Tencent susține că noul său model AI răspunde întrebărilor utilizatorilor mai repede decât DeepSeek-R1. Acest model a dus la numeroase întrebări la nivel global privind investițiile fantastice în inteligența artificială.
Tencent lansează un nou model AI. Compania susține că e mai rapid decât competitorul DeepSeek-R1
Gigantul tech din China Tencent lansează un nou model AI, pe care compania l-a comparat direct cu un competitor local, DeepSeek-R1.

Aceasta e un nou pas în sectorul inteligenței artificiale din partea Chinei, scrie Reuters.
Modelul e numit Hunyuan Turbo S și, potrivit Tencent, poate răspunde întrebărilor într-o secundă. Ceea ce l-ar distinge „pe Hunyuan T1 față de DeepSeek-R1 și alte modele mai lente care „trebuie să gândească puțin înainte de a răspunde”,” susține Tencent într-un comunicat.
Tencent lansează un nou model AI
Gigantul tehnologic chinez Tencent lansează un nou model AI despre care spune că răspunde mai rapid la solicitări decât deja celebrul model R1 al start-upului chinez DeepSeek. Aceasta e nouă etapă a acestei curse pentru modele AI din ce în ce mai performante, transmite Reuters, scrie AGERPRES.
Modelul AI Hunyuan Turbo S poate răspunde solicitărilor în interval de 1 secundă, spre deosebire de modele precum R1 al DeepSeek, Hunyuan T1 sau alte modele lente care au nevoie ‘să se gândească puțin înainte de a răspunde’, conform comunicatului companiei Tencent.
Tencent a adăugat că atunci când a fost testat în domenii precum cunoaștere, matematică și raționament, capacitățile modelului Turbo S au corespuns celor demonstrate de modelul DeepSeek-V3. Pe acesta se bazează chatbot-ul DeepSeek. Care a surclasat ChatGPT al companiei OpenAI în topul descărcărilor din magazinele de aplicații.
Startup-ul DeepSeek nu a comentat încă această lansare a rivalilor de la Tencent. DeepSeek deja a fost interzis în mai multe țări, precum Coreea de Sud și Australia.
China devine un competitor serious în cursa AI
Succesul modelelor R1 și V3 ale DeepSeek reprezintă o premieră pentru un start-up chinez care a fost foarte lăudat. Aplicațiile sale au fost adoptate chiar și în Silicon Valley. Lansarea DeepSeek determinat giganți tehnologici din China, precum Tencent, să încerce să grăbească lansarea modelelor AI pe care au început să le dezvolte încă din 2022. După lansarea ChatGPT de către OpenAI, cursa a devenit acerbă în acest sector.
Luna trecută, la doar câteva zile după ce DeepSeek-R1 a cutremurat sfera tehnologică globală, compania gigant din domeniul comerțului electronic Alibaba a lansat modelul Qwen 2.5-Max. Compania susține că depășește la toate capitolele performanțele demonstrate de DeepSeek-V3.
Compania Tencent a mai anunțat și că Turbo S funcționează cu costuri mult mai reduse decât versiunile anterioare. Ceea ce demonstrează impactul pe care modelul open-source. Și strategia de costuri de utilizare reduse ale DeepSeek le-au avut asupra actorilor din domeniu.
La doar câteva zile de când modelul DeepSeek a fost anunțat, companiile AI din SUA au suferit pe bursă. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Nvidia. Compania creează hardware-ul necesar pentru consumul energetic semnificativ de care are nevoie această tehnologie.
Dar, în ciuda acestui impact pe bursa de valori, se pare că modelul DeepSeek nu e ceea ce pare. Unii experți susțin că un astfel de sistem ar fi fost imposibil la costurile raportate de companie. Acum s-ar putea să avem și un răspuns pentru această anomalie. OpenAI susține că DeepSeek i-a folosit ilegal modelul pentru a-l crea pe al său.



























