Luna din decembrie va fi și ultima Lună Plină din acest an. Luna Rece va avea loc pe 15 decembrie și se va vedea în apropiere de constelație Taurului. Va fi înconjurată de unele dintre cele mai luminoase stele de pe cer.
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Luna Rece din 2024 va fi și ultima Lună Plină din acest an și promite un spectacol inedit pe cer, alături de alte fenomene astronomice.
În apropiere va fi vizibilă și planeta Jupiter, mai luminoasă decât de obicei în această perioadă, scrie Live Science.
Dincolo de Luna Plină, tot în această perioadă va avea loc și apogeul ploii de meteoriți Geminide din 2024. În cea mai abundentă noapte, vor putea fi văzuți până la 120 de meteoriți pe oră.
Luna Rece din 2024
Luna Rece poate fi văzută și cu ochiul liber. Dar un binoclu sau un telescop va oferi o priveliște mai complexă a suprafeței lunare, care va avea o tentă portocalie pe măsură ce se va ridica pe cer în est.
Luna Rece din 2024 va avea loc pe 15 decembrie. Are această denumire pentru că apare pe cer cu doar o săptămână înainte de solstițiul din decembrie. Aceasta e cea mai lungă noapte din an în emisfera nordică. Reprezintă și începutul iernii astronomice.
Mai e cunoscută, în funcție de cultură, drept Luna Nopților Lungi și Luna Înainte de Yule. Acesta era un festival păgân care avea loc în aceeași zi precum solstițiul.
Denumirea de Luna Rece, care e cea mai cunoscută, vine din cultura Mohawk, din America de Nord. Potrivit Almanahul Fermierului din Maine, alte denumiri includ și Luna Zăpezii și Luna Care Face Iarna. În cultura celtică, era folosit numele de Luna Rece, dar și de Luna Stejarului.
În noaptea de Lună Plină, poți admira și ploaia de meteoriți Geminide. E posibil ca luminozitatea Lunii să prevină observarea tuturor meteoriților căzători, dar cei mai mulți dintre ei ar trebui să fie vizibili.
În plus, în noaptea de Luna Rece din 2024 va fi vizibilă și Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar.
Următoarea Lună Plină va fi cea de pe 13 ianuarie 2025 și va purta denumirea de Luna Lupului.
În ce zi are loc apogeul ploii de meteoriți Geminide
În aceeași perioadă ca Luna Plină din decembrie 2024 va avea loc și ploaia de stele Geminide, una dintre cele mai abundente din emisfera nordică.
Fenomenul va atinge apogeul în noaptea de 13 spre 14 decembrie. Așa că va avea loc în aceeași perioadă precum Luna Rece din 2024. Spre deosebire de alte ploi de meteoriți, aceasta e produsă de un asteroid, nu de o cometă.
În timpul ploii de stele Geminide, pe cer vor putea fi observați până la 120 de meteoriți. Sau „stele căzătoare”. Dar cum Luna Plină va fi luminoasă, e posibil ca unii dintre meteoriți să nu fie vizibili cu ochiul liber.
În 2024, cei mai mulți meteoriți din ploaia de stele Geminide vor fi vizibili în perioada 4 – 17 decembrie. Cei care vor să îi vadă trebuie să găsească un loc izolat, departe de luminile artificiale. Ideal e să stai cu spatele către Lună și să te uiți în sus, pentru ca ochii să se ajusteze la întuneric.