Trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid. Ce soluții oferă experții

Există mai multe trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid, pe care le poți folosi imediat, potrivit experților.

Publicat: 21 martie 2022, 8:23
Reclamă

Atunci când vine vorba de computer, unele dispozitive încep să funcționeze mai lent cu trecerea timpului. Chiar dacă ai început să te gândești că e timpul să optezi pentru un computer nou, e posibil ca unele trucuri simple să rezolve probleme cu viteza de funcționare.

Reclamă

În plus, multe dintre aceste trucuri sunt gratuite și pot fi încercate imediat, potrivit Reader’s Digest

Utilizatorii trebuie să fie conștienți de faptul că orice dispozitiv va funcționa puțin mai lent cu trecerea anilor și noile actualizări care apar în industria tech. 

Trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid

Dacă te-ai întrebat ce poți face pentru ca dispozitivul tău PC sau laptop să funcționeze mai rapid, există câteva soluții simple pe care le poți folosi acum. Acestea nu necesită o investiție notabile de timp sau bani.

Iată trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid, potrivit Reader’s Digest: 

Reclamă
Reclamă

Verifică dacă ai malware pe dispozitiv

În primul rând, experții sfătuiesc utilizatorii să verifice dacă viteza mai lentă e cauzată de malware, spyware sau un virus. Dacă oricare dintre aceste programe ți-a infectat computerul, e posibil să ai probleme din această cauză. Cum îți poți încărca telefonul mai repede.

Printre simptomele la care trebuie să fii atent se numără procesarea mai lentă, un nou homepage pe browser (pe care nu l-ai ales tu) sau mesaje frecvente, prin care sistemul te atenționează că ai un fișier corupt pe sistemul de operare, potrivit lui Michael Schwehr, din cadrul JumpStar Computing.

„Virușii și malware vor duce la o funcționare cât mai lentă a computerului, în timp ce virusul încearcă să spioneze ce faci online,” a declarat Marc Enzor, din cadrul Geeks 2 U. 

„Ai grijă să ai un software antivirus bun, să îl actualizezi și să îl verifici des,” a continua Enzor.

Poți realiza o scanare a calculatorului cu programul antivirus pe care îl ai deja. O alternativă e să descarci un alt program care poate detecta malware. E unul dintre cele mai simple trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid, dacă ai o problemă. 

Închide programele pe care nu le folosești

Dacă ai prea multe programe deschise în același timp, constant, vei supraîncărca dispozitivul. Ca urmare, viteza de procesare va fi semnificativ redusă. 

„Mulți utilizatori vor închide o fereastră de aplicație folosind simbolul X roșu în colțul ei. Dar multe aplicații vor funcționa în continuare, teoretic,” a declarat Mathew Porter, din cadrul Kumo Digital. 

„Acest lucru consumă puterea de procesare valoroasă și RAM, ceea ce va încetini computerul,” a continuat Porter.

Printre acele trucuri prin care computerul tău poate funcționa mai rapid, experții sfătuiesc să verifici dacă ai închis complet unele programe pe care nu le folosești în timpul unei sesiuni. Trucurile WhatsApp de care puțini au auzit.

Pentru a verifica și închide astfel de programe, folosește Task Manager sau Activity Monitor. Pe computer Mac, poți folosi opțiunea Spotlight și Activity Monitor. Pentru Windows, apasă pe Ctrl+Alt+Del pentru a deschide Task Manager.

Vei vedea o listă de programe care funcționează în acel moment, alături și de informații privind nivelul de memorie pe care îl consumă. 

Șterge programele pe care nu le folosești

Închiderea programelor pe care nu le folosești va îmbunătăți viteza computerului, dar poți realiza acest lucru și prin dezinstalarea completă a unor programe. Acest pas trebuie realizat doar pentru cele pe care chiar nu le folosești.

„În timpul vieții unui computer, tindem să instalăm tot felul de software pe care nu îl mai folosim,” susține Enzor. „Unele programe pot să funcționeze pe fundal și să îți încetinească semnificativ computerul.”

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Hacker care lucrează pe un laptop, într-o cameră de circuite. Există numeroase secrete de securitate cibernetică ale hackerilor
Secrete de securitate cibernetică ale hackerilor. Cum îți poți proteja dispozitivele
Secrete de securitate cibernetică ale hackerilor. Cum îți poți proteja dispozitivele
Degetul unui utilizator care închide un laptop Windows, cu butonul de închidere. Mulți se întreabă cum trebuie să închizi computerul Windows
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Imagine cu un router alb, cu 3 antene și grilaj de metal. Se află pe un birou alb, lângă un ghiveci alb, cu o plantă verde. Nu mulți știu care e diferența dintre router și modem. Experții au oferit sfaturi și despre unde trebuie să pui routerul Wifi
Unde trebuie să pui routerul WiFi în casă. Sfaturi pentru o conexiune mai bună
Unde trebuie să pui routerul WiFi în casă. Sfaturi pentru o conexiune mai bună
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×