Recent, Elon Musk a făcut noi declarații controversate. De această dată, miliardarul a lăudat muncitorii din China, pe care i-a comparat cu angajații din Statele Unite ale Americii, din punct de vedere al sacrificiilor pe care sunt dispuși să le facă pentru slujbă.
Elon Musk critică americanii pentru că „evită să meargă la muncă”. Miliardarul a lăudat angajații din altă țară
Elon Musk critică americanii pentru că ar „evita să meargă la muncă”, în comparație cu muncitorii din China, potrivit celui mai bogat om din lume.
CEO-ul Tesla a lăudat muncitorii din fabricile din China pentru că aceștia muncesc ore extreme, scrie The Guardian.
Declarațiile miliardarului au fost aspru criticate, din moment ce unele fabrici din China sunt cunoscute pentru că încalcă drepturile de la locul de muncă.
Elon Musk critică americanii pentru că „evită să meargă la muncă”
„Sunt foarte mulți oameni super talentați, care muncesc mult, în China, care cred că tărie în producție,” a declarat miliardarul. „Nu doar că muncesc până la ora 12, dar muncesc pe brânci până la 3 dimineață, nu pleacă din fabrică, pe când oamenii din SUA încearcă să evite să meargă la muncă.”
Elon Musk critică americanii pentru că ar „evita să meargă la muncă” în contextul în care giga-fabrica Tesla din Shanghai și-ar forța angajații să muncească la maxim pentru a îndeplini țelurile de producție în contextul pandemiei Covid din China, scrie The Guardian.
În luna aprilie, Tesla nu le-a mai permis muncitorilor din Shanghai să părăsească fabrica. Acest sistem a fost dezvoltat inițial de autoritățile din China pentru participanții la Olimpiada de la Beijing.
Atunci când au fost închiși în fabrică, se pare că muncitorii erau forțați să muncească ture de 12 ore, 6 zile la rând, potrivit The Guardian. În acest timp, dormeau pe podeaua fabricii. Producția din fabrică a fost oprită forțat recent, din cauza lipsei de piese.
Au fost raportate mai multe încălcări ale drepturilor de la locul de muncă în fabrica Tesla din Shanghai. Aceasta s-a deschis inițial în 2018.
Angajații lui Mark Zuckerberg au o poreclă neașteptată pentru CEO-ul Meta – află cum îl numesc pe șeful lor.
Și în Statele Unite ale Americii, Musk a fost acuzat că nu a respectat normele muncii și un echilibru sănătos viață personală – muncă. Miliardarul a declarat în trecut că „nimeni nu a schimbat lumea muncind doar 40 de ore pe săptămână”.
În plus, a declarat că unii angajați Tesla muncesc și 100 de ore pe săptămână. Musk a susținut și că el personal muncește 120 de ore pe săptămână.
Acum, Elon Musk critică americanii pentru că „evită să meargă la muncă”.
China are o cultură de muncă extremă, numită „996”
În timp ce Elon Musk a lăudat modul în care muncesc angajații din China, țara e cunoscută pentru o cultură de muncă extremă. Aceasta poartă numele de „996”. Angajatorii se așteaptă ca angajații să muncească de la 9 dimineața la 9 seară, 6 zile pe săptămână.
Acest sistem a fost aspru criticat în ultimii ani. În plus, a fost descris drept o formă modernă de sclavie, scrie The Guardian.
Elon Musk critică americanii pentru că „evită să meargă la muncă”, dar experții au vorbit despre condițiile reale din China.
„Într-un fel, e un fir narativ orientalist, despre acești muncitori roboți din China, Musk a spus-o ca un beneficiu, că e ceva bun,” a declarat Eli Friedman, expert în piața de muncă din China.
Potrivit lui Friedman, șefii precum Musk cred că „aceste e avantajul comparativ. Faptul că poți să ai sute de mii de muncitori pe care efectiv îi poți trezi în mijlocul nopții și să-i pui pe linia de producție.”
Oficial, legile din China impun 40 de ore de muncă pe săptămână. Angajaților le e permis să lucreze până la 36 de ore în plus, pe lună. Acest lucru nu se întâmplă în realitate, însă. Elon Musk critică americanii pentru că nu muncesc precum angajații din China, însă.
Baidu, echivalentul Google din China, va deschide propriul metavers – află cum va funcționa „Tărâmul Speranței” Xirang.
„Nimeni nu se preface că această lege chiar e aplicată,” a declarat Friedman. „Munca în plus în exces e un fel de aspect natural al întregului model de dezvoltare industrială din China. Ore foarte luni și munca peste program impusă, deși nu sunt legale, au loc peste tot.”