În total, rețeaua a produs 4.000 de anunțuri, ce vizau alegătorii din România. Acestea au fost vizualizate de 199 de milioane de ori, înainte de alegerile prezidențiale. Întreaga campanie secretă a fost organizată cu 25 de pagini de pe Facebook.
Rețeaua secretă Facebook care avea scopul de a influența alegătorii din România. Anunțurile au fost vizualizate de 200 de milioane de ori
Un raport Bloomberg a scos la iveală rețeaua secretă Facebook care a creat mii de anunțuri politice în favoarea lui Călin Georgescu.
Aceste pagini păreau să fie separate, deși promovau aceleași anunțuri politice, potrivit Bloomberg.
De la primul tur al alegerilor prezidențiale în România, autoritățile și experții și-au îndreptat atenția pe mesajele politice de pe rețelele de socializare. Deși TikTok a jucat un rol important în campania lui Georgescu, nu a fost singura platformă folosită.
Rețeaua secretă Facebook care avea scopul de a influența alegătorii din România
Campania a fost desfășurată prin intermediul a 25 de pagini aparent separate de Facebook. Acestea aparţineau unor entități ale căror site-uri împărtășeau o infrastructură comună de găzduire, publicitate și email. Ceea ce sugerează o încercare organizată de influențare a alegerilor, conform raportului realizat de grupurile Reset Tech și Check First.
Nu este clar cine se află în spatele acestui sistem, cu rețeaua secretă, care a promovat postări politice pe Facebook și Instagram cu cheltuieli de publicitate de până la 264.909 euro, potrivit sursei citate.
Victoria şocantă a lui Călin Georgescu din primul tur al alegerilor, ulterior anulat, a adus companiile de social media în atenţia autorităţilor. Acestea s-au concentrat pe TikTok, platforma deținută de ByteDance Ltd.. Platforma a fost acuzată că a oferit „expunere masivă și tratament preferențial” candidatului Călin Georgescu. Totuși, raportul Reset Tech și Check First indică un efort mai amplu de influențare a rezultatului alegerilor.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidenţiale din cauza acuzațiilor de interferență rusă. Aceasta e o premieră în istoria ţării. Decizia a venit după declasificarea unor documente care sugerează că Georgescu a avut o campanie, mai ales pe TikTok, care ar fi putut fi coordonată de „actori statali” străini. Un document afirmă că România a fost ținta unor „atacuri hibride agresive rusești”. Pe de altă parte, Moscova a negat orice implicare.
Citește continuarea pe observatornews.ro