De la lansarea sa în noiembrie 2022, ChatGPT deja a produs o schimbare în numeroase industrii. După succesul modelului, ce e folosit e milioane de utilizatori în fiecare zi, mai mulți giganți tech au dezvoltat propriile lor platforme.
Angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale. Ce industrii au fost afectate deja
Angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale au vorbit despre experiența lor și cum companiile au preferat să folosească tehnologia mai rapidă și mai ieftină.
Mulți experți se tem de impactul pe care îl poate avea inteligența artificială nu doar asupra industriilor, ci și asupra societății.
La mai puțin de 1 an de când inteligența artificială a devenit cea mai recentă tendință în industria tech, oamenii au început deja să își piardă joburile din cauza ei, scrie BBC News.
Angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale
Printre persoanele care și-au pierdut deja joburile se numără și Dean Meadowcroft. El lucra drept copywriter într-un departament de marketing. Printre sarcinile sale se numărau redactarea comunicatelor de presă, mesajele publicate pe rețelele de socializare și alt conținut pentru compania sa. La finalul anului trecut, compania sa a introdus un sistem de inteligență artificială (IA).
Acum, Dean se numără printre angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale.
„În acel moment, ideea era că sistemul ca lucra alături de oameni, pentru a grăbi procesul. Să eficientizeze totul, de fapt,” a declarat Dean.
El nu a fost impresionat de rezultatele sistemului, care crea conținut ce trebuia verificat de oameni. Dar sistemul era mult mai rapid – scria în 10 minute ce ar fi fost creat în 60-90 de minute de 1 singur om. În doar câteva luni, echipa lui Dean, de 4 persoane, a fost concediată.
Acesta nu e singurul exemplu de un angajat înlocuit de inteligența artificială care nu a fost încântat de rezultatele tehnologiei. Alejandro Graue, ce nara video-urile unui canal de YouTube cunoscut, s-a aflat într-o situație similară. După ce a revenit din vacanță anul trecut, a aflat că acel canal deja încărcare alte video-uri, care nu fuseseră narate de Graue, ci de un program IA.
Studioul a decis să folosească tehnologia pentru că e mai simplu de folosit și mai ieftină. În acest caz, decizia nu a avut succes. Fanii canalului s-au plâns de calitatea slabă a video-urilor și acestea au fost scoase de pe Internet.
Unele industrii sunt mai afectate de IA decât altele
Graue se numără printre angajații care și-au pierdut joburile din cauza inteligenței artificiale, dar e îngrijorat de ce se va întâmpla pe viitor. Tehnologia e în continuă dezvoltare.
„Dacă acest lucru se întâmplă cu fiecare job pe care îl am, ce să fac? Să cumpăr o fermă? Nu știu,” a declarat Graue. „Ce alt job să caut, unde nu voi fi înlocuit pe viitor? E foarte complicat.”
Potrivit unui raport Goldman Sachs, IA poate înlocui echivalentul a 300 de milioane de joburi. Acestea nu vor fi împărțite egal, însă. Potrivit raportului, 46% dintre sarcinile din industriile administrative și 44% din cele legate de profesiile legale pot fi automatizate. Angajații care și-au pierdut joburile pot deveni mult mai numeroși pe viitor.
ChatGPT, susținut de Microsoft, poate oferi răspunsuri la întrebări, genera eseuri, rețete și discursuri în doar câteva minute. Chiar și secunde. După succesul pe care l-a avut modelul, mai multe companii și-au lansat propriile variante. Google a lansat Bard în luna martie. Și Meta lansează un model de inteligență artificială „uman”.
În același timp, doar 6% din sarcinile din industria construcțiilor pot fi realizate cu ajutorul IA. Potrivit raportului, IA poate crește productivitatea și creșterea necesare pentru alte joburi. Oameni din întreaga lume sunt îngrijorați de viitorul pieței de muncă.
Cei care nu riscă să își piardă jobul din cauza acestei tehnologii probabil vor fi nevoiți să înceapă să lucreze cu ea într-o anumită măsură.