Cele mai nefericite țări din lume. Ce state se află în top 10

În cele mai nefericite țări din lume au loc numeroase incidente violente, ce pun în pericol cetățenii și infrastructura. 

Publicat: 16 februarie 2024, 12:29
Reclamă

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, realitatea zilnică înseamnă sărăcia, instabilitate politică și schimbări sociale. În acest context, Indexul de Fericire din numeroase state are un scor scăzut, pentru ani la rând. 

Deși fericirea e subiectivă, există câteva nevoi esențiale pentru fiecare om, scrie Yahoo News.

United Nations Sustainable Development Solutions Network publică anual Raportul Fericirii Globale. Raportul oferă numeroase detalii despre bunăstarea țărilor. Printre factorii care sunt luați în considerare se numără PIB-ul pe cap de locuitor, durata de viață, libertatea de a lua decizii și percepția asupra corupției.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai nefericite țări din lume

Printre principalele motive pentru care unele țări sunt mai nefericite decât altele se numără sărăcia. Potrivit Băncii Mondiale, peste 70% din populația unor țări precum Zimbabwe și Madagascar trăiește sub nivelul de sărăcie.

Problemele economice din cele mai nefericite țări din lume rezultă în lipsa unor resurse de bază. Ceea ce perpetuează un ciclu periculos între generații. 

Reclamă
Reclamă

Pentru că un climat economic tensionat duce la instabilitate politică, acesta e un alt factor care poate determina fericirea unei țări. Astfel de situații duc la o atmosferă de teamă și nesiguranță. În Afganistan, conflictul continuu a dus la 54% din populație care trăiește sub limita sărăciei. Afganistan are și unele dintre cele mai mici scoruri în Indexul Global al Păcii pentru 2023. 

Și țări precum Venezuela au fost afectate de deciziile politice. În 2007, guvernul a naționalizat bunurile companiilor petroliere străine. Astfel, numeroase companii au decis să reducă semnificativ operațiunile în acea țară. Venezuela a fost nevoită să plătească 900 de milioane de dolari pentru Exxon Mobil Corporation. 

Află și care sunt cele mai sigure țări din lume.

Potrivit raportului, țări precum Afganistan, Sudanul de Sud și Haiti se află aproape constant în topul celor mai nefericite țări. 

Pentru a crea lista top 10, experții au luat în considerare toți acești factori, plus datele oferite de organizațiile de sănătate globale, pentru a afla rata sinuciderilor din aceste state. 

Iată care sunt cele mai nefericite țări din lume, potrivit raportului: 

10. Niger 

Cu un scor total de 80, Niger se află în topul celor mai nefericite țări din lume. Banca Mondială estimează că peste 40% din populația țării trăiește sub limita sărăciei naționale. Peste 2.1 milioane de oameni au probleme cu procurarea hranei, problemă care e afectată și de încălzirea globală. 

9. Chad

La fel ca Niger, 40% din populația Chad trăiește în sărăcie. Potrivit raportului, în această țară se află 470.000 de refugiați, ceea ce înseamnă o presiune ridicată asupra resurselor țării, alături de populația săracă. 

8. Burundi 

Peste 60% din populația Burundi trăiește în sărăcie. Mai multe organizații mondiale consideră că Burundi e una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu un conflict politic constant. 

7. Siria

Siria a fost grav afectată de problemele politice din ultimii ani. 80% dintre populația țării trăiește în sărăcie. Potrivit ONU, peste 6.7 milioane de sirieni au părăsit țara din cauza conflictului și violenței. 

6. Yemen

Dincolo de faptul că se numără printre cele mai nefericite țări din lume, Yemen are unul dintre cele mai mici scoruri în Indexul Dezvoltării Umane. Potrivit OMS, peste 20% din populația Yemenului are probleme mintale, situația influențată de conflictul continuu. 

5. Haiti 

Peste 60% din populația Haiti trăiește în sărăcie și mulți dintre cetățeni se confruntă cu sărăcie extremă. Potrivit World Food Programme, peste 4.4 milioane de cetățeni din Haiti au probleme cu resursele de hrană. 

