Cele mai nefericite țări din lume. Ce state se află în top 10

În cele mai nefericite țări din lume au loc numeroase incidente violente, ce pun în pericol cetățenii și infrastructura. 

Publicat: 16 februarie 2024, 12:29
Reclamă

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, realitatea zilnică înseamnă sărăcia, instabilitate politică și schimbări sociale. În acest context, Indexul de Fericire din numeroase state are un scor scăzut, pentru ani la rând. 

Deși fericirea e subiectivă, există câteva nevoi esențiale pentru fiecare om, scrie Yahoo News.

United Nations Sustainable Development Solutions Network publică anual Raportul Fericirii Globale. Raportul oferă numeroase detalii despre bunăstarea țărilor. Printre factorii care sunt luați în considerare se numără PIB-ul pe cap de locuitor, durata de viață, libertatea de a lua decizii și percepția asupra corupției.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai nefericite țări din lume

Printre principalele motive pentru care unele țări sunt mai nefericite decât altele se numără sărăcia. Potrivit Băncii Mondiale, peste 70% din populația unor țări precum Zimbabwe și Madagascar trăiește sub nivelul de sărăcie.

Problemele economice din cele mai nefericite țări din lume rezultă în lipsa unor resurse de bază. Ceea ce perpetuează un ciclu periculos între generații. 

Reclamă
Reclamă

Pentru că un climat economic tensionat duce la instabilitate politică, acesta e un alt factor care poate determina fericirea unei țări. Astfel de situații duc la o atmosferă de teamă și nesiguranță. În Afganistan, conflictul continuu a dus la 54% din populație care trăiește sub limita sărăciei. Afganistan are și unele dintre cele mai mici scoruri în Indexul Global al Păcii pentru 2023. 

Și țări precum Venezuela au fost afectate de deciziile politice. În 2007, guvernul a naționalizat bunurile companiilor petroliere străine. Astfel, numeroase companii au decis să reducă semnificativ operațiunile în acea țară. Venezuela a fost nevoită să plătească 900 de milioane de dolari pentru Exxon Mobil Corporation. 

Află și care sunt cele mai sigure țări din lume.

Potrivit raportului, țări precum Afganistan, Sudanul de Sud și Haiti se află aproape constant în topul celor mai nefericite țări. 

Pentru a crea lista top 10, experții au luat în considerare toți acești factori, plus datele oferite de organizațiile de sănătate globale, pentru a afla rata sinuciderilor din aceste state. 

Iată care sunt cele mai nefericite țări din lume, potrivit raportului: 

10. Niger 

Cu un scor total de 80, Niger se află în topul celor mai nefericite țări din lume. Banca Mondială estimează că peste 40% din populația țării trăiește sub limita sărăciei naționale. Peste 2.1 milioane de oameni au probleme cu procurarea hranei, problemă care e afectată și de încălzirea globală. 

9. Chad

La fel ca Niger, 40% din populația Chad trăiește în sărăcie. Potrivit raportului, în această țară se află 470.000 de refugiați, ceea ce înseamnă o presiune ridicată asupra resurselor țării, alături de populația săracă. 

8. Burundi 

Peste 60% din populația Burundi trăiește în sărăcie. Mai multe organizații mondiale consideră că Burundi e una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu un conflict politic constant. 

7. Siria

Siria a fost grav afectată de problemele politice din ultimii ani. 80% dintre populația țării trăiește în sărăcie. Potrivit ONU, peste 6.7 milioane de sirieni au părăsit țara din cauza conflictului și violenței. 

6. Yemen

Dincolo de faptul că se numără printre cele mai nefericite țări din lume, Yemen are unul dintre cele mai mici scoruri în Indexul Dezvoltării Umane. Potrivit OMS, peste 20% din populația Yemenului are probleme mintale, situația influențată de conflictul continuu. 

5. Haiti 

Peste 60% din populația Haiti trăiește în sărăcie și mulți dintre cetățeni se confruntă cu sărăcie extremă. Potrivit World Food Programme, peste 4.4 milioane de cetățeni din Haiti au probleme cu resursele de hrană. 

4. Sudanul de Sud

Peste 7.2 milioane de oameni din Sudanul de Sud au nevoie de ajutor umanitar – adică peste jumătate din populația țării. Potrivit Băncii Mondiale, în 2020, PIB-ul pe cap de locuitor în Sudanul de Sud era de doar 246 de dolari, printre cele mai mici din lume. 

3. Afganistan

Banca Mondială estimează că 54% din populația Afganistanului se confruntă cu sărăcia. Țara are una dintre cele mai mari rate de depresie și probleme mintale din lume, din cauza conflictului național. 

2. Republica Centrafricană (CAR)

Cu un scor de 90, CAR ocupă una dintre ultimele poziții în Indexul Dezvoltării Umane. Peste 2.8 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar. 

1. Republica Democratică Congo

Republica Democratică Congo are peste 70% din populație care trăiește în sărăcie. E una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu conflicte violente constante, care afectează semnificativ populația.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Colaj cu Jeff Bezos și Elon Musk, unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Fondatorul Amazon l-a sfătuit pe Elon Musk cu privire la sediul Twitter
Fun
Cei mai bogați oameni din lume în 2025. Câți români au ajuns pe lista miliardarilor creată de Forbes
Cei mai bogați oameni din lume în 2025. Câți români au ajuns pe lista miliardarilor creată de Forbes
Grup de prieteni care stă la poză, cu o fată în față, care are mâinile ridicate. Toți zâmbesc, ca în cele mai fericite țări din lume
Fun
Cele mai fericite țări în 2025. Pe ce loc se află România în top
Cele mai fericite țări în 2025. Pe ce loc se află România în top
Telefon din seria Samsung Galaxy S25, 22 ianuarie 2025, prins de un suport de metal
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
Cel mai bun smartphone al anului, potrivit Consumer Reports. Prima poziție e ocupată de 2 modele inedite
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×