Multe persoane au rău de mișcare, mai ales dacă stau pe bancheta din spate a mașinii sau în spatele autobuzului, atunci când încearcă să citească o carte sau să se uite la ecranul unui telefon.
iPhone are o funcție secretă care ajută cu răul de mișcare. Puțini știu cum funcționează
iPhone are o funcție secretă care ajută cu răul de mișcare, pentru utilizatorii care au această problemă când se află în mașină.
Potrivit unui studiu, 59% dintre oameni au de-a face cu acest fenomen în copilărie sau în viața de adult, scrie Huffington Post.
Dar puțini știu că telefoanele iPhone au o soluție care i-ar putea ajuta în astfel de situații.
iPhone are o funcție secretă care ajută cu răul de mișcare
Răul de mișcare are la bază sistemul de echilibru din corpul nostru. Acesta e „format din diferite componente, inclusiv văzut, urechea internă, dar și senzorii de echilibru în toți mușchii din corp,” susține dr. Mohamed Elrakhawy, profesor în cadrul Rush University Medical Center, Chicago.
„Și toate aceste informații trebuie să lucreze împreună. Și creierul trebuie să integreze totul pentru a înțelegere ce se întâmplă, ca să îți dai seama unde ești în spațiu și, dacă te miști, în ce direcție te miști,” a continuat expertul.
Deși smartphone-urile au înrăutățit aceste situații – fiind tentația supremă atunci când ești în mașină – puțini știu că iPhone are o funcție secretă care ajută cu răul de mișcare.
Atunci când apare răul de mișcare, experții cred că apare o diferență între ce vezi și ce se simte în urechea internă. Simțurile sunt derutate, așa că e posibil să de-a face cu răul de mișcare.
„Unii oameni se simt de parcă se mișcă, în timp ce ochii le spun că nu se mișcă. Sau ochii le spun că ar trebui să se miște. Dar urechea internă spune nu, nu te miști,” a continuat dr. Elrakhawy.
Pentru cei care au probleme cu răul de mișcare, iPhone are o funcție secretă care ajută. Această funcție a fost introdusă și pe iPad, cu actualizarea iOS 18, lansată anul trecut.
Pe ambele dispozitive, Apple a introdus puncte animate la periferia ecranului. Acestea se mișcă în sincronizare cu mișcarea mașinii. Tocmai pentru a reduce discrepanța dintre ochi și urechea internă.
Potrivit lui Elrakhawy, aceste puncte mimează mișcarea pe care o vede șoferul atunci când se află la volan. Șoferii, de cele mai multe ori, nu au rău de mișcare.
Cum funcționează funcția iPhone împotriva răului de mișcare
„Atunci când ești în scaunul șoferului, tu controlezi mașina și anticipezi în ce direcție te miști. Ca urmare, creierul are semnale clare despre ceea ce se întâmplă,” a continuat Elrakhawy.
„Cred că ideea cu punctele, e că iPhone-ul pe care îl ții detectează mișcarea mașinii. Așa că va oferi indicii vizuale cu aceste puncte,” a continuat expertul.
Punctele sincronizează ceea ce se simte în corp cu ceea ce văd utilizatorii. Așa că nu există o discrepanță în semnalele senzoriale care duc la răul de mișcare. Pentru care iPhone are o funcție secretă.
Dacă vrei să încerci această funcție când te mai afli într-un vehicul, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Pe iPhone sau iPad, accesează Go to Settings > Accessibility > Motion. Apasă pe Show vehicle motion cues și alege dintre cele 3 opțiuni. Acestea sunt Off, Automatic (adică funcția va porni singură atunci când detectează că ești într-o mașină) sau On (punctele apar pe ecran constant).