De ce îți merge mai greu telefonul după un an de utilizare. Experții au dezvăluit motivul real

Ai observat că, uneori, merge mai greu telefonul telefonul după 1 an sau câteva luni de când l-ai cumpărat? Experții au o explicație pentru acest fenomen.

Publicat: 8 noiembrie 2021, 12:40
Reclamă

În fiecare an, numeroase modele noi de telefoane mobile ajung pe piață. În timp ce unii utilizatori preferă să își schimbe dispozitivul la fiecare 2 ani sau chiar mai frecvent, alții ar prefera să folosească același smartphone un timp mai îndelungat. Uneori, însă, aceste dispozitive nu mai sunt la fel de rapide.

Fenomenul are o explicație simplă, potrivit experților. Pe măsură ce tehnologia avansează, unele opțiuni și specificații tehnice oferite de un model mai vechi ar putea să nu facă față noilor sisteme de operare și funcții introduse recent, potrivit The Verge.

Un alt factor important este și bateria. Multe modele lansate în ultimii ani nu permit schimbarea acesteia, ceea ce previne utilizatorii din a cumpăra baterii noi pentru dispozitivele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce merge mai greu telefonul după un an de utilizare

Dacă ai avut un dispozitiv un timp mai îndelungat, probabil ai observat că se mișcă mai greu. Unele meniuri se încarcă mai lent și aplicațiile nu mai pornesc la fel de repede. Potrivit experților, acest fenomen e normal, scrie How To Geek

Problema a fost observată atât la telefoanele Android, cât și la iPhone-uri, pe sistemul de operare iOS.

Reclamă
Reclamă

Iată câteva motive pentru care telefonul tău merge mai greu după ce l-ai folosit un timp mai îndelungat.

Actualizări ale sistemului de operare și aplicațiilor 

Telefonul tău nu are același software ca în urmă cu un an, dacă ai acceptat actualizările. Otrivit HowToGeek, noile actualizări ale sistemului de operare pot să nu fie optimizate pentru modelul tău de telefon, ci pentru cele mai recente. 

În plus, există posibilitatea să fi fost incluse anumite aplicații în actualizare, ce funcționează pe fundal și încetinesc modul în care funcționează telefonul tău. 

Chiar dacă nu ai acceptat o actualizare a sistemului de operare, aplicațiile pe care le ai pe dispozitiv sunt mai noi. Pe măsură ce dezvoltatorii au acces la hardware-ul noilor telefoane, ce funcționează mai eficient, e posibil ca acestea să nu fie optimizate pentru modelul tău. Ca urmare, telefonul tău merge mai greu. 

Această regulă nu se aplică doar sistemelor de operare. Site-urile includ mai multe opțiuni și imagini, aplicațiile de pe desktop și jocurile video necesită o capacitate mai mare de RAM. Și în cazul calculatoarelor și laptopurilor, sistemul de operare se actualizează periodic. 

Telefonul tău merge mai greu și din cauza aplicațiilor care funcționează pe fundal

Pe măsură ce folosești mai mult telefonul, sunt șanse mari că vei instala numeroase aplicații. Numărul lor va crește treptat din momentul în care ai achiziționat dispozitivul. Într-un singur an, unii utilizatori pot instala zeci de aplicații, care funcționează pe fundal. 

Dacă nu ești atent ce aplicații ai pe telefon și cum și când funcționează acestea, telefonul tău va merge mai greu după o perioadă, potrivit HowToGeek. 

În cazul în care ai numeroase aplicații care funcționează pe fundal, acestea consumă resursele telefonului tău. Astfel, acesta va funcționa mai lent după o perioadă. 

Acest lucru se întâmplă și dacă ai numeroase widget-uri pe ecranul telefonului. Dacă vrei ca telefonul tău să funcționeze mai repede după o anumită perioadă, poți încerca să ștergi aplicații pe care nu le mai folosești. Vei avea și mai multă memorie pe telefon.  

Unii producători limitează viteza telefoanelor

În anul 2017, a fost dezvăluit faptul că Apple încetinea modele vechi de iPhone, fără să informeze clar consumatorii. Ca urmare, în 2020, compania a primit o amendă de 25 de milioane de euro, potrivit BBC.

Se pare că producătorii apelează la acest proces pentru a gestiona probleme care apar din cauza duratei de viață reduse a bateriilor, scrie The Verge. Un factor important pentru care telefonul tău merge mai greu e capacitatea bateriei.

