Deși pomii de Crăciun sunt asociați cu voie bună și ornamente colorate, puțin știu la ce risc se expun când își decorează casa. Fie că vorbim de un brad natural sau un pom artificial de Crăciun, ambele pot fi periculoase.
„Sindromul bradului de Crăciun” e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători
„Sindromul bradului de Crăciun” te poate îmbolnăvi fără să îți dai seama de sărbători, dar există câteva metode prin care te poți proteja.
Dacă ai tendința să ai nasul înfundat, să strănuți sau să tușești și să te mănânce pielea în preajma sărbătorilor, atunci s-ar putea să nu te confrunți cu o răceală, ci cu boala pomului de Crăciun, scrie USA Today.
De vină sunt mai multe elemente care se pot găsi pe bradul de Crăciun pe care îl aduci în casă.
Ce e „sindromul bradului de Crăciun”
Dermatologii consideră o persoană ca suferind de acest sindrom atunci când prezintă simptome similare cu cele provocate de alergii. Printre acestea se numără nasul înfundat, strănutat sau tușit.
„Sindromul bradului de Crăciun” poate să apară în cazul unui pom natural, dar și al unuia fals. Potrivit lui dr. Zachary Rubin, pediatru, e posibil să dureze luni de zile până scapi de simptome.
E neobișnuite să ai alergie la brad în sine, deși acesta include alergeni precum polen. Deși polenul de brad nu produce reacții alergice iarna (pentru că specia se reproduce primăvara), poate avea pe ramuri polen de la plante care îl eliberează toamna.
În brad și alte conifere se găsesc și compuși chimici numiți terpene, în rășina acestor copaci. Cu ajutorul terpenelor, coniferele au acel miros specific, dar acestea pot să și producă inflamații la nivelul sistemului respirator, fie că ești alergic sau nu.
„Sistemul imunitar ar putea percepe acești compuși drept o substanță străină și poate activa diferite mecanisme de apărare,” a declarat Rubin. „Precum crearea mucusului pentru a bloca acele particule, ca să nu intre în corp.”
În plus, „sindromul bradului de Crăciun” poate și cauzat și de alte substanțe de pe copac. Printre acestea se numără pesticide, praf, rămășițe și excremente de insecte și chiar și mucegai. Toate acestea pot duce la reacții alergice.
Potrivit unui studiu din 2011, ce a studiat mai multe mostre de brazi de Crăciun, un astfel de copac are, în medie, 50 de tipuri diferite de mucegai.
Și brazii de Crăciun din plastic pot provoca reacții alergice
Brazii de Crăciun falși, creați din plastic, pot conține diferite insecte și excrementele lor. În plus, există riscul să aibă și ei mucegai, susține Rubin, în funcție de unde sunt ținuți restul anului.
Acoperirea bradului de Crăciun din plastic cu un sac de gunoi permite accesul în interior al insectelor. Mucegaiul poate crește în condiții de umiditate, precum cele din poduri sau garaj. Acestea sunt locuri în care oamenii lasă brazii de Crăciun în mod obișnuit. De aici apare și „sindromul bradului de Crăciun” de sărbători.
Află și care e mâncarea de sărbători periculoasă pentru animalele de companie.
Dacă observi că ai reacții alergice, atunci un medicament antihistaminic oral te poate ajuta. Rubin sugerează să folosești și un spray nasal și o cremă specială dacă își apar iritații pe piele.
Dușul din fiecare seară ajută și el la îndepărtarea alergenilor de pe corp și păr.