(P) Cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani

În zilele noastre cu greu ne-am mai descurca fără un telefon mobil, mai ales că acum acest device înseamnă mult mai mult decât comunicarea la distanță. Hai să vedem cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani.

Publicat: 30 august 2022, 17:54 / Actualizat: 31 august 2022, 12:15
Reclamă

Cei mai tineri s-au născut în era telefoanelor mobile. Totuși și ei au observat cam cât de mult a evoluat tehnologia în acest domeniu.

Reclamă

Cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani

Acum avem device-uri extrem de ușor de folosit, cu funcții complexe, însă începuturile telefoniei mobile au arătat complet diferit. Primul apel de la un telefon mobil a fost făcut pe data de 3 aprilie 1973. Apelul a fost făcut de pe un aparat Motorola DynaTAC 8000X, care cântărea mai mult de 1 kilogram. Abia la sfârșitul anilor ‘80, telefoanele mobile au început să fie utilizate peste ocean, iar câțiva ani mai târziu, în Europa.

În România, primul furnizor de telefonie mobilă a apărut în 1992. Se folosea însă tehnologia 1G, iar serviciul era disponibil doar în București și în jurul lui.

Cu alte cuvinte, în România, telefonia mobilă are o istorie de numai 30 de ani. Totuși în toată această perioadă, dispozitivele folosite s-au schimbat extrem de mult.

În anul 1997, pe 15 aprilie, a avut loc lansarea rețelei mobile Connex (actualul Vodafone). Acesta era primul serviciu disponibil la nivel național. De-a lungul anilor, operatorul a investit în inovație și este primul care a furnizat serviciile de GPRS (2001), 3G (2005), 4G (2012) si 5G (2019).

Reclamă
Reclamă

Primele aparate erau destul de inestetice: mari, negre, cu antene lungi, cu ecrane mici, care permiteau afișarea limitată de cifre și litere, și taste.

De asemenea, producătorii au fost tot mai mult preocupați și de partea estetică. Telefoanele s-au micșorat semnificativ. Ele au avut forme ergonomice și au apărut primele aparate gri, roșii, albastre, galbene, adică pentru toate gusturile:)

Primul model cu ecran cu touchscreen a fost disponibil în anul 2000. Cu toate că funcția era extrem de limitată, a fost totuși un pas uriaș înainte făcut de această industrie. Treptat, și display-ul a început să se coloreze, iar în 2002 a fost lansat primul mobil cu ecran full color. În același timp, designul a început să se îmbunătățească. Producătorii cei mai mari au început să lucreze la modele mai „sofisticate” . Ușor-ușor în magazine au fost disponibile telefoane cu clapetă sau cele glisante.

Cum a apărut primul smartphone pe piață

Evident, și tehnologia a avansat. Modelele noi aveau un design îmbunătățit, dar și funcții în plus. Oamenii au putut să facă pentru prima dată fotografii cu mobilul tot în jurul anului 2002.

Dar, totuși, când a apărut primul smartphone? Este o întrebare cu un răspuns mai complex. Termenul „smartphone” a început să fie folosit în 1995. Primul smartphone a apărut în 1992, fiind creat de IBM, potrivit Business Insider. Era un model care îmbina funcțiile unui telefon mobil cu cele ale unui computer. Acesta fiind capabil să trimită și să primească e-mailuri, pe lângă alte câteva funcții mai puțin „revoluționare”. Aceste aparate erau rare și scumpe și la ele a avut acces un număr destul de limitat de persoane.

Primul smartphone cu touchscreen avansat a fost lansat de Apple în 2007. Aparatele permiteau rularea aplicațiilor și experiența utilizării a fost mult superioară față de ceea ce exista la acea dată. Bineînțeles, imediat după Apple, ceilalți mari producători au ieșit pe piață cu modelele lor, care utilizau sistemul de operare Android.

Din acest moment, lucrurile au evoluat extrem de rapid. Au apărut modele cu tot mai multe funcții, cu caracteristici superioare, telefoane care puteau fi folosite pe post de computer sau care au luat locul aparatelor foto performante – telefoanele de azi.

Dar lucrurile vor evolua în continuare și suntem și noi curioși să vedem cu ce noutăți vor veni marile companii anul viitor.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Un avion care încă nu a decolat, pe pământ, cu apusul pe fundal, similar cu „avionul viitorului”
Cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi. De ce ar fi mai bun decât avioanele actuale
Experții au dezvăluit cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi, promite să ofere un vehicul aerian mai eficient, ce ar putea revoluționa industria, potrivit CEO-ului companiei producătoare.  SE Aeronautics, o companie din Alabama,...
Cum arată „avionul viitorului”, care are 6 aripi. De ce ar fi mai bun decât avioanele actuale
2
Avion privat deasupra unui oraș, similar cu avionul la bordul căruia Starlink a organizat o demonstrație WiFi
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat. Delta Air Lines a refuzat deja serviciul de Internet
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat, la câteva luni după ce compania Delta Air Lines a refuzat serviciul de Internet oferit de SpaceX, una dintre cele mai cunoscute companii...
Starlink a organizat o demonstrație WiFi la bordul unui avion privat. Delta Air Lines a refuzat deja serviciul de Internet
3
Utilizatoare care stă la masă de lemn, cu un telefon în mână, cu o imagine pe ecran. Experții au dezvăluit ce imagini nu trebuie să publici pe Facebook
Ce imagini nu trebuie să publici pe rețelele de socializare. Experții au dezvăluit riscul
Experții au dezvăluit recent ce imagini nu trebuie să publici pe Facebook sau alte rețele de socializare. Unele dintre ele pot avea repercusiuni notabile.  Atunci când vine vorba de imaginile de pe rețelele de...
Ce imagini nu trebuie să publici pe rețelele de socializare. Experții au dezvăluit riscul
4
Telefon mobil cu unele dintre cele mai accesate site-uri din lume pe ecran
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022. Ce platforme au dominat în ultimul deceniu
Topul cu cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022 s-a schimbat semnificativ de-a lungul deceniilor. În timp ce Google și Yahoo s-au luptat pentru prima poziție la jumătatea anilor 2000, acum unul...
Cele mai accesate site-uri din 1993 până în 2022. Ce platforme au dominat în ultimul deceniu
5
Telefon care se rulează Oppo X 2021, similar cu cel LG, pe o masă bej
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată. Cum arată dispozitivul inedit
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată, în video-ul unui creator de pe YouTube.  LG a închis divizia de telefoane mobile din cadrul companiei, după numeroase...
Telefonul LG care se rulează a ajuns pe Internet după ce lansarea a fost anulată. Cum arată dispozitivul inedit
PARTENERI
×