Cei mai mulți oameni presupun că Wi-Fi e o prescurtare de la o descriere tehnică a tehnologiei care a permis computerelor din întreaga lume să acceseze Internetul. Dar adevărul e altul și unul la care puțini utilizatori se gândesc.
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Puțini știu ce înseamnă Wi-Fi, de fapt, deși miliarde de oameni folosesc sistemul în fiecare zi. Mulți cred că e o prescurtare pentru denumirea unei tehnologii, dar adevărul e altul.
Denumirea Wi-Fi nu e o abreviere de la fidelitate wireless, așa cum s-a mai scrie pe Internet, scrie Gizmodo.
Numele Wi-Fi ar fi fost inspirat de la Hi-Fi, denumire care a fost creată în anii 1950 de producătorii de echipament audio, drept o prescurtare pentru înaltă fidelitate. Dar nu există un echivalent tehnologic în cazul Wi-Fi.
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt
În schimb, Wi-Fi e un nume inventat de experții în marketing, potrivit contului TikTok That’s Pretty Cool, ce creează video-uri cu diferite curiozități. În comentariile la video mulți utilizatori s-au arătat surprinși de unde vine denumirea.
Unii dintre ei au scris că, inițial, nu le-a plăcut denumirea Wi-Fi atunci când a apărut, deși nu știau ce înseamnă. Nu e prima denumire din sectorul tech care a fost criticată. Același lucru s-a întâmplat și cu termenii podcast și iPad atunci când au apărut.
Teoria potrivit căreia Wi-Fi vine de la „fidelitate wireless” circulă pe Internet încă din 2005, an în care Cory Doctorow of Boing Boing a dezvăluit adevărul despre acest mit.
Află și care e sistemul de 100 de ori mai rapid decât WiFi.
În realitate, termenul a fost creat de firma de marketing Interbrand, care a creat denumiri și pentru medicamentul Prozac și compania Compaq.
„Termenul tehnic era IEEE 802.11, dar pur și simplu nu ar fi mers,” scrie pe site-ul oficial Interbrand. „Numele trebuia să fie memorabil. Ceva universal, pe care îl puteai găsi acasă, la birou, într-o cafenea sau în mijloacele de transport în comun, care putea ajuta consumatorii să înțeleagă intuitiv conceptul.”
Experții în marketing au decis să aleagă Wi-Fi, ce nu înseamnă ceva specific. Pur și simplu e o denumire inspirată de termenul Hi-Fi, pe care îl cunoaștea deja publicul până la finalul anilor 1990, atunci când Wi-Fi a devenit din ce în ce mai folosit.
Denumirea Wi-Fi a avut succes
Deși nu înseamnă ceva specific, denumirea a avut succes internațional. Cu doar 4 litere, putea transmite ideea că poți accesa Internet wireless fără cablu. Aceasta era o idee radicală pentru consumatorii de la finalul anilor 1990.
„Numele semnifică faptul că, chiar și fără cabluri, Wi-Fi oferă o conexiune de calitate înaltă. Care nu se pierde, oriunde ai merge,” scrie pe site-ul Interbrand, ce a explicat ce înseamnă Wi-Fi.
„De la lansare, Wi-Fi a devenit sinonim la nivel global cu accesibilitate wireless oriunde ai merge. A intrat fără probleme în limbaje din întreaga lume. Oricând ai nevoie de Internet wireless, ceri Wi-Fi,” scrie pe site.
Există, însă, locuri în care nu e indicat să folosești Wi-Fi-ul oferit. Unul dintre acestea e hotelul la care stai în vacanță.
Hackerii găsesc numeroase metode să îți acceseze telefonul și dispozitivele. Printre acestea se numără și atacurile asupra turiștilor prin intermediul rețelei WiFi a hotelului la care sunt cazați aceștia.