Locuri în care nu trebuie să ții telefonul. La ce riscuri te expui

Sunt anumite locuri în care nu trebuie să ții telefonul. Nu le respectă foarte mulți, dar sfaturile specialiștilor sunt clare.

Publicat: 26 martie 2022, 10:23 / Actualizat: 27 martie 2022, 11:24
Reclamă

Desigur, chiar dacă ai dezvoltat un obicei de a ține smartphone-ul în anumite locuri (cum ar fi lângă tine, pe pat, recunoaște), asta nu înseamnă că vei avea de suferit. Ci doar că e preferabil să nu o faci.

Există unele locuri, însă, în care nu e indicat să îți lași telefonul, pentru că te expui la anumite riscuri, potrivit experților.

Astfel de greșeli pot afecta semnificativ durata de viață a dispozitivului tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Locuri în care nu trebuie să ții telefonul

Atunci când vine vorba de telefonul mobil, există anumite locuri în care experții recomandă să nu îl ții niciodată. O depozitare neadecvată a telefonului mobil îi poate afecta bateria, una dintre cele mai importante componente ale sale.

Iată câteva locuri în care nu trebuie să ții telefonul mobil, potrivit The Healthy:

Reclamă
Reclamă

Nu ține telefonul în buzunar

A ține telefonul în buzunar pare cel mai firesc lucru. Până la urmă, de asta sunt făcute buzunarele – însă specialiștii cred că este o opțiune rea. Când telefoanele sunt pornite, conectate la o rețea wireless și în buzunarul tău, radiația este de două până la șapte ori mai mare decât dacă l-ai ține în poșetă sau o husă specială”, susține medicul Lilly Friedman.

Există o corelație între radiația cauzată de smartphone și creșterea tumorilor, explică ea. În plus, radiația, chiar dacă nu e la niveluri mari, poate schimba structura ADN-ului uman. Și poate afecta fertilitatea bărbaților. De altfel, Organzația Internațională de Cercetare a Cancerului a descoperit că radiația emisă de telefoane poate fi carcinogenă pentru oameni, scrie thehealthy.com. Buzunarul e unul dintre acele locuri în care nu trebuie să ții telefonul.

Nu ține telefonul pe pat sau sub pernă

A dormi cu telefonul pe pat este o idee rea, din mai multe motive. În primul rând, dacă îl ții sub pernă riști pur si simplu o acumulare de căldură și un potențial incendiu. Mai ales dacă smartphone-ul este la încărcat sau are un defect. Este de asemenea cunoscut faptul că lumina emisă de display poate afecta producția de melatonină, care induce starea de somn și poate afecta ritmul circadian. De ce ai probleme cu bateria telefonului când e frig. Patul se numără printre acele locuri în care nu trebuie să ții telefonul mobil.

Toate acestea duc la tulburări de somn și la afectarea stării de sănătate, cred cei de la National Sleep Foundation. Nu este de neglijat nici radiația emisă de aceste device-uri. În special când sunt aproape de zone vitale ale organismului.

Nu lipi telefonul de ureche sau față

A ține telefonul lipit de față este o rețetă sigură pentru ca bacteriile să se transfere de pe o suprafață pe alta rapid și fără ca tu să sesizezi. Iar toți au de suferit. Te-ai putea trezi cu acnee, iritații pe piele sau chiar riduri, susțin cei de la Allure.

Încearcă să ții telefonul la distanță de pielea ta. Poți discuta cu difuzorul deschis sau cu căști cu microfon, soluții există. Potrivit experților, lângă față e unul dintre acele locuri în care nu trebuie să ții telefonul mobil.

Efectele negative nu se văd pe loc, dar există riscul să se adune în timp. La fel ca și cele pozitive. E mai bine să te ferești din timp. Cum scurtezi viața bateriei telefonului mobil fără să îți dai seama.

Nu ține telefonul în baie

S-ar putea să te simți vinovat, dar nu ești singurul. A merge cu telefonul la toaletă pare ceva firesc, dar experții în sănătate nu țin la firesc, ci la fapte. Orice device care este aproape de vasul de toaletă poate fi expus la virusuri și bacterii din aer, arată un studiu publicat în Applied and Environmental Microbiology. Baia se numără printre acele locuri în care nu trebuie să ții telefonul.

„Detecția bacteriilor și a virusurilor din baie după tragerea apei din WC indică faptul că microbii rămân în aer suficient de mult cât să se depună pe suprafețe, cred experții.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Telefon din seria Samsung Galaxy S25, 22 ianuarie 2025, prins de un suport de metal
Samsung lansează cel mai subțire smartphone. Ce dimensiune record are Galaxy S25 Edge
Samsung lansează cel mai subțire smartphone. Ce dimensiune record are Galaxy S25 Edge
Noi smartphone-uri Google în nuanțe de roz, după ce Google a lansat seria Pixel 9 pe 13 august 2024
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Smartphone pliabil albastru, pe fundal albastru, similar cu Pixel Fold, primul smartphone pliabil Google
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×