Sticlele de plastic din Europa se schimbă în urma unor noi reguli UE. Multe dintre ele deja au ajuns pe piață cu noul sistem, în care capacele sunt atașate de sticle chiar și după ce sunt desfăcute.
De ce sunt noile capace atașate de sticlele de plastic. Experții au dezvăluit adevărul din spatele deciziei care a nemulțumit consumatorii
Te-ai întrebat de ce sunt noile capace atașate de sticlele de plastic? Deși mulți consumatori nu sunt mulțumiți de schimbare, e una importantă.
Schimbarea va intra în vigoare la nivelul întregii Uniuni în luna iulie, scrie Euronews.
Noul design e simplu. În locul capacelor care se detașau complet de pe gâtul sticlei, acum au 2 noi benzi de plastic, ce le mențin permanent conectate. Coca-Cola a fost una dintre primele companii care a implementat schimbarea în ultimele luni.
De ce sunt noile capace atașate de sticlele de plastic
„Această schimbare mică are potențialul unui impact mare,” a declarat Agnese Filippi, manager Coca-Cola din Irlanda. „Care asigură reciclarea de către consumatori, fără să fie lăsate în urmă capacele.”
Deși multe companii au adoptat acum schimbarea, prin care noile capace sunt atașate de sticlele de plastic, multe dintre ele au fost reticente în trecut la astfel de măsuri. Noua lege a fost anunțată de UE în 2018. Atunci, multe companii au susținut că regula va duce la o creștere a cantității de plastic și la costuri mai mari pentru producători.
Acum că firmele au fost de acord și schimbarea a fost introdusă, consumatorii sunt cei nemulțumiți. Unii dintre ei s-au plâns pe rețelele de socializare că noile capace îngreunează băutul din sticlă, deși o astfel de schimbare poate ajuta semnificativ mediul.
Află și cât plastic inhalezi în fiecare săptămână și unde ajunge în corp.
Schimbarea e necesară pentru toate sticlele de plastic de până la 3 litri vândute în UE. Legea a fost introdusă pentru a reduce consumul de plastic. Capacele care nu sunt permanent atașate au fost interzice în Europa. Specialiștii susțin că vechile capace reprezentau unul dintre cele mai mari deșeuri de pe plaje.
În acest moment, cantități semnificative de plastic nu sunt reciclate și ajung în oceane. Experții estimează că producția și incinerarea plasticului a dus la peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră, ce au ajuns în atmosferă în 2019.
Noile capace atașate de sticlele de plastic sunt menite să îndepărteze riscul de a pierde capacul înainte ca sticla să fie reciclată.
Mai multe produse de plastic vor fi interzise în UE
În încercarea de a limita poluarea, UE va interzice mai multe produse din plastic. Printre acestea se numără ambalajele de plastic pentru legume și fructe proaspete și produsele de igienă în miniatură din hoteluri.
Există mai multe încercări de a opri astfel de măsuri, mai ales din partea companiilor care beneficiază masiv de pe urma acestor produse.
Află și care e pericolul ascuns din apa îmbuteliată.
Noile capace atașate de sticlele de plastic sunt menite să convingă consumatorii să folosească de mai multe ori aceeași sticlă. Ceea ce ar reduce semnificativ consumul de plastic în Europa.
Fiecare stat membru UE poate decide ce design să aleagă. Cât timp „capacul rămâne atașat sticlei pe durata timpului de utilizare”.
Așa că design-ul actual poate varia de la țară la țară și se poate schimba. Rămâne de văzut pentru ce design vor opta toate statele membre.