4. Sudanul de Sud

Peste 7.2 milioane de oameni din Sudanul de Sud au nevoie de ajutor umanitar – adică peste jumătate din populația țării. Potrivit Băncii Mondiale, în 2020, PIB-ul pe cap de locuitor în Sudanul de Sud era de doar 246 de dolari, printre cele mai mici din lume. 

3. Afganistan

Banca Mondială estimează că 54% din populația Afganistanului se confruntă cu sărăcia. Țara are una dintre cele mai mari rate de depresie și probleme mintale din lume, din cauza conflictului național. 

2. Republica Centrafricană (CAR)

Cu un scor de 90, CAR ocupă una dintre ultimele poziții în Indexul Dezvoltării Umane. Peste 2.8 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar. 

1. Republica Democratică Congo

Republica Democratică Congo are peste 70% din populație care trăiește în sărăcie. E una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu conflicte violente constante, care afectează semnificativ populația.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine noaptea cu Singapore, în port, unul dintre cele mai scumpe orașe în 2022
Fun
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani
Țările în care se mută milionarii. Care sunt cele 6 state care atrag oamenii cu bani
Mașină Toyota Prius, parcată pe stradă, una dintre cele mai fiabile mașini
5 branduri de mașini cu cele mai fiabile motoare. Ce vehicule au impresionat
5 branduri de mașini cu cele mai fiabile motoare. Ce vehicule au impresionat
Telefon OnePLus 9 Pro alb, pe un încărcător wireless alb, pe fundal cu mov și albastru
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au impresionat
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Ploaie de meteoriți pe un cer mov, înconjurat de copaci negri, similară cu Perseide în 2023
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
Mulți se întreabă când încep Perseidele, cea mai cunoscută „ploaie de stele” din emisfera nordică, ce poate fi admirată în fiecare vară. Perseidele au început oficial pe data de 14 iulie, dar apogeul acestei...
Când încep Perseidele. Cea mai cunoscută ploaie de stele promite un spectacol inedit pe cer în acest an
2
Imagine cu traturile Pământului, cu lumină în centru, pe fundal negru. Experții au dezvăluit recent ce se ascunde în centrul Pământului
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
Experții au dezvăluit de ce se rotește Pământul mai lent în ultima perioadă, fenomen ce duce și la lungirea zilelor și poate fi catastrofal pentru planetă. Topirea gheții din Groenlanda și Antarctica duce la...
De ce se rotește Pământul mai lent. Și zilele au devenit mai lungi din cauza procesului periculos
3
Imagine digitală cu un termometru, cu lichid albastru, peste harta Europei în roșu, similar cu valul de căldură din Europa
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Experții au estimat când se va încheia valul de căldură din Europa, ce a încins numeroase țări de pe continent cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Valul de căldură care a încins...
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
4
Bărbat blond care a deschis un aer condiționat alb, pentru a ilustra unde trebuie să pui aparatul de aer condiționat în casă
Cum trebuie să folosești aerul condiționat pe caniculă. Așa eviți facturile mari la energie, potrivit experților
Experții au dezvăluit cum trebuie să folosești aerul condiționat pe caniculă pentru a evita facturile mari la energie, cu mai multe trucuri care cresc eficiența dispozitivului. Temperaturile au crescut semnificativ în această vară, motiv...
Cum trebuie să folosești aerul condiționat pe caniculă. Așa eviți facturile mari la energie, potrivit experților
5
Familie fericită, mamă, tată, 2 copii, care aleargă prin iarbă în parc, pentru a ilustra ce se întâmplă cu oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi
Ce se întâmplă cu oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi. Efectul inedit pe care îl are această proximitate
Un nou studiu a scos la iveală ce se întâmplă cu oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi, ce au parte de un efect inedit. Se pare că cei care vor să trăiască mai...
Ce se întâmplă cu oamenii care locuiesc în apropierea spațiilor verzi. Efectul inedit pe care îl are această proximitate
PARTENERI
×