Potrivit experților, aceste aplicații se prefac că sunt destinate tranzacțiilor financiare și bursiere. Platformele sunt folosite pentru o escrocherie numită „pig butchering” (tăierea porcului). Au fost deja înlăturate din App Store, pentru utilizatorii iOS, și Google Play Store, pentru utilizatorii Android.
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Experții au atras atenția despre unele aplicații pe telefon care pot fi extrem de periculoase și care se găsesc și în App Store și în Google Play Store.
Dar înainte să fie înlăturate, aceste aplicații deja fuseseră instalate de mii de ori, scrie Phone Arena.
Cea mai nouă înșelătorie a fost descoperită de firma de securitate cibernetică Group-IB.
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții
Înșelătoria „tăierea porcului” convinge utilizatorii că pot genera un profit uriaș pe investițiile lor. Dar, de fapt, folosesc o platformă falsă de investiții și tranzacții bursiere care arată informații care nu au legătură cu realitatea.
Aceste aplicații de pe telefon susțin că „investițiile” făcute generează un profit fantastic pentru fiecare utilizator. La baza lor stă ingineria socială, care păcălește victimele să trimită din ce în ce mai mulți bani.
Hackerii îi manipulează în așa fel încât nu își cer înapoi profitul fals de pe aplicații.
Victimele află în sfârșit că au de-a face cu o înșelătorie atunci când încearcă să își recupereze banii „investiți”. Dar banii lor deja au ajuns în conturile bancare ale hackerilor. Potrivit Group-IB, aceste aplicații false intră în categoria de malware UniShadowTrade.
Inițial, au fost identificate în luna mari. Printre aplicațiile periculoase pe care experții recomandă să le ștergi de urgență se numără:
- SBI-INT (iOS)
- Finans Insights (Android)
- Finans Trader6 (Android)
Cele 2 aplicații pentru Android deja au fost descărcate de peste 5.000 de ori. Dar și mai îngrijorător e faptul că Group-IB susține că aplicațiile UniShadow Trade se pot preface că sunt platforme de criptomonede legitime.
Ca urmare, prin aceste aplicații de pe telefoane, victimele trimit bani pe ceea ce cred că e o platformă legitimă de investiții. Ulterior, își dau seama că banii pe care i-au dat pentru deschiderea unui cont deja au fost furați de hackeri.
Aplicațiile trebuie să fie șterse de urgență
Deși aplicațiile au fost șterse din magazinele de aplicații, experții le recomandă utilizatorilor să le îndepărteze imediat de pe telefoanele lor.
Aceste aplicații de pe telefoane trebuie să fie dezinstalate complet, nu doar șterse. Cum înșelătoria se bazează pe ingineria socială pentru a păcăli victimele să trimită investiția inițială, profitul fals e folosit alături de alte manipulări pentru a convinge victimele să trimită și mai mulți bani pe platforma falsă.
Acest lucru e realizat rapid, înainte ca victimele să descopere că și-au pierdut banii. Ca urmare, suma de bani care e furată de la fiecare victimă e, de obicei, mai mare decât cea necesară deschiderii unui cont.
Astfel de înșelătorii au fost detectate acum în Asia, Europa, Orientul Mijlociu și regiuni din Africa.
Cei care vor să facă astfel de investiții online trebuie să se asigure că o fac pe o platformă legitimă. Recent, și Binance a atras atenția asupra unei înșelătorii care are loc pe WhatsApp. Așa că utilizatorii trebuie să fie foarte atenți ce fel de platforme financiare folosesc.