Experții susțin că numărul rudelor pe care le are un singur individ va scădea cu peste 35% în viitorul apropiat. În plus, și structura familiei se va schimba. Numărul nepoților și verilor va scădea semnificativ, în timp ce numărul bunicilor și străbunicilor va crește.
Familiile nu vor mai fi la fel pe viitor. Cât de mult se vor schimba în câteva zeci de ani
Potrivit experților, familiile nu vor mai fi la fel pe viitor, cu schimbări semnificative care vor fi înregistrate la nivel mondial.
În 1950, o femeie de 65 de ani avea, în medie, 41 de rude în viață. Până în 2095, o femeie de aceeași vârstă va avea în jur de 25 de rude în viață, potrivit Phys.org.
Diego Alburez-Gutierrez e directorul Research Group Kinship Inequalities, din cadrul Institutului Max Planck. Gutierrez a lucra cu Ivan Williams, din cadrul Universității din Buenos Aires, și Hal Caswell, din cadrul Universității din Amsteram, pentru a estima ce se va întâmpla cu familiile pe viitor.
Familiile nu vor mai fi la fel pe viitor
Gutierrez și colegii săi au publicat recent un studiu despre evoluția familiilor la nivel mondial. Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Potrivit studiului, familiile nu vor mai fi la fel pe viitor. Numărul rudelor va scădea, ce va duce la schimbarea structurii.
„Ne-am întrebat cum aceste schimbări demografice vor afecta „înzestrarea” cu rude pe viitor,” a declarat Alburez-Gutierrez. „Care a fost mărimea, structura și distribuția de vârsta a familiilor în trecut și cum vor evolua pe viitor?”
Pentru studiu, experții au analizat datele istorice și estimările despre următoarele decenii. Au luat în considerare și datele World Population Prospects ale ONU.
„Am folosit modele matematică pentru a reprezenta relația dintre o persoană, strămoșii săi și descendenții lor, într-o anumită perioadă,” a declarat Alburez-Gutierrez. „Modelul ofertă distribuția de vârstă și sex medie pentru diferite tipuri de rude, pentru fiecare an.”
Pentru fiecare țară, a fost calculată istoria pentru 1.000 de rude. Datele au scos la iveală faptul că mărimea familiei e în scădere, la nivel mondial. Prin familie, experții înțeleg numărul de străbunici, bunici, părinți, copii, nepoți, strănepoți, unchi, mătuși, frați și veri în viață.
Află și care e cel mai mare arbore genealogic din lume.
„Ne așteptăm ca mărimea familiilor să ajungă într-un declin permanent, în toate regiunile din lume. Anticipăm cele mai mari scăderi în America Latină și în teritoriile din Caraibe,” a declarat Alburez-Gutierrez, ce a vorbit despre cum familiile nu vor mai fi la fel pe viitor.
Structura familiilor se va schimba semnificativ
În America Latină, în anii 1950, o femeie de 65 de ani avea, în medie, 56 de rude în viață. Până în 2095 va avea 18.3 rude, o scădere de 67%. În America de Nord și Europa, unde familiile sunt, comparativ, mai mici, schimbările nu vor fi la fel de pronunțate.
În aceste zone, o femeie de 65 de ani în 1950 avea 25 de rude în viață. Până în 2095, va avea 15.9 rude în viață.
Estimările despre cum familiile nu vor mai fi la fel pe viitor ajută la dezvoltarea unor sisteme necesare pentru gestionarea populației. Un viitor în care există mai mulți bunici decât nepoți presupune tensiuni sociale și economice semnificative.
„Studiul nostru confirmă că disponibilitatea resurselor familiale e în declin la nivel mondial. Pe măsură ce diferența de vârstă între indivizi și rudele apropiate crește, oamenii vor avea nu doar familii mai mici, dar și mai bătrâne. Luați în considerare cazul bunicilor și străbunicilor, care vor fi mai mulți pe viitor. Deși, teoretic, acest lucru poate ușura povara creșterii copiilor pentru părinți, acești bunici au nevoie și ei să fie îngrijiți.”