În cadrul unui nou interviu, Leopold Aschenbrenner, un cercetător de siguranță AI concediat de OpenAI, a vorbit despre planurile companiei de a organiza o licitație la care ar fi invitat superputerile China și Rusia. Ambele state au fost criticate pentru sistemele de conducere autoritare pe care le au.
OpenAI ar fi vrut să organizeze o licitație între Rusia și China. Ce tehnologie periculoasă ar fi scos la vânzare, potrivit unui fost angajat
Un fost angajat susține că OpenAI ar fi vrut să organizeze o licitație între Rusia și China pentru o tehnologie ce poate fi extrem de periculoasă.
Aschenbrenner publicat recent și un eseu despre viitorul AI. Acum, a dezvăluit ce era pregătită să facă firma OpenAI pentru profit, scrie Futurism.
Se pare că în OpenAI s-ar fi discutat la un moment dat posibilitatea vânzării tehnologiei către Rusia sau China.
OpenAI ar fi vrut să organizeze o licitație între Rusia și China
În cadrul interviului, Aschenbrenner a susținut că OpenAI avea planuri controversate cu inteligența artificială generală (AGI). Adică punctul în care abilitățile tehnologiei le vor întrece pe cele ale oamenilor.
Aschenbrenner a declarat că a auzit „de la mai mulți oameni” că OpenAI ar fi vrut să organizeze în trecut o licitație internațională.
„La un moment dat, în urmă cu mai mulți ani, directorii OpenAI au creat un plan de a finanța și vinde AGI,” a declarat Aschenbrenner. „Voiau să creeze o competiție de oferte cu o licitație cu guvernele din SUA, China și Rusia.”
Aschenbrenner a declarat că a fost surprins să afle că fostul său angajator ar fi fost „capabil să vândă AGI către guvernele din Rusia și China”.
„E ceva care se simte înfricoșător de familiar la o licitație în care începi o licitație. Îi asmuți pe unul împotriva celuilalt. Și după spui „dacă tu nu faci asta, China o va face”,” a continuat Aschenbrenner.
Dincolo de faptul că OpenAi ar fi vrut să organizeze o astfel de licitație controversată cu cele mai mari puteri din lume, Aschenbrenner a dezvăluit mai multe detalii despre companie. Inclusiv și de ce a fost concediat de companie.
Un fost angajat OpenAI era îngrijorat că partidul comunist din China fură secrete AI
În cadrul aceluiași interviu, Aschenbrenner a susținut că a fost concediat la începutul acestui an. Se pare că departamentul HR din cadrul OpenAI a fost supărat pentru că Aschenbrenner a trimis un mesaj directorilor. Prin mesaj, îi avertiza că partidul comunist din China ar fi furat „secrete cheie din algoritmul” AI.
Departamentul HR a susținut că mesajul era rasist. La scurt timp după, Aschenbrenner a fot concediat pentru că ar fi făcut publice informații din interiorul companiei. OpenAI, ce ar fi vrut să organizeze o licitație cu Rusia și China, a găsit pe calculatorul cercetătorului un document de la o ședință de brainstorming. Aschenbrenner a avut această sesiune cu cercetători din afara companiei.
Departamentul HR a fost nemulțumit de faptul că în document apărea fraza „planuri pentru AGI până în 2027-2028. Și fără dată limită pentru pregătire”. Compania a susținut că această estimare este confidențială. Deși numeroși alți experți AI au estimat cam aceeași perioadă pentru atingerea AGI.
„Nu credeam că acel punct e ceva confidențial,” a declarat expertul. „E genul de lucru pe care Sam Altman, CEO-ul companiei, îl spune public constant.”