După ce a fost implicat în revoluția mașinilor electrice și în transportul spațial, acum Elon Musk vrea să își lase amprenta asupra oamenilor. Ideea de a controla un calculator cu ajutorul minții pare SF, dar e o tehnologie care există de câțiva ani și e testată în continuare.
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum. Ce vrea să facă miliardarul
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum a avut o reușită notabilă recentă, potrivit miliardarului.
Neuralink, compania lui Musk, și-a propus să creeze un cip cerebral care poate ajuta pacienții să controleze un calculator doar cu gândurile, scrie The Street.
Recent, compania a implantat primul astfel de cip în creierul unui pacient uman. Musk a declarat acum că acel pacient deja poate să folosească un mouse, doar cu creierul.
Cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum
Musk vrea să creeze o interfață umană capabilă să „redea autonomia celor care au nevoi medicale care nu sunt satisfăcute”, cu ajutorul Neuralink. De la 5 luni după ce a fost anunțată începerea primului studiu clinic pe subiecți umani, Musk a dezvăluit că firma a făcut un progres semnificativ.
Acesta e considerat cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk de până acum.
„Progresul e bun și pacientul pare să își fi reveni complet după operație,” a scris Musk pe Twitter. „Fără efecte secundare descoperite până acum.”
Pacientul este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat luni seară fondatorul acestui start-up american, Elon Musk, informează Reuters, scrie AGERPRES.
Potrivit lui Elon Musk, compania Neuralink încearcă acum să obţină cât mai multe clickuri din partea pacientului. Primul pacient uman Neuralink va trece prin mai multe teste pe viitor.
Reprezentanţii Neuralink nu au dat curs deocamdată invitaţiei transmise de Reuters pentru a face dezvăluiri suplimentare despre acest proiect, cel mai ambițios al lui Elon Musk de până acum.
Compania americană a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman luna trecută. După ce a primit aprobarea de recrutare pentru studii pe oameni în septembrie 2023.
Unii sunt sceptici despre succesul Neuralink
În testele trecute, Neuralink a fost acuzată că a dus la moartea unor maimuțe folosite pentru teste. Musk a declarat că „nicio maimuță nu a murit”. Dar The Physicians Committee for Responsible Medicine a negat această declarație, cu dovezi că minim 20 de maimuțe au fost eutanasiate.
Comitetul și-a arătat din nou specticismul legat de declarațiile lui Musk. Mai ales acum că miliardarul a declarat că pacientul uman, primul din aceste teste, deja controlează un mouse cu gândurile.
„E important să ne aducem aminte că Musk are o istorie lungă de derutarea publicului. Despre presupusele dezvoltări Neuralink,” susține Comisia despre cel mai ambițios proiect al lui Elon Musk.
„Experimentele trecute au scos la iveală îngrijorări serioase. Care pornesc de la faptul că dispozitivul e extrem de invaziv. Și că au fost unele acțiuni grăbite din partea angajaților companiei,” a continuat Comisia. „În plus, un număr semnificativ de dispozitive medicale aprobate pentru teste clinice for eșua înainte să ajungă pe piață. Ca urmare, publicul trebuie să continue să fie sceptic. Atunci când vine vorba de siguranța și funcționalitatea oricărui dispozitiv produs de Neuralink.”