Din ce în ce mai mulți oameni bogați se grăbesc să cumpere sa să construiască buncăre capabile să reziste la bombe, inclusiv cele nucleare. Potrivit experților, aceste buncăre sunt mai degrabă un mecanism de apărare psihologic pentru oamenii bogați care vor să simtă că un control într-o lume imprevizibilă.
Buncărele nucleare ale milionarilor au o problemă importantă. De ce nu reprezintă o soluție de supraviețuire în caz de război
Buncărele nucleare ale milionarilor au o problemă importantă și nu reprezintă o soluție de supraviețuire în caz de război, susțin experții.
Potrivit unui raport Associated Press, industria buncărelor avea o valoare de 137 de milioane de dolari anul trecut, scrie Futurism.
Aceasta ar ajunge la o cifră de afaceri de 175 de milioane de dolari până la finalul deceniului.
Buncărele nucleare ale milionarilor au o problemă importantă
Din ce în ce mai mulți oameni bogați cumpără și construiesc astfel de adăposturi. Potrivit experților care au discutat cu publicația prestigioasă, aceste buncăre sunt mai utile la alinarea îngrijorărilor legate de un război nuclear decât supraviețuirea unui astfel de incident.
Se pare că buncărele nucleare ale milionarilor nu reprezintă cea mai bună unealtă în astfel de situații. Pentru că, la un moment dat, cei care se află într-un astfel de buncăr trebuie să iasă la suprafață. Unde se vor trezi într-o situație mult diferită față de momentul în care au intrat în adăpost.
„Buncărele nu sunt, de fapt, o unealtă pentru a supraviețui unui război nuclear. Sunt, de fapt, o unealtă care permite populației să îndure psihologic posibilitatea unui război nuclear,” a explicat Alicia Sanders-Zakre, din cadrul International Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
Radiația după detonarea unei bombe nucleare e „un aspect oribil unic al armelor nucleare”, potrivit lui Sanders Zakre.
Chiar și cei care vor supraviețui urmărilor directe, ce presupun răspândirea particulelor radioactive în zona exploziei, nu vor putea scăpa de efectele pe termen lung. Acestea pot dura generații întregi. Precum cele care s-au observat în cazul exploziei de la Cernobîl, care a avut loc în urmă cu 40 de ani.
La acest aspect se adaugă foametea, setea și distrugerea ordinii sociale. Așa că buncărele nucleare ale milionarilor nu sunt atât de eficiente pe cât se crede.
„La urma urmei, singura soluția pentru protejarea populației de război nuclear e eliminarea armelor nucleare,” a continuat experta.
Urmările unui război nuclear sunt devastatoare
În ciuda promisiunilor companiilor care vând și construiesc aceste buncăre, eforturile au mari șanse să eșueze, potrivit expertului Sam Lair.
„Există mai multe șanse de supraviețuire în cazul unei explozii nucleare decât își dau mulți seama. Cred că repercusiunile sunt mult mai grave decât își imaginează mulți,” a continuat Lair, ce a vorbit despre cum buncărele nucleare ale milionarilor nu sunt atât de eficiente.
Află și care sunt cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear.
„Schimbările pe care le-ar forța asupra stilului nostru de viață sunt profunde,” a continuat Lair.
Potrivit expertului, pe vremuri politicienii încurajau oamenii să își construiască propriile buncăre. Acum, „costurile politice care ar surveni din urma acestor sfaturi nu merită. Oamenii ar fi forțați să se gândească iar la buncăre”, a continuat Lair.
Nu doar milionarii se pregătesc pentru un astfel de incident. În SUA, există o tendință în creștere de doomsday preppers. Adică persoane care se pregătesc de posibilitatea unui război nuclear și își fac deja provizii pentru ani de zile.