De ce îți merge mai greu telefonul după un an de utilizare. Experții au dezvăluit motivul real

Ai observat că, uneori, merge mai greu telefonul telefonul după 1 an sau câteva luni de când l-ai cumpărat? Experții au o explicație pentru acest fenomen.

Publicat: 8 noiembrie 2021, 12:40
Reclamă

În fiecare an, numeroase modele noi de telefoane mobile ajung pe piață. În timp ce unii utilizatori preferă să își schimbe dispozitivul la fiecare 2 ani sau chiar mai frecvent, alții ar prefera să folosească același smartphone un timp mai îndelungat. Uneori, însă, aceste dispozitive nu mai sunt la fel de rapide.

Reclamă

Fenomenul are o explicație simplă, potrivit experților. Pe măsură ce tehnologia avansează, unele opțiuni și specificații tehnice oferite de un model mai vechi ar putea să nu facă față noilor sisteme de operare și funcții introduse recent, potrivit The Verge.

Un alt factor important este și bateria. Multe modele lansate în ultimii ani nu permit schimbarea acesteia, ceea ce previne utilizatorii din a cumpăra baterii noi pentru dispozitivele lor.

De ce merge mai greu telefonul după un an de utilizare

Dacă ai avut un dispozitiv un timp mai îndelungat, probabil ai observat că se mișcă mai greu. Unele meniuri se încarcă mai lent și aplicațiile nu mai pornesc la fel de repede. Potrivit experților, acest fenomen e normal, scrie How To Geek

Problema a fost observată atât la telefoanele Android, cât și la iPhone-uri, pe sistemul de operare iOS.

Reclamă
Reclamă

Iată câteva motive pentru care telefonul tău merge mai greu după ce l-ai folosit un timp mai îndelungat.

Actualizări ale sistemului de operare și aplicațiilor 

Telefonul tău nu are același software ca în urmă cu un an, dacă ai acceptat actualizările. Otrivit HowToGeek, noile actualizări ale sistemului de operare pot să nu fie optimizate pentru modelul tău de telefon, ci pentru cele mai recente. 

În plus, există posibilitatea să fi fost incluse anumite aplicații în actualizare, ce funcționează pe fundal și încetinesc modul în care funcționează telefonul tău. 

Chiar dacă nu ai acceptat o actualizare a sistemului de operare, aplicațiile pe care le ai pe dispozitiv sunt mai noi. Pe măsură ce dezvoltatorii au acces la hardware-ul noilor telefoane, ce funcționează mai eficient, e posibil ca acestea să nu fie optimizate pentru modelul tău. Ca urmare, telefonul tău merge mai greu. 

Această regulă nu se aplică doar sistemelor de operare. Site-urile includ mai multe opțiuni și imagini, aplicațiile de pe desktop și jocurile video necesită o capacitate mai mare de RAM. Și în cazul calculatoarelor și laptopurilor, sistemul de operare se actualizează periodic. 

Telefonul tău merge mai greu și din cauza aplicațiilor care funcționează pe fundal

Pe măsură ce folosești mai mult telefonul, sunt șanse mari că vei instala numeroase aplicații. Numărul lor va crește treptat din momentul în care ai achiziționat dispozitivul. Într-un singur an, unii utilizatori pot instala zeci de aplicații, care funcționează pe fundal. 

Dacă nu ești atent ce aplicații ai pe telefon și cum și când funcționează acestea, telefonul tău va merge mai greu după o perioadă, potrivit HowToGeek. 

În cazul în care ai numeroase aplicații care funcționează pe fundal, acestea consumă resursele telefonului tău. Astfel, acesta va funcționa mai lent după o perioadă. 

Acest lucru se întâmplă și dacă ai numeroase widget-uri pe ecranul telefonului. Dacă vrei ca telefonul tău să funcționeze mai repede după o anumită perioadă, poți încerca să ștergi aplicații pe care nu le mai folosești. Vei avea și mai multă memorie pe telefon.  

Unii producători limitează viteza telefoanelor

În anul 2017, a fost dezvăluit faptul că Apple încetinea modele vechi de iPhone, fără să informeze clar consumatorii. Ca urmare, în 2020, compania a primit o amendă de 25 de milioane de euro, potrivit BBC.

