Elon Musk, actualul cel mai bogat om din lume, se pare că folosește un principiu simplu pentru a crește productivitatea angajaților Tesla, fără să îi suprasolicite. Se pare că miliardarul ar folosi regula de 85%, pentru a se asigura că firma sa are rezultatele așteptate, fără să pună presiune pe angajați.
Regula lui Elon Musk care îi ajută pe angajații săi să fie mai productivi. Cum funcționează principiul de 85%
Regula lui Elon Musk care îi ajută pe angajații săi să fie mai productivi a fost dezvăluită într-un memo Tesla recent. Miliardarul ar folosi principiul de 85%.
Potrivit Inc.com, într-un memo trimis către angajații Tesla, Elon Musk le-ar fi cerut să scadă din costurile de transport și livrare pentru ultimul trimestru din an. Printre sugetii se numără evitarea unor achiziții suplimentare. Acestea ar fi taxele pentru o producție accelerată, munca peste program și folosirea resurselor în plus pentru furnizori temporari.
În mesaj, Elon a scris că nu vrea ca echipa sa să muncească la finalul trimestrului și să fie o scădere bruscă în primul trimestru al anului următor, un proces frecvent.
Regula lui Elon Musk care îi ajută pe angajații săi să fie mai productivi
În multe companii, angajații lucrează mai mult spre finalul ultimului trimestru, pentru a se asigura că ating obiectivele anuale. Aceasta perioadă e urmată, de obicei, de o scădere bruscă la începutul noului trimestru, scrie Inc.com.
Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!
În schimb, Musk le-a cerut angajaților săi să se axeze pe crearea unei producții stabile. Ca urmare, el nici nu îi presează să aibă un randament peste medie.
Se zvonește că Musk lucrează și 120 de ore pe zi. Se pare că miliardarul, ce s-a îmbogățit cu 36 de miliarde de dolari într-o singură zi, are o abordare diferită atunci când vine vorba de angajații săi. Regula de productivitate a lui Elon Musk nu se acează pe ore muncite în plus.
Cum funcționează principiul de 85%
Potrivit principiului, o persoană decide să termine o sarcină în proporție de 85%, nu 100%. Ca urmare, potrivit Inc.com, ajunge să lucreze mai mult decât și-a propus și se simte mai productivă. De multe ori, rezultatul trece de 100%.
Pentru ca regula pe care o folosește și Elon Musk pentru angajații lui cere mai puțin de 100%, așteptările scad odată cu presiunea resimțită. Aceasta poate duce la o productivitate mai scăzută. Atunci când presiunea e scoasă din ecuație, productivitatea crește, potrivit specialiștilor.
În plus, creează percepția că sarcină e mai simplă. Ca urmare, va fi efectuată mai ușor, în majoritatea cazurilor.
Regula pe care o folosește Elon Musk pentru angajații lui, de 85%, poate fi aplicată în mai multe arii. Potrivit unor studii, aceasta se aplică și în competiții sportive. Într-o cercetare,unii alergători au fost rugați de antrenori să facă o tură mai simplă și înceată. Cei mai mulți dintre ei au alergat mai rapid decât în competiții, atunci când exista presiunea să depună tot efortul.
Deși există unele persoane care pot fi productivi atunci când există presiune din exterior, strategia nu funcționează bine pe termen lung, mai ales atunci când vine vorba de productivitate.
Principiul de 85% ar fi o strategie potrivită pentru creșterea productivității pe termen lung, potrivit experților.