Unul dintre cei mai faimoși conducători din istorie ar fi fost, de fapt, o femeie. Descoperirea „fără precedent” care poate rescrie istoria

Potrivit unei noi descoperiri, unul dintre cei mai faimoși conducători europeni din istorie ar fi fost, de fapt, o femeie. 

Publicat: 16 octombrie 2023, 15:54
Reclamă

Harald Bluetooth e cel mai cunoscut conducător viking din istorie. Luptătorul e recunoscut pentru unificarea popoarelor din Danemarca, în timpul domniei sale, care a durat între 958 - 985 e.n.

Se pare că un alt monarh ar fi fost chiar mai iubit decât celebrul Bluetooth, scrie Science Alert

Mama lui Bluetooth, Thyra, apare pe și mai multe rune vikinge decât fiul ei. În plus, aceasta ar fi fost lăudată drept monarhul care l-a precedat pe Bluetooth.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unul dintre cei mai faimoși conducători din istorie ar fi fost, de fapt, o femeie

O analiză a unor rune, dedicate primei regine din Danemarca, indică faptul că Thyra ar fi fost chiar mai iubită decât Bluetooth sau soțul ei, Gorm cel Bătrân. Acesta apare pe o singură rună. 

În scrierile din acea perioadă, domnia lui Thyra era celebrată pentru dezvoltarea fortificațiilor Danevirke, care ar fi prevenit o invazie germană. Ca urmare, experții au concluzionat că unele dintre faptele care i-au fost atribuite de-a lungul istoriei lui Bluetooth i-ar fi aparținut, de fapt, mamei sale. În plus, aceasta ar fi fost mult mai respectată și celebrată decât Bluetooth în timpul vieții. Thyra ar fi fost unul dintre cei mai faimoși conducători din istoria vikingă.

Reclamă
Reclamă

Istoric, rolul ei în istoria vikingă nu a fost explorat la fel de mult precum cel al fiului. Dar experții cred că a avut un rol și o domnie mult mai importante. 

„Faptul că Thyra e menționată pe nu mai puțin de 4 rune e fără precedent în Danemarca din era vikingă,” au scris experții din cadrul Muzeului Național din Danemarca. 

„Combinația între analiza prezentă și distribuția geografică a runelor indică faptul că Thyra ar fi fost unul dintre conducătorii cheie – sau chiar conducătorul cheie – pentru unificarea pământului danez, în care ea ar fi jucat un rol activ,” a continuat echipa de cercetare. 

O parte din pietre au fost găsite în Jelling, unde se afla monarhia vikingă. În inscripții, Thyra e numiră „salvarea/puterea din Danemarca”. 

Alte pietre, din apropiere de Jelling, cunoscute drept Pietrele Ravnunge-Tue, menționează o persoană numită Thyra. Ea e descrisă cu un cuvânt care poate însemna „doamnă” sau „regină”. 

Află și ce descoperire inedită a fost realizată în curtea unei familii.

Thyra ar fi avut un rol mai important în istoria vikingă decât Bluetooth 

Experții cred că cele 2 mențiuni ale unei persoane Thyra se referă la aceeași persoană. Au găsit și o legătură între ambele grupuri de rune. Cu ajutorul unei analize complexe a tehnicilor de sculptare, experții au concluzionat că toate runele au fost create de Ravnunge-Tue, un sculptor celebru din acea perioadă. Aceste pietre i-au convins pe experți că unul dintre cei mai faimoși conducători din istorie ar fi fost, de fapt, o femeie. 

În tradiția daneză, runele erau pictate în culori puternice și ridicate în locuri importante, precum acolo unde erau înmormântate persoane importante. 

De obicei, o singură rună era ridicată în amintirea unui individ. De cele mai multe ori, doar bărbații erau celebrați astfel. Până acum, au fost găsite mai puțin de 10 rune ridicate pentru femei. 4 dintre acestea sunt dedicate Thyrei. 

„Dacă acceptăm că aceste rune erau manifestări din granit pentru status, familie și putere, atunci putem sugera că Thyra era de viță nobilă,” au scris autorii în studiu despre cum unul dintre cei mai faimoși conducători din istorie ar fi fost, de fapt, o femeie. 

Află și de unde ar fi provenit casca de viking cu coarne, de fapt.

„Această onoare indica o femeia puternică, ce avea un status important, pământ și autoritate pentru ea,” a continuat echipa de cercetare.

În urma acestei descoperiri, experții trebuie să analizeze din nou zona de lângă runele Jelling ale Thyrei. Inițial, se credea că în acest mormânt se află corpul lui Gorm. Dar ar putea fi mormântul primei regine din Danemarca. Și se pare că Thyra a fost cea care a condus inițial Danemarca, nu Bluetooth.

Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această teorie. Studiul actual a fost publicat în jurnalul Antiquity.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Mumie egipteană, expusă în muzeu. Experții au dezvăluit cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate
Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. Soluția ascunsă a fost descoperită
Cum mumificau egiptenii cadavrele în Antichitate. Soluția ascunsă a fost descoperită
Războinic viking, pe fundal gri, pentru a ilustra când au început marile războaie din Europa
Când au început marile războaie în Europa, de fapt. Experții au descoperit abia acum perioada exactă
Când au început marile războaie în Europa, de fapt. Experții au descoperit abia acum perioada exactă
Scultura lui David a lui Michelangelo, pe care artistul a realizat-o înainte să se ascundă în camera secretă
Camera secretă a lui Michelangelo a fost dezvăluită. De ce s-a ascuns artistul în ea luni întregi
Camera secretă a lui Michelangelo a fost dezvăluită. De ce s-a ascuns artistul în ea luni întregi
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână de femeie care ajustează un termostat alb, pe perete, cu temperatura optimă pentru termostat
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Experții au dezvăluit care e temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii, astfel încât să nu îți încarci factura la căldură.  Atunci când temperaturile de afară scad, mulți proprietari trebuie să decidă cum să...
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
2
Doi utilizatori care au fiecare în mână un dispozitiv, unul Android, unul iOS, pe fundal cu verdeață. Experții au dezvăluit cum poți transfera datele de pe un iPhone pe un telefon Android
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
Apple a anunțat schimbarea iPhone așteptată ani întregi de către utilizatori, funcționalitate ce a fost integrată deja pe mai multe dispozitive Android. Se pare că Apple vrea să includă standardul RCS în actualizarea iOS...
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
3
Samsung Galaxy S23 Ultra, cel mai rapid telefon Android, ținut în mână de un utilizator
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy te pot ajuta să realizezi anumite acțiuni mult mai ușor și eficient decât în mod obișnuit. Atunci când vine vorba de sisteme de operare pentru smartphone-uri, utilizatorii au acces la...
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
4
Telefon care are WhatsApp pe ecran, cu logo-urile whatsapp langa, pe fundal de lemn deschis la culoare. Toți utilizatorii WhatsApp sunt avertizați să șteargă mesajele periculoase
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
Meta a pregătit o surpriză pentru utilizatorii WhatsApp, ce ar putea fi introdusă în curând pe toate platformele deținute de companie. Mark Zuckerberg vrea să introducă Meta AI pe WhatsApp, o veste care a...
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
5
telefon samsung Galaxy Note 7, cu stilou, pe fundal de lemn, unul dintre cele mai mari eșecuri tehnologice din ultimii ani
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
Pe Internet au apărut informații despre cele mai importante îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra, ce se pare că va fi lansat anul următor.  Samsung Galaxy S23 Ultra e unul dintre cele mai așteptate telefoane...
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
PARTENERI
×