Cât timp poți folosi un telefon Android. Factorii care influențează longevitatea

Te-ai întrebat cât timp poți folosi un telefon Android? Există mai mulți factori care influențează longevitatea unui smartphone. 

Publicat: 3 ianuarie 2023, 12:21
Reclamă

În ultimii ani, noile generații de smartphone nu au adus atât de multe elemente în plus față de predecesorii lor. Ca urmare, mulți utilizatori preferă să își păstreze telefonul o perioadă mai lungă de timp, 2-4 ani. 

Mulți se întreabă dacă un smartphone poate fi utilizat atât de mult timp fără să aibă probleme, însă, scrie How To Geek

Atunci când vine vorba de longevitatea unui dispozitiv, mai mulți factori sunt importanți.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp poți folosi un telefon Android

În primul rând, hardware-ul unui dispozitiv are un anumit ciclu de viață, dincolo de reparațiile care pot fi făcute. Un alt factor e partea de software, în care sunt incluse actualizări ale sistemului de operare. 

Mai multe companii produc telefoane Android – spre deosebire de cele iPhone – așa că răspunsul la întrebare variază. 

Reclamă
Reclamă

Iată factorii care pot determina cât timp poți folosi un telefon Android: 

Hardware

Cele mai multe telefoane moderne, cu prețuri mai ridicate, sunt create pentru a rezista și la căderi sau alte astfel de situații. În interior, însă, există mai multe componente care au un ciclu de viață precis, precum bateria. 

Android nu a schimbat cerințele minime pentru telefoane de mai mulți ani, din punct de vedere al hardware-ului. Telefoanele folosesc Android Go Edition, ce are cerințe minime de 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. 

Unele dispozitive pot să funcționează mai greu de-a lungul timpului, pe măsură ce instalezi mai multe aplicații și ocupi spațiul de stocare. Ștergerea aplicațiilor pe care nu le folosești poate ajuta în acest sens. 

Cea mai mare problemă atunci când vine vorba de hardware e bateria. Bateriile litiu-ion au un ciclu limitat de încărcări 100% (de obicei, 500) și pierd treptat din capacitate de-a lungul timpului. Dacă ai folosit un telefon timp de mai mult de 1 an, e posibil să fi observat deja această schimbare.

Cum bateria poate determina cât timp poți folosi un telefon Android, e unul dintre cele mai importante elemente. Numeroase smartphone-uri moderne nu permit înlocuirea ușoară a bateriei. 

Un alt factor e și ecranul cu touch. O soluție e folosirea unui strat protector pe ecran. 

Software 

Google nu e responsabil de actualizările pentru toate dispozitivele Android, ci doar pentru seria Pixel. Pentru alte telefoane, depinde de producător când sistemul va fi actualizat. Samsung e unul dintre producătorii care au fost lăudați în trecut pentru modul în care introduce actualizările sistemului de operare. 

Fiecare telefon Pixel a avut 3 ani de actualizări importante Android la nivelul sistemului de operare și actualizări de securitate lunare. De la Pixel 6 până acum, dispozitivele au garantat 5 ani de actualizări de securitate. 

Pentru smartphone-urile Samsung începând cu Galaxy S21, sunt garantate actualizări de sistem timp de 4 ani. Celelalte telefoane ale companiei sunt limitate la 2-3 ani. 

Pentru alți producători, aceste perioade sunt și mai mici. Atunci când vine vorba de cât timp poți folosi un telefon Android, partea de software e importantă. 

Cele mai multe telefoane Android nu mai primesc actualizări mari ale sistemului de operare înainte ca hardware-ul să aibă mari probleme, mai ales dacă bateria telefonului a fost înlocuită. Atunci când aceste actualizări se opresc, telefonul devine mai vulnerabil.

Chiar și după ce aceste actualizări s-au oprit, poți folosi în continuare telefonul. Google trimite actualizări pentru aplicațiile sale independent de cele pentru sistemul de operare, la fel ca multe alte aplicații. Astfel, în funcție de aplicațiile pe care le folosești, e posibil să poți utiliza telefonul până când acestea nu vor mai merge cu versiunea sistemului de operare pe care o ai. 

Astfel, poți folosi un telefon Android până când încă vei primi aceste actualizări de aplicații. În plus, dacă poți schimba bateria, telefonul tău va rezista mai mult timp, pentru că partea de hardware nu se degradează la fel de ușor.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Utilizator care ține în mână un telefon cu logo-ul Android pe ecran, cu semn malware pe fundal. Google avertizează acum milioane de utilizatori Android să șteargă aplicațiile periculoase
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Spyware găsit pe zeci de aplicații Android. Ce utilizatori au fost afectați, potrivit experților
Noi smartphone-uri Google în nuanțe de roz, după ce Google a lansat seria Pixel 9 pe 13 august 2024
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Pixel 9 vs Pixel 9a. Care sunt diferențele între cele 2 smartphone-uri
Smartphone pliabil albastru, pe fundal albastru, similar cu Pixel Fold, primul smartphone pliabil Google
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
Când ar ajunge pe piață primul telefon pliabil Apple. Lansarea ar avea loc mai devreme decât anticipau utilizatorii
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Doi astronauți, lângă Stația Spațială Internațională, în spațiu, cu Pământul pe fundal. Acolo vor ajunge și astronauții amatori care au plătit câte 55 de milioane de dolari pentru misiune
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Puțini știu riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte, un drum care are efecte semnificative asupra corpului lor. Călătoriile mai lungi în spațiu vor avea loc în următoarele decenii. Pentru a...
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
2
Utilizator care are un telefon cu WhatsApp pe ecran. Experții au dezvăluit cum poți verifica dacă ți-a fost citit mesajul pe Android
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Dacă îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp, s-ar putea să ai o trăsătură pe care psihologii au scos-o în evidență.  Mesajele vocale tind să dividă utilizatorii. Unii dintre ei adoră să le...
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
3
Femeie care a adus un laptop pe avion și îl folosește
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
Experții au dezvăluit ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion, o greșeală mult mai comună decât își dau seama cei mai mulți pasageri.  Pentru mulți pasageri, timpul petrecut în zbor reprezintă...
Ce nu trebuie să faci cu un laptop pe avion. Greșeala care îți poate strica dispozitivul
4
Planeta Pământ, împărțită în două. Într-o parte e verde și sănătoasă, în cealaltă e uscată, pe moarte. Planeta e ținută de o mână
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
Experții au estimat că încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală, o scădere care va avea loc în timpul vieții noastre. Distrugerea cauzată de schimbarea climei se va resimți și la nivelul...
Încălzirea globală ar putea distruge 40% din economia globală. Cum e posibil
5
Logoul Google Chrome, înainte să fie schimbat, pe ecranul unui telefon mobil, lângă o tastatură
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust împotriva Departamentului de Justiție din SUA, după ce gigantul tech a fost acuzat că are monopol în domeniul publicității în industria tech. O mare parte din profitul Google...
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
PARTENERI
×