis în luna septembrie. TikTok a întâmpinat mai multe probleme în SUA. În ciuda „interdicției” care a fost...
Aplicația TikTok ar putea fi înlocuită în 2025. Ce se va întâmpla cu celebra platformă
4
Imagine cu un controller PlayStation, în fața unui panou albastru PlayStation Plus. Trei jocuri PlayStation Plus vor fi disponibile din ianuarie 2022
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sony a dezvăluit la ce jocuri PlayStation Plus din iulie 2025 vor avea acces abonații serviciului. Ca în fiecare lună, serviciul oferă titluri inedite. Sony a dezvăluit jocurile care vor fi disponibile în iulie...
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
5
Noua serie iPhone 16, pentru care au apărut primele recenzii, lansată pe 9 septembrie 2024, expuse în culori de roz, verde și albastru
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
Pe Internet au apărut zvonuri despre noile culori iPhone 17, care ar fi introduse pentru prima dată de Apple pe piață. Următoarea serie iPhone urmează să fie lansată în doar câteva luni și pe...
Noile culori iPhone 17, potrivit zvonurilor. Ce nuanțe ar introduce Apple pentru prima dată
PARTENERI
×