Se pare că producătorii apelează la acest proces pentru a gestiona probleme care apar din cauza duratei de viață reduse a bateriilor, scrie The Verge. Un factor important pentru care telefonul tău merge mai greu e capacitatea bateriei.

Bateriile litiu-ion se degradează de-a lungul timpului. Acest fenomen e accelerat dacă telefoanele mobile sunt folosite constant. Astel, unii producători încetinesc viteza unor modele mai vechi, pentru a nu suprasolicita bateria. 

Ca urmare, telefoanele pot fi folosite un timp mai îndelungat. Încetinirea proceselor telefoanelor împiedică oprirea lor bruscă, printre altele. O posibilă soluție, potrivit The Verge, e înlocuirea bateriei – în cazul modelelor ce permit acest lucru. Nu se știe exact cât de mult limitează producătorii capacitatea procesorului.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Degetul unui utilizator care închide un laptop Windows, cu butonul de închidere. Mulți se întreabă cum trebuie să închizi computerul Windows
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Cum trebuie să închizi computerul Windows, de fapt. Cei mai mulți utilizatori o fac greșit
Telefon cu modul avion pe ecran și degetul unui utilizator. Mulți utilizatori s-au întrebat ce e modul avion
Ce e modul avion și ce se poate întâmpla dacă nu îl activezi în timpul zborului
Ce e modul avion și ce se poate întâmpla dacă nu îl activezi în timpul zborului
Ecran iPhone, cu meniul de alarme, pe o masă din lemn. Telefoanele iPhone au durata de snooze de 9 minute
De ce au telefoanele iPhone durata de snooze de 9 minute. Explicația la care puțin utilizatori s-ar fi gândit
De ce au telefoanele iPhone durata de snooze de 9 minute. Explicația la care puțin utilizatori s-ar fi gândit
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Eclipsă de Lună, de culoare sângerie, pe fundal negru, similară cu cea din mai 2022
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
Eclipsa de Lună din mai 2022, numită și Luna Sângerie, va putea fi vizibilă și în România pentru un timp redus.  Prima eclipsă lunară a anului 2022 va avea loc în noaptea 15-16 mai,...
Eclipsa de Lună din mai 2022. Când poate fi văzută Luna Sângerie
2
Un asteroid imens ce se va apropia de Pământ, pe fundal negru
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
Un asteroid imens se va apropia de Pământ joi, 28 aprilie, potrivit unui avertisment NASA, care a urmărit roca spațială „potențial periculoasă”. Un asteroid imens, „potențial periculos”, va intra în orbita Pământului joi, 28...
Un asteroid imens se va apropia de Pământ. Avertismentul NASA
3
Forme de relief Marte, în culori roșii și de portocaliu, similare cu acele urme de gheare descoperite pe Marte
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
„Urme de gheare” descoperite pe Marte au uimit experții, care au surprins fenomenul deosebit pe Planeta Roșie. Marte e una dintre planetele care sunt luate în considerare pentru colonizarea umană pe viitor. În ultimii...
„Urme de gheare” descoperite pe Marte. Ce sunt semnele de pe Planeta Roșie, de fapt
4
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îmbrăcat în hanoracul care a fost vândut la licitație
Fun
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație pentru o strângere de fonduri pentru Ucraina, ce a avut loc recent în Londra. Piesa vestimentară a fost vândută pentru o sumă fantastică, în cadrul...
Hanoracul lui Volodimir Zelenski a fost scos la licitație. Suma fantastică obținută la strângerea de fonduri
5
Utilizator care curăță un telefon mobil negru, cu o bucată albă. Puțini știu cât de murdar e telefonul tău
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
Te-ai întrebat cât de murdar e telefonul tău, de fapt? Experții trag un semnal de alarmă privind microorganismele care se pot găsi pe suprafața sa. Telefoanele mobile au devenit o parte importantă a activității...
Cât de murdar e telefonul tău, de fapt. Experții recomandă să îl cureți la fel de des pe cât te speli pe mâini
PARTENERI
×