Cele mai nefericite țări din lume. Ce state se află în top 10

În cele mai nefericite țări din lume au loc numeroase incidente violente, ce pun în pericol cetățenii și infrastructura. 

Publicat: 16 februarie 2024, 12:29
Reclamă

Pentru milioane de oameni din întreaga lume, realitatea zilnică înseamnă sărăcia, instabilitate politică și schimbări sociale. În acest context, Indexul de Fericire din numeroase state are un scor scăzut, pentru ani la rând. 

Deși fericirea e subiectivă, există câteva nevoi esențiale pentru fiecare om, scrie Yahoo News.

United Nations Sustainable Development Solutions Network publică anual Raportul Fericirii Globale. Raportul oferă numeroase detalii despre bunăstarea țărilor. Printre factorii care sunt luați în considerare se numără PIB-ul pe cap de locuitor, durata de viață, libertatea de a lua decizii și percepția asupra corupției.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai nefericite țări din lume

Printre principalele motive pentru care unele țări sunt mai nefericite decât altele se numără sărăcia. Potrivit Băncii Mondiale, peste 70% din populația unor țări precum Zimbabwe și Madagascar trăiește sub nivelul de sărăcie.

Problemele economice din cele mai nefericite țări din lume rezultă în lipsa unor resurse de bază. Ceea ce perpetuează un ciclu periculos între generații. 

Reclamă
Reclamă

Pentru că un climat economic tensionat duce la instabilitate politică, acesta e un alt factor care poate determina fericirea unei țări. Astfel de situații duc la o atmosferă de teamă și nesiguranță. În Afganistan, conflictul continuu a dus la 54% din populație care trăiește sub limita sărăciei. Afganistan are și unele dintre cele mai mici scoruri în Indexul Global al Păcii pentru 2023. 

Și țări precum Venezuela au fost afectate de deciziile politice. În 2007, guvernul a naționalizat bunurile companiilor petroliere străine. Astfel, numeroase companii au decis să reducă semnificativ operațiunile în acea țară. Venezuela a fost nevoită să plătească 900 de milioane de dolari pentru Exxon Mobil Corporation. 

Află și care sunt cele mai sigure țări din lume.

Potrivit raportului, țări precum Afganistan, Sudanul de Sud și Haiti se află aproape constant în topul celor mai nefericite țări. 

Pentru a crea lista top 10, experții au luat în considerare toți acești factori, plus datele oferite de organizațiile de sănătate globale, pentru a afla rata sinuciderilor din aceste state. 

Iată care sunt cele mai nefericite țări din lume, potrivit raportului: 

10. Niger 

Cu un scor total de 80, Niger se află în topul celor mai nefericite țări din lume. Banca Mondială estimează că peste 40% din populația țării trăiește sub limita sărăciei naționale. Peste 2.1 milioane de oameni au probleme cu procurarea hranei, problemă care e afectată și de încălzirea globală. 

9. Chad

La fel ca Niger, 40% din populația Chad trăiește în sărăcie. Potrivit raportului, în această țară se află 470.000 de refugiați, ceea ce înseamnă o presiune ridicată asupra resurselor țării, alături de populația săracă. 

8. Burundi 

Peste 60% din populația Burundi trăiește în sărăcie. Mai multe organizații mondiale consideră că Burundi e una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu un conflict politic constant. 

7. Siria

Siria a fost grav afectată de problemele politice din ultimii ani. 80% dintre populația țării trăiește în sărăcie. Potrivit ONU, peste 6.7 milioane de sirieni au părăsit țara din cauza conflictului și violenței. 

6. Yemen

Dincolo de faptul că se numără printre cele mai nefericite țări din lume, Yemen are unul dintre cele mai mici scoruri în Indexul Dezvoltării Umane. Potrivit OMS, peste 20% din populația Yemenului are probleme mintale, situația influențată de conflictul continuu. 

5. Haiti 

Peste 60% din populația Haiti trăiește în sărăcie și mulți dintre cetățeni se confruntă cu sărăcie extremă. Potrivit World Food Programme, peste 4.4 milioane de cetățeni din Haiti au probleme cu resursele de hrană. 

4. Sudanul de Sud

Peste 7.2 milioane de oameni din Sudanul de Sud au nevoie de ajutor umanitar – adică peste jumătate din populația țării. Potrivit Băncii Mondiale, în 2020, PIB-ul pe cap de locuitor în Sudanul de Sud era de doar 246 de dolari, printre cele mai mici din lume. 

