Potrivit Microsoft, peste 8.5 milioane de dispozitive Windows au fost afectate de pana cibernetică globală, ce a fost numită și cel mai mare incident cibernetic din istorie. Acesta a fost cauzat de o actualizare antivirus Crowdstrike, ce era coruptă.
De ce dă vina Microsoft pe UE pentru pana cibernetică globală. 8.5 milioane de computere au fost afectate
Un reprezentant al companiei a dezvăluit de ce dă vina Microsoft pe UE pentru pana cibernetică globală ce a afectat peste 8.5 milioane de computere în întreaga lume. Adică 1% din sistemele care folosesc Windows.
Deși se știe care e sursa pentru pana globală și Microsoft a recunoscut că de acolo a provenit eroarea, compania crede că Uniunea Europeană a avut un rol important, scrie Euronews.
Microsoft susține că UE e de vină pentru această pana cibernetică globală.
De ce dă vina Microsoft pe UE pentru pana cibernetică globală. 8.5 milioane de computere au fost afectate
Potrivit unei înțelegeri din 2009, Microsoft nu a putut introduce schimbări de securitate ce ar fi blocat actualizarea lansată de compania de securitate cibernetică Crowdstrike.
Microsoft dă vina pe UE și pe această înțelegere, pentru care ar fi insistat Comisia Europeană, pentru pana cibernetică. Mii de zboruri au fost întârziate sau anulate în urma ei. Bănci din întreaga lume au sistat operațiunile timp de mai multe ore. Plățile contactless nu au mai fost posibile și servicii de urgență au fost afectate.
Problema a fost provocată de o actualizare eronată la nivelul sistemului Falcon, al Crowdstrike. Aceasta a fost creată pentru a preveni atacurile cibernetice. Actualizarea are acces la o parte esențială a computerului, cunoscută și drept nucleul sistemului.
Microsoft are Windows Defender, o alternativă proprie la Crowdstrike. Dar în urma acordului din 2009, mai mulți furnizori de securitate au acces la acest nucleu pentru a instala software. De menționat e faptul că Microsoft a fost de acord cu această înțelegere pentru a preveni o investigație europeană asupra practicilor companiei atunci când vine vorba de competiție.
Încă de la începutul anilor 2000, Comisia Europeană a acuzat Microsoft că are un avantaj nedrept asupra altor companii. Tocmai pentru că software-ul Windows e atât de folosit. Principalul competitor al Microsoft, Apple, a blocat în 2020 accesul la nucleul sistemului pe computerele Mac. Un reprezentant Microsoft a declarat că firma nu a putut face o schimbare similară din cauza acordului. Astfel, Microsoft dă vina pe UE pentru pana globală, chiar și în această capacitate secundară.
8.5 milioane de computere au fost afectate de pana cibernetică globală
Pe blogul oficial Microsoft, compania susține că eroarea a afectat mai puțin de 1% din toate calculatoarele care folosesc Windows. Deși doar 1% din computere au fost afectate, „impactul economic și social masiv reflectă utilizarea Crowdstrike de către companii care întrețin multe servicii critice”.
Microsoft a dezvăluit că 8.5 milioane de computere au fost afectate. În contextul în care entități precum băncile, companiile aeriene și serviciile de urgență au fost afectate. Acum, Microsoft dă vina și pe UE și pe acordul din 2009 pentru acest incident.
George Kurtz, CEO-ul Crowdstrike, și-a cerut personal scuze pentru haosul cauzat. A dezvăluit vineri că firma deja remediase situația. Treptat, computerele și-au revenit. Dar Crowdstrike a prevenit că ar putea „dura ceva” până când absolut toate sistemele afectate vor funcționa normal.
„Nu am fost surprins că un accident a dus la o perturbare globală digitală severă,” a declarat Ciaran Martin, fosta directoare a Centrului Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, după ce Microsoft a dezvăluit câte computere au fost afectate „Cred că am fost puțin surprinsă că sursa situației a fost o actualizare de software de la o companie de securitate cibernetică foarte respectată.”