Potrivit unui comunicat din partea Casei Albe, Musk nu e un angajat al departamentului guvernamental, cel puțin teoretic. Dar miliardarul a fost numit personal de către Donald Trump la conducerea departamentului. Și s-a prezentat drept autoritatea care ia deciziile principale.
Casa Albă susține că Elon Musk nu e angajat al DOGE. Miliardarul nu ar avea puterea de a lua decizii
Casa Albă susține că Elon Musk nu doar că nu e un angajat al DOGE, departamentul guvernamental la conducerea căruia a fost numit chiar de către Donald Trump, dar nici nu ar avea puterea să ia decizii la nivel federal.
Declarațiile din partea Casei Albe vin la scurt timp după ce DOGE a provocat haos la nivel federal în SUA, ceea ce a dus la proteste în fața sediilor Tesla, compania lui Elon Musk, scrie The Verge.
În plus, vânzările Tesla au scăzut semnificativ în ultima perioadă, pe măsură ce Musk s-a implicat mai mult în politică. Așa că această dezvăluire din partea Casei Albe a fost făcută publică într-un moment neobișnuit.
Casa Albă susține că Elon Musk nu e angajat al DOGE
Rolul miliardarului Elon Musk în administrația lui Donald Trump este de angajat al Casei Albe. Și de consilier special al președintelui. Casa Albă susține că Elon Musk nu este angajat al Departamentului pentru eficiență guvernamentală (DOGE), ce are cerințe de angajare neobișnuite. Și că nu are autoritatea de a lua decizii, a anunțat Casa Albă într-un document depus în instanță, relatează Reuters și AFP, scrie AGERPRES.
Potrivit unui document semnat de Joshua Fisher, director al Biroului administrativ al Casei Albe, Musk poate doar să-l consilieze pe președinte. Și să comunice directivele acestuia.
DOGE ”este separat de Biroul Casei Albe”, a precizat Fisher. ”Dl Musk este angajat de Biroul Casei Albe. Nu este un angajat al DOGE și nu este administratorul DOGE”, a adăugat el.
”Ca alți consilieri special ai Casei Albe, dl Musk nu are vreo autoritate reală sau oficială de a lua decizii guvernamentale el însuși”, mai menționează documentul.
DOGE a început să reevalueze agențiile federale după ce Donald Trump și-a început al doilea mandat luna trecută. Trump l-a pus pe Musk, CEO-ul Tesla, în fruntea efortului de eliminare a risipei. Proiectul a fost început în cadrul unei reforme guvernamentale care include mii de disponibilizări.
Joshua Fisher a depus acest document în cadrul unei proceduri. Aceasta a fost declanșată la 13 februarie împotriva lui Elon Musk, Donald Trump și DOGE, de 14 state americane. Printre acestea se numără și New Mexico.
Statele estimează că Musk îndeplinește un rol care îi depășește atribuțiile oficiale. Așa că acum Casa Albă susține că Elon Musk nu e un angajat al DOGE.
Dat fiind că ”nominalizarea sa nu a fost confirmată de Senat”, acțiunile lui ”sunt anticonstituționale”, menționează acestea într-un document depus în instanță.
Elon Musk a concediat, rechemat la muncă și dat afară din nou angajați guvernamentali
Elon Musk a reuşit performanţa de a concedia angajaţii agenţiei federale americane pentru IMM-uri. După care s-a răzgândit, i-a chemat din nou la muncă, doar pentru a-i pune din nou pe liber. Totul s-a întâmplat în decurs de 5 zile.
Jurnaliştii au consultat şi mailurile primite de angajaţi atunci când Elon Musk a concediat mulți dintre ei. Aceştia au primit notificări de reziliere, cu un preaviz de două săptămâni. La scurt timp, au primit alte mailuri care anulau notificările, pe motiv că fuseseră trimise din greşeală. La nici o săptămână după ce incidentul a devenit public, Casa Albă susține că Elon Musk nici măcar nu e un angajat al DOGE.
A doua zi, însă, au fost daţi afară din nou, chiar în timp ce se aflau într-o şedinţă. Acela a fost momentul în care li s-a tăiat şi accesul la mailurile de serviciu.
Documentele de reziliere aveau, însă, un număr de contact pentru contestaţii. Numai că, în clipa în care oamenii au sunat la respectivul număr, erau redirectionati catre mesageria vocală a unei companii de leasing de apartamente de lux.