Butch Wilmore și Suni Williams, cei 2 astronauți care au ajuns la Stația Spațială Internațională la bordul navei Starliner, creată de Boeing, se află în spațiu de mai bine de 6 luni. Inițial, ei trebuiau să stea la bordul ISS doar o săptămână.
Întoarcerea echipajului Boeing Starliner e amânată din nou. Când ar putea reveni pe Pământ Butch Wilmore și Suni Williams
NASA a anunțat că întoarcerea echipajului Boeing Starliner e amânată din nou și că Butch Wilmore și Suni Williams vor petrece și mai mult timp în spațiu.
Întoarcerea lor a fost prevenită de defecțiuni la nivelul navei Starliner. Aceasta s-a întors pe Pământ fără echipaj la bord în luna septembrie, scrie CBS News.
După mai multe săptămâni de când astronauții au rămas blocați la bordul Stației Spațiale Internaționale, NASA a anunțat că echipajul va reveni pe Pământ în februarie 2025, cu o capsulă SpaceX.
Întoarcerea echipajului Boeing Starliner e amânată din nou
Acum, NASA a anunțat că, cel mai devreme, întoarcerea echipajului Boeing Starliner va avea loc în martie 2025.
Wilmore și Williams se află în spațiu din luna iunie. Inițial, NASA a programat întoarcerea lor în februarie 2025. Dar, potrivit agenției spațiale, înlocuitorii celor 2 astronauți, din cadrul misiunii SpaceX Crew-10, nu vor părăsi Pământul „până în martie 2025”.
NASA susține că exista „o incertitudine prea mare” pentru ca astronauții să se întoarcă pe Pământ tot cu Starliner, nava creată de Boeing. Dat fiind faptul că au fost identificate mai multe probleme la nivelul capsulei, aceasta a revenit pe Pământ fără echipaj.
Așa că NASA a anunțat oficial că astronauții Starliner se vor întoarce pe Pământ cu ajutorul SpaceX. Dar călătoria urma să aibă loc abia în februarie 2025. Williams și Wilmore trebuiau, inițial, să petreacă doar 8 zile în spațiu. Acum vor petrece peste 8 luni.
„NASA a decis că Butch și Suni se vor întoarce cu nava Crew-9 în februarie 2025,” a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în urmă cu doar câteva luni. „Capsula Starliner se va întoarce pe Pământ fără echipaj.”
„Vreau să știe toată lumea că Boeing a lucrat foarte mult cu NASA pentru a obține datele necesare pentru această decizie,” a continuat Nelson. „Vrem să înțelegem mai bine cauzele care au stat la baza problemelor. Și să înțelegem îmbunătățirile de design necesare, pentru ca Boeing Starliner să fie o parte important din accesul nostru cu echipaj la ISS.”
Capsula Starliner s-a defectat în spațiu
Potrivit NASA, misiunea Crew-9 SpaceX nu va fi lansată înainte de 24 septembrie 2024. Revenirea misiunii era programată pentru februarie 2025. Dar astronauții Starliner se vor întoarce pe Pământ atunci când va reveni și capsula. Dar întoarcerea echipajului Boeing Starliner depinde și de înlocuirea sa cu alți 2 astronauți. Eveniment ce va avea loc în martie 2025, cel mai devreme.
Pentru că un zbor la bordul Starliner a fost considerat prea periculos, capsula a revenit pe Pământ fără echipaj. Aceasta nu va mai realiza zboruri spațiale până când experții nu își vor da seama exact ce cauzează problemele.
După lansarea capsulei Starliner de la Centrul Spaţial Cape Canaveral din Florida, vehiculul dezvoltat de grupul Boeing a reuşit să se conecteze cu ISS abia după a doua încercare, din cauza unor probleme tehnice la nivelul propulsoarelor sale. În plus, capsula Starliner s-a confruntat şi cu scurgeri de heliu. Din cauza acestor probleme, întoarcerea echipajului Boeing Starliner va avea loc în cadrul unei misiuni SpaceX.
Capsula spaţială Starliner a fost testată în spaţiu de două ori începând din 2019 fără oameni la bord. Dar s-a confruntat cu cinci defecţiuni ale celor 28 de propulsoare de manevră. La acestea se adaugă cinci scurgeri de gaz heliu. Acesta e destinat presurizării acestor propulsoare. Și o supapă de propulsie cu funcţionare lentă, care a semnalat probleme nerezolvate în trecut.
Boeing a cheltuit 1,5 miliarde de dolari în depăşiri de costuri în afara contractului său de dezvoltare semnat cu NASA. Acesta era în valoare de 4,5 miliarde de dolari.