(P) Cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani

În zilele noastre cu greu ne-am mai descurca fără un telefon mobil, mai ales că acum acest device înseamnă mult mai mult decât comunicarea la distanță. Hai să vedem cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani.

Publicat: 30 august 2022, 17:54 / Actualizat: 31 august 2022, 12:15
Reclamă

Cei mai tineri s-au născut în era telefoanelor mobile. Totuși și ei au observat cam cât de mult a evoluat tehnologia în acest domeniu.

Cum s-au schimbat telefoanele mobile în ultimii 30 de ani

Acum avem device-uri extrem de ușor de folosit, cu funcții complexe, însă începuturile telefoniei mobile au arătat complet diferit. Primul apel de la un telefon mobil a fost făcut pe data de 3 aprilie 1973. Apelul a fost făcut de pe un aparat Motorola DynaTAC 8000X, care cântărea mai mult de 1 kilogram. Abia la sfârșitul anilor ‘80, telefoanele mobile au început să fie utilizate peste ocean, iar câțiva ani mai târziu, în Europa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În România, primul furnizor de telefonie mobilă a apărut în 1992. Se folosea însă tehnologia 1G, iar serviciul era disponibil doar în București și în jurul lui.

Cu alte cuvinte, în România, telefonia mobilă are o istorie de numai 30 de ani. Totuși în toată această perioadă, dispozitivele folosite s-au schimbat extrem de mult.

În anul 1997, pe 15 aprilie, a avut loc lansarea rețelei mobile Connex (actualul Vodafone). Acesta era primul serviciu disponibil la nivel național. De-a lungul anilor, operatorul a investit în inovație și este primul care a furnizat serviciile de GPRS (2001), 3G (2005), 4G (2012) si 5G (2019).

Reclamă
Reclamă

Primele aparate erau destul de inestetice: mari, negre, cu antene lungi, cu ecrane mici, care permiteau afișarea limitată de cifre și litere, și taste.

De asemenea, producătorii au fost tot mai mult preocupați și de partea estetică. Telefoanele s-au micșorat semnificativ. Ele au avut forme ergonomice și au apărut primele aparate gri, roșii, albastre, galbene, adică pentru toate gusturile:)

Primul model cu ecran cu touchscreen a fost disponibil în anul 2000. Cu toate că funcția era extrem de limitată, a fost totuși un pas uriaș înainte făcut de această industrie. Treptat, și display-ul a început să se coloreze, iar în 2002 a fost lansat primul mobil cu ecran full color. În același timp, designul a început să se îmbunătățească. Producătorii cei mai mari au început să lucreze la modele mai „sofisticate” . Ușor-ușor în magazine au fost disponibile telefoane cu clapetă sau cele glisante.

Cum a apărut primul smartphone pe piață

Evident, și tehnologia a avansat. Modelele noi aveau un design îmbunătățit, dar și funcții în plus. Oamenii au putut să facă pentru prima dată fotografii cu mobilul tot în jurul anului 2002.

Dar, totuși, când a apărut primul smartphone? Este o întrebare cu un răspuns mai complex. Termenul „smartphone” a început să fie folosit în 1995. Primul smartphone a apărut în 1992, fiind creat de IBM, potrivit Business Insider. Era un model care îmbina funcțiile unui telefon mobil cu cele ale unui computer. Acesta fiind capabil să trimită și să primească e-mailuri, pe lângă alte câteva funcții mai puțin „revoluționare”. Aceste aparate erau rare și scumpe și la ele a avut acces un număr destul de limitat de persoane.

Primul smartphone cu touchscreen avansat a fost lansat de Apple în 2007. Aparatele permiteau rularea aplicațiilor și experiența utilizării a fost mult superioară față de ceea ce exista la acea dată. Bineînțeles, imediat după Apple, ceilalți mari producători au ieșit pe piață cu modelele lor, care utilizau sistemul de operare Android.

Din acest moment, lucrurile au evoluat extrem de rapid. Au apărut modele cu tot mai multe funcții, cu caracteristici superioare, telefoane care puteau fi folosite pe post de computer sau care au luat locul aparatelor foto performante – telefoanele de azi.

Dar lucrurile vor evolua în continuare și suntem și noi curioși să vedem cu ce noutăți vor veni marile companii anul viitor.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI USEIT.RO
1
Imagine cu clădirile din New York, cer senin, care se numără printre cele mai bogate orașe din lume
Fun
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
În cel mai bogat oraș din lume locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari, potrivit celor mai recente date.  Atunci când vine vorba de cele mai bogate orașe din lume, există câteva locații...
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
2
Peștera Davetashka, din Bulgaria, făcută să arate ca o lume extraterestră, pentru a ilustra un ecosistem imens care se ascunde sub suprafața Pământului
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Experții susțin că teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată și că planeta noastră ar fi avut această nuanță în trecut, în locul celei albastre de acum.  Unii experți cred că primele forme de viață...
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
3
Colaj cu Jeff Bezos și Elon Musk, unii dintre cei mai bogați oameni din lume. Fondatorul Amazon l-a sfătuit pe Elon Musk cu privire la sediul Twitter
Fun
Cei mai bogați oameni din lume în 2025. Câți români au ajuns pe lista miliardarilor creată de Forbes
Forbes a dezvăluit lista cu cei mai bogați oameni din lume în 2025, top în care se află și unii români, dincolo de cei mai cunoscuți miliardari din lume.  Încă din 1987, Forbes a...
Cei mai bogați oameni din lume în 2025. Câți români au ajuns pe lista miliardarilor creată de Forbes
4
Mormântul lui Ramses al VI-lea se află în Valea Regilor și e vizitat de milioane de turiști anual. Arheologii au găsit recent un mormânt antic inedit în Egipt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Experții au anunțat că mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt, reușită ce poate oferi noi informații despre o dinastie importantă din istoria imperiului antic.  Arheologii au descoperit o cameră mortuară enormă...
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
5
Laptop deschis cu OpenAI pe ecran și un telefon cu ChatGPT pe ecran, pentru a ilustra industria pe care ChatGPT o poate schimba
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră e disponibilă gratuit și a dus la o „cerere biblică”, potrivit OpenAI. ChatGPT a înregistrat o creștere record după ce a lansat...
Funcția ChatGPT care a atras 1 milion de utilizatori într-o singură oră. Pentru ce opțiune există o „cerere biblică”
PARTENERI
×