Un nou proces vizează Apple și acuză gigantul tech că a folosit „chimicale eterne” în benzile pentru ceasurile smart. Substanțele PFA sunt, însă, chimicale care sunt folosite în diferite domenii de manufactură, de la materiale textile, la tigăi și produse cosmetice.
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Ce „chimicale eterne” ar conține
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer, în cadrul unui proces recent care are la bază „chimicale eterne” și efectul lor asupra oamenilor.
Substanțele PFA nu se descompun în corp sau mediu, de aici și denumirea de „chimicale eterne”, scrie Daily Mail.
Mai multe studii au găsit legături între aceste substanțe și defecte din naștere și un risc mai mare de cancer la prostată și rinichi, printre altele. În plus, PFA-urile ar cauza și probleme de fertilitate, potrivit mai multor studii.
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer
Procesul are la bază un studiu recent care a testat 22 de benzi pentru ceasuri smart. Acestea au fost cumpărate de la diferite branduri. Cercetarea a scos la iveală faptul că 15 dintre ele conțineau chimicale PFA. Unele dintre ele erau create de companii mari, precum Apple.
Procesul în care un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la substanțe periculoase susține că firma ascunde acest lucru.
Apple susține că 3 dintre benzile studiate sunt create din cauciuc sintetic care conține fluor. Dar procesul acuza Apple că a ascuns faptul că acest cauciuc sintetic ar include substanțe PFA.
Procesul a fost intentat în California și specifică 3 benzi Apple. Acestea sunt Sport Band, Ocean Band i Nike Sport Band, pe care Apple a creat-o în colaborare cu Nike. Plângerea susține că toate cele 3 includ un nivel ridicat de PFA.
Un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer și că firma ar fi ascuns voit faptul că benzile conțin aceste substanțe PFA. Apple Watch a fost promovat pentru un dispozitiv care poate monitoriza sănătatea utilizatorilor.
„În schimb, atunci când vine vorba de ceasuri, Apple continuă să ascundă prezența PFA-uri, atunci când sunt cumpărate și după,” scrie în plângere.
Așa cum au menționat și alte studii, astfel de substanțe pot avea un impact semnificativ asupra sănătății. În același timp, PFA-urile se regăsesc în numeroase produse din întreaga lume. Nu doar în cele Apple incluse în acest proces. Dar plângerea nu menționează acest lucru–sau faptul că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cu adevărat cum pot fi absorbite aceste substanțe prin piele. Un risc mult mai mare e prezența PFA-urilor în recipiente de gătit, ce se pot transfera în mâncarea consumată, de exemplu.
Experții trag un semnal de alarmă despre substanțele PFA
Studiul despre substanțele PFA în ceasurile smart a fost realizat de cercetători din cadrul Universității din Notre Dame. Potrivit cercetării, 21% dintre adulții din SUA ar folosi ceasuri smart. În medie, aceștia îl poartă 11 ore pe zi.
Rezultatele studiului au fost folosite în procesul în care un dispozitiv Apple e acuzat că a expus utilizatorii la cancer. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Environmental Science & Technology Letters.
Potrivit altor studii, cel mai comun mod prin care substanțele PFA ajung în corp e prin ingerare sau inhalare. Dar unele cercetări sugerează că un contact cu pielea îndelungat ar permite absorbția acestor substanțe în piele.
În acest moment, nu se știe cât de comun e acest proces sau ce efect are asupra corpului.
„Puține studii au fost publicate până acum despre absorbția prin piele a PFA-urilor,” a declarat Alyssa Wicks, conducătoarea studiului.
„Un articol publicat în acest an de un grup de cercetare din Europa a descoperit că unele tipuri de PFA au un transfer mai mare prin piele,” a continuat Wicks. „Studiul inițial a analizat doar 20 dintre cele 14.000 de tipuri cunoscute de PFA.”
„Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege cum pot trece PFA-urile prin piele,” a continuat experta.