Statele Unite ale Americii au intentat un proces împotriva Apple, prin care compania e acuzată de monopolizarea pieței și introducerea unor tactici pentru a afecta negativ competiția. Departamentul de Justiție din SUA susține că firma e vinovată de abuz atunci când vine vorba de App Store.
SUA dau în judecată Apple. Gigantul tech e acuzat de monopolizarea pieței de smartphone-uri
SUA dau în judecată Apple pentru că gigantul tech ar fi monopolizat piața de smartphone-uri, cu repercusiuni semnificative asupra consumatorilor.
Regulile din App Store afectează consumatorii și dezvoltatorii, ce sunt „blocați” pe acea platformă, scrie BBC News.
SUA acuză Apple și că a folosit tactici ilegale pentru a afecta aplicațiile pe care le vedea drept competiție. Și pentru ca produsele competitorilor să nu pară la fel de atrăgătoare.
SUA dau în judecată Apple
Ca răspuns, Apple susține că va lupta „viguros” împotriva procesului și a negat acuzațiile. Procesul a fost intentat în New Jersey și plângerea a fost depusă de procurorii generali din 16 state. E unul dintre cele mai mari obstacole întâmpinate până acum de Apple, care a reușit să evite mai multe plângeri împotriva practicilor sale în ultimii ani.
SUA dau în judecată Apple din cauză că gigantul tech ar fi folosit „o serie de reguli care se tot schimbă” și a restricționat accesul la hardware și software. Aceste tactici ar fi fost folosite pentru a-și mări propriul profit, în timp ce a crescut costurile pentru consumatori și ar fi sufocat mai multe inițiative de inovație.
„Apple a menținut monopolul pe piața smartphone-urilor. Nu doar prin faptul că a avansat mai mai mult față de competitori prin propriile merite. Ci prin încălcarea legilor federale anti-trust,” a declarat procurorul general Merrick Garland.
„Consumatorii nu trebuie să plătească prețuri mai mari doar pentru că firmele încalcă legea,” a continuat Garland.
Plângerea de 88 de pagini se axează pe 5 arii în care Apple ar fi făcut abuz de putere. De exemplu, SUA susține că Apple a folosit procesul de recenzii pentru aplicații în scopul de a contracara dezvoltarea aplicațiilor competitorilor și aplicațiilor de streaming. Pentru că gigantul tech ar fi fost îngrijorat că astfel de aplicații ar fi oferit consumatorilor motive să renunțe la iPhone-uri.
În plus, SUA dau în judecată Apple și pentru că e dificilă conectarea iPhone-urilor la ceasuri smart create de alte companii. Compania ar fi blocat și bănci și alte firme financiare de la accesarea tehnologiei tap-to-pay. Ceea ce ar fi permis Apple să câștige miliarde de dolari din taxe rezultate din procesarea tranzacțiilor Apple Pay.
Apple neagă acuzațiile
Plângerea a inclus și modul în care Apple arată mesajele competitorilor în altă culoare. Ceea ce a dus la tensiuni în rândul consumatorilor, mai ales cei mai tineri. Plângerea susține că Apple a creat o „stigmă socială” ce a ajutat gigantul tech să monopolizeze piața smartphone-urilor.
Apple susține că utilizatorii au rămas loiali brandului pentru că erau mulțumiți de produse. Și că, potrivit legii SUA, își putea alege partenerii de afaceri. În plus, și-a justificat regulile cu protejarea informațiilor consumatorilor.
Recent, și Uniunea Europeană a amendat Apple cu 1.8 miliarde de euro.
„Credem că acest proces e greșit atunci când vine vorba de fapte și de legi,” au declarat reprezentanții Apple. „Și ne vom apăra viguros împotriva acestui proces.”
Potrivit lui Bill Baer, fost oficial anti-trust, acum că SUA dau în judecată Apple, decizia finală va depinde de motivație.
„Legile anti-trust și interpretarea curții de justiție a lor sugerează că atunci când ai monopolul, dacă ai anumite comportamente ce nu au nicio justificare din punct de vedere al afacerilor dincolo de limitarea competiției și cimentarea monopolului, atunci e ceva problematic.”