3. Afganistan

Banca Mondială estimează că 54% din populația Afganistanului se confruntă cu sărăcia. Țara are una dintre cele mai mari rate de depresie și probleme mintale din lume, din cauza conflictului național. 

2. Republica Centrafricană (CAR)

Cu un scor de 90, CAR ocupă una dintre ultimele poziții în Indexul Dezvoltării Umane. Peste 2.8 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar. 

1. Republica Democratică Congo

Republica Democratică Congo are peste 70% din populație care trăiește în sărăcie. E una dintre cele mai puțin pașnice țări din lume, cu conflicte violente constante, care afectează semnificativ populația.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Imagine cu Jakarta, grădină și zgârie-nori, care face parte din țările și orașele care ar putea să dispară
Fun
Cea mai nouă capitală de pe Pământ se transformă drastic. Acum 2 ani nu exista și nimeni nu locuiește în ea oficial
Cea mai nouă capitală de pe Pământ se transformă drastic. Acum 2 ani nu exista și nimeni nu locuiește în ea oficial
Universitatea Oxford, din Marea Britanie, una dintre țările cu cele mai bune sisteme de educație
Fun
Țările cu cele mai bune sisteme de educație, potrivit experților. Ce stat ocupă prima poziție
Țările cu cele mai bune sisteme de educație, potrivit experților. Ce stat ocupă prima poziție
Familie cu un bărbat, o femeie și un copil care se joacă, pe canapea, pentru a ilustra cele mai fericite țări din lume în 2023
Fun
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
Cele mai fericite țări din lume în 2024. Pe ce poziție se află România în top
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine digitală cu un virus care pare înghețat, pe fundal de roz și portocaliu, pentru a ilustra virusuri antice descoperite în permafrost
Virusurile care ucid 3.500 de oameni pe zi. Sute de milioane de persoane sunt infectate
OMS trage un semnal de alarmă despre virusurile care ucid 3.500 de oameni pe zi, într-o tendință globală alarmantă. Peste 3.500 de oameni mor zilnic din cauza virusurilor hepatice. OMS a avertizat că acest...
Virusurile care ucid 3.500 de oameni pe zi. Sute de milioane de persoane sunt infectate
2
Ploaie de meteoriți, similară cu Lyride, din 2023, pe cer albastru și mov
Cea mai veche ploaie de meteoriți descoperită vreodată va lumina cerul în aprilie. Când poți admira fenomenul spectaculos
Liridele, considerată cea mai veche ploaie de meteoriți consemnată vreodată, va lumina cerul în luna aprilie.  La scurt timp după eclipsa totală de Soare care a fost vizibilă în America de Nord e 8...
Cea mai veche ploaie de meteoriți descoperită vreodată va lumina cerul în aprilie. Când poți admira fenomenul spectaculos
3
Truong My Lan e miliardara condamnată la moarte îm Vietnam, aprilie 2024, îmbrăcată într-o bluză albă și înconjurată de soldați
Fun
Miliardara condamnată la moarte pentru fraudă. Ce sumă fantastică ar fi furat Truong My Lan
Truong My Lan e miliardara condamnată la moarte pentru fraudă în Vietnam, după ce ar fi furat o sumă imensă.  Într-unul din cele mai mediatizate procese din Vietnam, Truong My Lan, în vârstă de...
Miliardara condamnată la moarte pentru fraudă. Ce sumă fantastică ar fi furat Truong My Lan
4
Un om care arată diferența dintre un bec incendescent și unul cu LED
Invenții care au schimbat lumea. Ce inovații au îmbunătățit viața la nivel mondial
Unele invenții care au schimbat lumea continuă să fie folosite și să îmbunătățească industrii întregi, deși puțini își dau seama ce impact au avut asupra istoriei. Unele dintre trăsăturile principale ale oamenilor sunt curiozitatea...
Invenții care au schimbat lumea. Ce inovații au îmbunătățit viața la nivel mondial
5
Telefon iPhone alb, ținut în mână de o utilizatoare, pe fundal bej, cu probleme cu bateria pe ecran. Experții recomandă să ștergi această aplicație dacă vrei să prelungești durata bateriei telefonului
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
Experții au dezvăluit care e greșeala care îți „omoară” bateria telefonului, pe care o fac milioane de utilizatori în fiecare zi.  Recent, pe un forum Reddit, utilizatorul @AsketRS22 a oferit „sfaturi pentru durata bateriei...
Greșeala care îți „omoară” bateria telefonului. La ce obicei trebuie să renunți de urgență
PARTENERI
×