Frigidere antice au fost descoperite și în alte culturi. Deși nu arată ca electrocasnicele moderne, aceste sisteme de răcire aveau aceeași funcție. Reușeau să o facă fără electricitate, uneori pentru durate mai lungi.
Arheologii au descoperit un frigider vechi de 5.000 de ani. Cum explică specialiștii sistemul inedit
Arheologii au descoperit un frigider vechi de 5.000 de ani. Acesta încă avea urme de alimente în el, conservate de o cultură antică.
Astfel de frigidere demonstrează ingeniozitatea strămoșilor noștri și cum unele tehnologii moderne au fost inspirate din practici antice, scrie Times of India.
Acum, experții au descoperit un astfel de sistem într-o tavernă antică din Irak.
Arheologii au descoperit un frigider vechi de 5.000 de ani
O echipă de arheologi italieni şi americani a descoperit frigiderul într-un sit din sudul Irakului. Acesta ar fi fost folosit pentru păstrarea şi conservarea alimentelor în Sumeria antică, în urmă cu 5.000 de ani.
Arheologii nu doar că au descoperit un frigider vechi de 5.000 de ani, dar și resturi de alimente în el.
Află și care e metoda de răcire nouă care poate înlocui frigiderele clasice.
Potrivit Agerpres, descoperirea „tavernei” a fost realizată pe locul capitalei unuia dintre cele mai importante oraşe-stat din Mesopotamia, vechiul Lagaş, în prezent Tell al-Hiba. Arheologii de la Universitatea din Pisa şi Universitatea din Pennsylvania au descoperit ceea ce au descris drept o zonă de luat masa în aer liber. Aceasta era dotată cu bănci, un cuptor, recipiente pentru conservarea alimentelor. În plus, au fost găsite resturi de alimente antice şi un frigider numit „zeer”. Termenul arab descrie tehnica „vas în vas” de conservare a alimentelor şi băuturilor. Cu acest sistem, mâncarea e protejată de căldură.
Hanul din 2.700 î.e.n. a fost descoperit la doar 50 de centimetri adâncime, la Tell al-Hiba. „Descoperirea aduce informaţii noi pentru studiul dietei şi preparării alimentelor în Mesopotamia. Până în prezent au fost cunoscute şi examinate în mare măsură prin texte, care totuşi nu acoperă cele mai vechi perioade ale sumerienilor”, a declarat Sara Pizzimenti, lector în arheologie şi istoria artei din Orientul Apropiat la Universitatea din Pisa.
Citește continuarea pe observatornews.ro