Bateriile litiu-ion se degradează de-a lungul timpului. Acest fenomen e accelerat dacă telefoanele mobile sunt folosite constant. Astel, unii producători încetinesc viteza unor modele mai vechi, pentru a nu suprasolicita bateria. 

Ca urmare, telefoanele pot fi folosite un timp mai îndelungat. Încetinirea proceselor telefoanelor împiedică oprirea lor bruscă, printre altele. O posibilă soluție, potrivit The Verge, e înlocuirea bateriei – în cazul modelelor ce permit acest lucru. Nu se știe exact cât de mult limitează producătorii capacitatea procesorului.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Telefon Samsung Galaxy S22, în magazin. Acum, Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit
Samsung a confirmat ce fel de telefon va fi Galaxy S24. Vestea care a încântat fanii
Samsung a confirmat ce fel de telefon va fi Galaxy S24. Vestea care a încântat fanii
WhatsApp pe ecranul telefonului, ținut ăăn mână de o femeie, sprijinită pe genunchi, pantaloni albaștri. Podea de lemn deschis la culoare. WhatsApp a dezvăluit cum te poți alătura unui apel de grup WhatsApp
WhatsApp vrea să introducă o nouă metodă de verificare. Ce vei fi nevoit să faci pe viitor dacă alegi această funcție
WhatsApp vrea să introducă o nouă metodă de verificare. Ce vei fi nevoit să faci pe viitor dacă alegi această funcție
Predecesorul Samsung Galaxy S22 Ultra, Galaxy S21 Ultra, în două culori, negru și albastru, pe un fundal alb
Primele imagini cu Samsung Galaxy S24 Ultra au ajuns pe Internet. Cum arată viitorul smartphone
Primele imagini cu Samsung Galaxy S24 Ultra au ajuns pe Internet. Cum arată viitorul smartphone
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Mână de femeie care ajustează un termostat alb, pe perete, cu temperatura optimă pentru termostat
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Experții au dezvăluit care e temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii, astfel încât să nu îți încarci factura la căldură.  Atunci când temperaturile de afară scad, mulți proprietari trebuie să decidă cum să...
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
2
Doi utilizatori care au fiecare în mână un dispozitiv, unul Android, unul iOS, pe fundal cu verdeață. Experții au dezvăluit cum poți transfera datele de pe un iPhone pe un telefon Android
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
Apple a anunțat schimbarea iPhone așteptată ani întregi de către utilizatori, funcționalitate ce a fost integrată deja pe mai multe dispozitive Android. Se pare că Apple vrea să includă standardul RCS în actualizarea iOS...
Schimbarea iPhone așteptată ani întregi. Ce a decis Apple să introducă în sfârșit
3
Samsung Galaxy S23 Ultra, cel mai rapid telefon Android, ținut în mână de un utilizator
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy te pot ajuta să realizezi anumite acțiuni mult mai ușor și eficient decât în mod obișnuit. Atunci când vine vorba de sisteme de operare pentru smartphone-uri, utilizatorii au acces la...
Funcțiile ascunse Samsung Galaxy pe care trebuie să le folosești. Mulți utilizatori nu au auzit de ele
4
Telefon care are WhatsApp pe ecran, cu logo-urile whatsapp langa, pe fundal de lemn deschis la culoare. Toți utilizatorii WhatsApp sunt avertizați să șteargă mesajele periculoase
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
Meta a pregătit o surpriză pentru utilizatorii WhatsApp, ce ar putea fi introdusă în curând pe toate platformele deținute de companie. Mark Zuckerberg vrea să introducă Meta AI pe WhatsApp, o veste care a...
Surpriză pentru utilizatorii WhatsApp. Unii dintre ei vor primi acces la una dintre cele mai puternice funcții Meta
5
telefon samsung Galaxy Note 7, cu stilou, pe fundal de lemn, unul dintre cele mai mari eșecuri tehnologice din ultimii ani
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
Pe Internet au apărut informații despre cele mai importante îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra, ce se pare că va fi lansat anul următor.  Samsung Galaxy S23 Ultra e unul dintre cele mai așteptate telefoane...
Cele mai mari îmbunătățiri Samsung Galaxy S24 Ultra. Informațiile care au ajuns deja pe Internet
PARTENERI
×